Putin podľahol pokušeniu preventívnej vojny

Demonštrácia na podporu Ukrajiny Foto: TASR/AP

V týchto hodinách sa dovršuje tragédia Ukrajiny, Ruska a Európy. Ruská armáda útočí na Ukrajinu. Smer útoku je Mariupoľ, Charkov.

Cieľom je zrejme obsadiť najmä juhovýchod Ukrajiny, ktorú Rusko zvykne nazývať Novorossija, kde je veľké zastúpenie rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Treba vyjadriť solidaritu s ľuďmi na Ukrajine, pre ktorú je to obrovská ľudská katastrofa. Ostáva dúfať, že obetí na životoch bude čo najmenej. Už v tejto chvíli sa rátajú na stovky a budú ich tisíce.

Tiež treba dúfať, že sa útok nerozšíri na celú Ukrajinu. Lenže istotu nemáme. Ukrajinci sa bránia a budú brániť a logika vojny je taká, že ohraničenosť takého konfliktu žiadna strana nemá v rukách.

Morálna katastrofa pre Rusko

Pre Rusko je to katastrofa morálna. Pred pár dňami som vyjadril obavu, že vojna na Ukrajine je vysoko pravdepodobná a že sa rozhoduje už iba o tom, že v akej forme k nej dôjde. Vyjadril som obavu, že ruský prezident Putin podľahne pokušeniu preventívnej vojny. Stalo sa. Rusko nečelilo žiadnemu priamemu, akútnemu bezprostrednému ohrozeniu svojich bezpečnostných záujmov. Preto je útok na Ukrajinu neprijateľný, neospravedlniteľný a treba ho odsúdiť.

Dúfal som, že ak dôjde zo strany Ruska k vojenskému násilnému aktu, nebude to v takom rozsahu, ako to vidíme. Tieto nádeje sa nenaplnili.

V Rusku možno očakávať pohyb na vnútropolitickej scéne. Predpokladám, že veľká časť Rusov bude verejne protestovať. Mnohí dokážu rozoznať, čo je prijateľná odpoveď na ruské obavy o bezpečnosť a čo je zbytočné násilie. Možno budeme svedkami sformovania sa reálnej opozície voči Putinovej vláde.

Vedel som, že to bude zlé, ale toto je ešte horšie

Spomínam si na rok 2008, keď došlo k rusko-gruzínskej vojne. Bolo už po samite NATO v Bukurešti, kde NATO sľúbilo Ukrajine a Gruzínsku budúce členstvo v NATO. Vtedy mi prvýkrát napadlo, že ak sa bude pretláčať myšlienka Ukrajiny v NATO, skončí to veľmi zle. Nevedel som si predstaviť, ako sa to stane. Teraz to už vieme. O týchto obavách som za posledné roky veľa písal. Ten príbeh sa naťahoval viac ako desaťročie. Niektoré štáty v Európe tušili, že to dopadne zle, ale nevedeli sa k tomu postaviť jasne. Žili sme naďalej naše životy bezstarostne. Bohužiaľ, naozaj to dopadlo veľmi zle.

Diskusiám o tom, čo sa dalo už pred rokmi predvídať, a o geopolitických súvislostiach tragickej vojny, sa nebude dať vyhnúť.

Treba sa modliť a pomáhať

Treba sa modliť za Ukrajinu, ktorá trpí, treba pomáhať jej ľuďom. A treba sa modliť za celú Európu, ktorá nemá v rukách svoj politický osud.


Ďalšie články