V Kyjeve horí obytná budova, zasiahlo ju pri páde ruské lietadlo. Ukrajinská armáda vraj získala späť kontrolu nad letiskom Hostomeľ

Situácia v Kyjeve

VOJNU NA UKRAJINE SLEDUJEME ONLINE

06:18 V Kyjeve horí obytná budova, zasiahlo ju pri páde ruské lietadlo

Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa. To následne pri páde narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá začala horieť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka. Podľa Reuters nie je jasné, či išlo o pilotované alebo bezpilotné lietadlo.    

05:38 Niekoľko novinárov počulo v piatok v skorých ranných hodinách v Kyjeve hlasné výbuchy

TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. Reportérka tohto denníka Emma Grahamová Harrisonová potvrdila, že v Kyjeve počula niečo, čo je možné prirovnať k sérii hlasných výbuchov.

02:43 Na protivojnových protestoch v Rusku zadržali vyše 1 700 ľudí Na protestoch proti ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré sa vo štvrtok uskutočnili vo viacerých ruských mestách, bolo zadržaných vyše 1700 ľudí. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io s odvolaním sa na nezávislé združenie OVD-Info.

Meduza spresňuje, že k zatknutiu účastníkov týchto protivojnových protestov prišlo celkovo v 53 ruských mestách.

02:06 Ukrajinská armáda získala späť kontrolu nad letiskom Hostomeľ, tvrdí Kyjev

Ukrajine sa podarilo znovu získať vo štvrtok večer kontrolu nad letiskom Hostomeľ neďaleko Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a televízie BBC. O toto strategicky významné letisko, ktoré by sa v prípade obsadenia mohlo stať pre ruskú armádu bránou do Kyjeva, prebiehajú boje celý deň. Ukrajina zverejnila okolo 23.00 h miestneho času oficiálne stanovisko, v ktorom uvádza, že sa jej podarilo nad letiskom opäť získať kontrolu po tom, ako ho počas dňa ovládla ruská armáda, píše BBC.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského boli ruské jednotky nachádzajúce sa na letisku Hostomeľ zastavené. Podľa ukrajinského lídra bolo zničených niekoľko ruských vojenských lietadiel a ozbrojených vozidiel. Prezident tiež uviedol, že ukrajinská armáda zajala niekoľko ruských vojakov, avšak odmietol špecifikovať ich presný počet, píše AP.

Televízia BBC na základe videozáznamov usúdila, že nad letiskom Hostomeľ boli zostrelené najmenej dva ruské vrtuľníky. BCC však zároveň s odvolaním sa na portál Bellingcat uvádza, že na toto letisko smeruje asi 18 ruských lietadiel s posilami.

ŠTVRTOK

23:25 Zelenskyj podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vo štvrtok na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

22:30 Kremeľ: Putin počas telefonátu vysvetlil Macronovi prečo Rusko napadlo Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval vo štvrtok so svojim francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Oznámil to Kremeľ, podľa ktorého Putin poskytol francúzskemu lídrovi „vyčerpávajúce“ vysvetlenie „dôvodov“, pre ktoré sa Rusko rozhodlo napadnúť Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Počas telefonického rozhovoru si Putin s Macronom „vážne a úprimne vymenili názory“ týkajúce sa súčasnej situácie na Ukrajine, pričom Putin „poskytol vyčerpávajú vysvetlenie dôvodov a okolností, pre ktoré bolo prijaté rozhodnutie o začatí špeciálnej vojenskej operácie“, uviedol Kremeľ. Ruská strana ďalej vo vyhlásení dodáva, že telefonát sa uskutočnil z iniciatívy francúzskeho prezidenta, pričom obaja lídri súhlasili, že zostanú aj naďalej v kontakte.

22:01 Raísí sa zhodol s Putinom, že rozšírenie NATO je hrozbou

Iránsky prezident Ebrahím Raísí vo štvrtok vyhlásil, že rozšírenie NATO je „vážnou hrozbou“ pre „stabilitu a bezpečnosť nezávislých krajín v rôznych regiónoch“. Uviedol to v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý sa uskutočnil krátko po tom, ako ruské jednotky začali špeciálnu operáciu na Ukrajine.

22:02 Európski lídri sa dohodli na ďalších sankciách voči Rusku

Prezidenti a predsedovia vlád EÚ sa zhodli, že na Rusko uvalia sankcie, ktoré budú mať „masívne následky“ pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

„Tieto sankcie sa vzťahujú na finančný sektor, energetiku a dopravu, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku,“ uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady. Brusel zároveň rozšíri sankčný zoznam o mená ďalších osôb z Ruska a upraví kritéria, podľa ktorých vyhodnocuje, kto naň patrí.

„Rada bezodkladne prijme príslušné návrhy pripravené (Európskou) komisiou a vysokým predstaviteľom (EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom),“ pokračuje vyhlásenie.

21:52 Ukrajina tvrdí, že pri ruských útokoch zahynulo už minimálne 57 ľudí

Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško uviedol, že od rána bolo na Ukrajine pri ruskej invázii zabitých už 57 Ukrajincov a ďalších 169 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters aj ukrajinský portál The Kyiv Independent, ktorý spresnil, že uvedené obete zahŕňajú vojakov aj civilistov.

Ľaško na Facebooku okrem toho uviedol, že ruské sily útočia na ukrajinské nemocnice. Označil to za „priame porušenie“ Ženevských dohovorov a medzinárodného a humanitárneho práva, ktoré predstavuje priame ohrozenie pre životy a zdravie civilistov. Dodal, že ukrajinské nemocnice a zdravotníci sú v stave maximálnej pohotovosti, fungujú vo všetkých oblastiach a „budú poskytovať zdravotnú starostlivosť za každých okolností“.

21:41 Na juhozápade Ruska havarovalo vojenské lietadlo, posádka neprežila

Vo Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska havarovalo vojenské dopravné lietadlo An-26. Jeho posádka zahynula. S odvolaním sa na ruskú armádu o tom informovala agentúra Interfax.  K zrúteniu lietadla došlo počas plánovaného letu na prepravu vojenského materiálu.

21:40 Do susedných krajín už začali prichádzať utečenci z Ukrajiny

Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali vo štvrtok prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie. Ukrajinci začali vo štvrtok prúdiť obzvlášť do Poľska, ale aj na Slovensko.

https://standard.sk/173106/scastlivo-znelo-najcastejsie-na-slovensko-ukrajinskej-hranici-v-ubli/

21:33 Spojené štáty vyšlú do Nemecka ďalších 7 000 vojakov

Cieľom je posilniť spojencov v NATO. Tieto sily sú súčasťou väčšieho kontingentu, ktorý bol koncom januára na príkaz prezidenta USA Joea Bidena uvedený do stavu zvýšenej pohotovosti.

21:15 Rusko má „úplnú vzdušnú prevahu“ nad Ukrajinou, tvrdí zdroj západnej rozviedky

Vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb tvrdí, že Rusko „zlikvidovalo“ ukrajinskú protivzdušnú obranu a teraz kontroluje nebo nad celou krajinou. „Rusi majú teraz v podstate úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou,“ povedal pre agentúru AFP nemenovaný predstaviteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok informoval, že v dôsledku zásahov ruských ozbrojených síl bolo na Ukrajine vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry. Od začiatku vojenskej operácie boli zostrelené dva ukrajinské Su-27, dva Su-24, jeden vrtuľník a štyri útočné bezpilotné lietadlá Bayraktar, dodal Konašenkov.

Informoval tiež, že jednotky milícií samozvaných proruských republík v Donbase postúpili o 6-8 kilometrov vďaka palebnej podpore ruského delostrelectva a letectva. Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) informovala, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom vyhlásení priznal, že Ukrajina v počiatočných fázach dlho obávaného ruského útoku utrpela „vážne straty“. Podľa jeho poradcu bolo zabitých najmenej 40 ľudí. Zelenskyj sa takto vyjadril krátko po tom, ako ruské rakety zaútočili na letecké základne a vojenskú infraštruktúru v najmenej 25 mestách.

20:00 Biden: Agresorom je Putin a bude niesť následky

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil ruského prezidenta Vladimira Putina za agresora a oznámil ďalšie tvrdé sankcie USA voči ruským bankám, elitám a ich rodinám.

https://standard.sk/173619/biden-putin-je-agresor-vybral-si-vojnu-on-a-jeho-krajina-ponesu-nasledky/

19:31 Biden: Skupina G7 sa zhodla na „devastujúcich“ sankciách voči Rusku

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na Twitteri oznámil, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) sa zhodla na „ničivých balíkoch sankcií“ voči Rusku. Informáciu prevzala TASR z agentúry AFP.

„Dnes ráno (miestneho času) som sa stretol (virtuálne) s mojimi náprotivkami z G7, aby sme diskutovali o neoprávnenom útoku (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina na Ukrajinu a dohodli sme sa, že zavedieme devastujúce balíky sankcií a ďalšie ekonomické opatrenia s cieľom vyvodiť voči Rusku zodpovednosť,“ napísal šéf Bieleho domu na sociálnej sieti Twitter.

19:20 Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok večer – prvýkrát od začiatku vojenskej operácie – potvrdil, že ruské pozemné jednotky vtrhli na Ukrajinu, pričom uviedol, že postupovali smerom k mestu Cherson ležiacemu severozápadne od Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Konašenkov vyhlásil tiež, že „všetky úlohy pridelené skupinám vojsk ozbrojených síl Ruskej federácie na daný deň boli úspešne splnené“. V dôsledku zásahov ruských ozbrojených síl bolo na Ukrajine vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry, spresnil Konašenkov. Informoval tiež, že jednotky milícií samozvaných proruských republík v Donbase postúpili o 6-8 kilometrov vďaka palebnej podpore ruského delostrelectva a letectva.

19:14 Z juhu Ukrajiny hlásia civilné a vojenské obete, aj stratu území

Najmenej 13 civilistov a deväť vojakov zahynulo v prvý deň ruskej ofenzívy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Moskva medzičasom potvrdila, že jej pozemné sily vnikli na Ukrajinu. Kolóny ruských obrnených vozidiel vnikli do južnej časti Ukrajiny zo susedného Krymu, anektovaného Ruskom v roku 2014.

Miestni ukrajinskí predstavitelia následne oznámili, že ruské invázne vojská ovládli časti Chersonskej oblasti vrátane okresu Heničesk. Existujú obavy aj z možného útoku na dôležité prístavné mesto Odesa.  

18:59 Ukrajina tvrdí, že Rusi sa zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne

Ruské ozbrojené sily sa už zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne. Oznámil to Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Nedá sa povedať, že černobyľská jadrová elektráreň je po celkom nezmyselnom útoku Rusov, bezpečná,“ povedal Podoľak, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal pritom, že útok na túto elektráreň predstavuje momentálne „jednou z najväčších hrozieb“ v Európe.

18:52 Rusi sa priblížili k Chersonu, obnovili prítok vody na Krym

Ruské vojská sa priblížili k mestu Cherson, ktoré je centrom Chersonskej oblasti. Odblokovali pritom Severokrymský kanál, vďaka čomu obnovili prítok vody na Krym. Informujú o tom ruské médiá s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

18:50 USA: Rusko chce zvrhnúť vládu v Kyjeve a dosadiť vlastnú, lojálnu voči Moskve

Zámerom ruskej invázie na Ukrajinu je zvrhnúť vládu v Kyjeve a namiesto nej dosadiť nové vedenie lojálne voči Moskve. Uviedol to vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ amerických ozbrojených síl.

„Majú v úmysle v podstate zvrhnúť vládu a dosadiť vlastnú formu vlády,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Priblížil, že Rusko začalo útok na Ukrajinu odpálením približne 100 balistických striel namierených hlavne na zriadenia vojenskej infraštruktúry.

18:37 Zelenskyj žiada odstrihnutie Ruska od systému SWIFT

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal medzinárodne spoločenstvo, aby odstrihlo Rusko od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Zelenskyj to povedal po telefonáte so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, pričom poznamenal, že „z EÚ je už na ceste balík veľmi tvrdých sankcií voči Rusku“.

Nemenované diplomatické zdroje medzičasom pre agentúru DPA uviedli, že členské štáty EÚ sa už zhodli na hlavných bodoch nového sankčného balíka voči Rusku, ktorý bude zameraný na jeho sektory energetiky, financií aj dopravy.

Brusel chce zároveň uvaliť sankcie na vývoz istých kľúčových technológií či obmedzí vstup do EÚ pre ruských občanov s diplomatickými a služobnými pasmi.

18:34 Putin o útoku na Ukrajinu tvrdí, že Rusko nemalo na výber

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že kroky Ruska na Ukrajine sú vynúteným opatrením, Moskva – podľa jeho slov – nemala inú možnosť.

„Najdôležitejšie je, aby bolo jasné toto: to, čo sa deje (na Ukrajine), je nevyhnutné opatrenie. Jednoducho nám nedali šancu konať inak,“ povedal Putin počas štvrtkového stretnutia so zástupcami podnikateľských kruhov. Informoval o tom spravodajský web Meduza.io.

Putin zároveň zdôraznil, že na bezpečnostné riziká, ktoré pre Rusko vznikli, nebolo možné reagovať inými prostriedkami. Všetky pokusy o eliminovanie alebo redukciu týchto rizík boli neúspešné, tvrdil Putin.

Dodal, že aj preňho to bolo prekvapujúce. „Aby som pravdu povedal, dokonca sa čudujem, že sme sa neposunuli ani o milimeter ani v jednej veci (okruhu tém rokovaní). Opakujem: ide o vynútené opatrenie, pretože nám mohli vytvoriť také riziká, že je ťažko povedať, ako by naša krajina (vôbec) existovala“.

18:25 Na protestoch proti vojne na Ukrajine zadržali v Rusku takmer 400 ľudí

Počas protivojnových protestov jednotlivcov i zhromaždení proti invázii, ktorú Rusko vo štvrtok začalo na Ukrajine, zadržala polícia v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web Meduza.io.

Policajti zatýkajú ženu počas akcie proti ruskému útoku na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

18:00 EÚ sa chystá uvaliť na Bielorusko sankcie za podporu ruskej invázie

Lídri EÚ vyzvú na štvrtkovom summite na prijatie sankcií voči Bielorusku za jeho podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Uvádza sa to v návrhu ich spoločného vyhlásenia, do ktorého nahliadol denník The Guardian.

Návrh spoločného vyhlásenia, ktorý má byť dokončený vo štvrtok neskoro večer na ich mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, odsudzuje „zapojenie Bieloruska do tejto agresie voči Ukrajine“ a vyzýva Minsk, aby dodržiaval svoje medzinárodné záväzky. V návrhu sa tiež uvádza, že Európska rada vyzvala na urýchlené vypracovanie ďalšieho balíka sankcií, ktoré sa majú týkať aj Bieloruska.

VIDEO: Ruskí parašutisti na obsadenom letisku Antonov na predmestí Kyjeva

https://twitter.com/NatashaBertrand/status/1496849053824471041

17:16 Starosta Kyjeva vyhlásil nočný zákaz vychádzania

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava.

17:12 Ukrajina žiada EÚ o protivzdušnú ochranu a tvrdé sankcie voči Bielorusku

Ukrajina vyzvala lídrov a členské štáty EÚ, aby jej urýchlene poskytli systémy protivzdušnej obrany a protiraketové systémy a aby použili „všetky prostriedky“ na rušenie ruských družicových signálov. Kyjev zároveň žiada, aby Únia zaviedla „najtvrdšie možné reštriktívne opatrenia voči Bielorusku, ktoré priamo podporilo“ inváziu na Ukrajinu.

17:02 Ruská armáda ovládla letisko neďaleko Kyjeva, oznámil Zelenskyj

Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropole Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

„Nepriateľskí výsadkári boli zablokovaní v Hostomeli – naši vojaci dostali rozkaz ich zničiť,“ povedal Zelenskyj v krátkom videopríhovore. Hostomeľ je mesto vzdialené približne 20 kilometrov na severozápad od Kyjeva, pri ktorom sa nachádza rovnomenné medzinárodné nákladné letisko.

Zelenskyj počas svojho krátkeho televízneho prejavu tiež uviedol, že Rusko svojim rozhodnutím zaútočiť na Ukrajinu okolo seba stavia novú železnú oponu, informoval spravodajský server Yahoo News. „To, čo sme dnes počuli, nie sú len výbuchy rakiet, boje a rachot lietadiel. Toto je zvuk novej železnej opony, ktorá sa spustila a odrezáva Rusko od civilizovaného sveta,“ povedal ukrajinský prezident.“Našou národnou povinnosťou je zabezpečiť, aby táto opona nespadla na našu krajinu,“ dodal.

16:57 Vatikán o útoku na Ukrajinu: Tragické scenáre sa bohužiaľ stávajú skutočnosťou

Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin vo štvrtok zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil dianie na Ukrajine. Agentúra Reuters však upozornila na to, že v texte sa menovite nespomína ruský prezident Vladimir Putin.

„Tragické scenáre, ktorých sa každý obával, sa bohužiaľ stávajú skutočnosťou,“ uviedol Parolin, ktorý je vo vatikánskej hierarchii na druhom mieste za pápežom Františkom.

„Stále je čas na dobrú vôľu, stále je priestor na vyjednávanie, stále je priestor na uplatňovanie múdrosti, ktorá chráni svet pred bláznovstvom a hrôzami vojny,“ dodal.

16:37 Šéfka RT: Toto je skúška na vojenskú prehliadku, ktorá bude tento rok v Kyjeve

Ruské štátne médiá svojom spravodajstve vo štvrtok dopoludnia schvaľovali vojenskú operáciu, ktorú ruská armáda a milície proruských samozvaných republík v Donbase spustili na Ukrajine. Označili ju za vojenskú intervenciu v Donbase, pričom do značnej miery ignorovali raketové útoky na infraštruktúru a niektoré mestá v celej krajine, napísal spravodajca denníka Guardian z Moskvy.

Margarita Simonjanová, ktorá bola opätovne potvrdená vo funkcii šéfredaktorky prokremeľskej spravodajskej televízie RT, na Twitteri napísala: „Toto je štandardná skúška vojenskej prehliadky. Ide len o to, že tento rok sme sa rozhodli usporiadať prehliadku v Kyjeve“.

16:21 Zelenskyj: Rusi sa snažia obsadiť Černobyľskú atómovú elektráreň

Ruské jednotky postupujúce na Ukrajinu z Bieloruska vstúpili vo štvrtok do oblasti blízko bývalej černobyľskej jadrovej elektrárne a snažia sa ju obsadiť. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:03 Ukrajina tvrdí, že pri útoku na nemocnicu v Donecku zahynuli štyria ľudia

Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian.

Ukrajina tvrdí, že Rusko voči nej od rána vykonalo už prinajmenšom 203 útokov, pričom boje prebiehajú takmer na celom území Ukrajiny, píše agentúra Reuters.

Muž stojí na poli pred ruským bojovým vrtuľníkom Ka-52 po vynútenom pristátí neďaleko Kyjeva. Foto: TASR/AP

16:01 Ruská vláda má k dispozícii viac ako 4,5 bilióna RUB, sľubuje finančnú stabilitu

Ruská vláda má k dispozícii voľne dostupné rozpočtové prostriedky vo výške viac ako 4,5 bilióna rubľov (49,52 miliardy eur). Má tiež dostatok zdrojov na zabezpečenie makroekonomickej stability a podporu spoločností postihnutých sankciami Západu. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na štvrtkové vyhlásenie ruskej vlády.

15:53 Ukrajinská armáda: Prebiehajú boje o letisko neďaleko Kyjeva

Ruské a ukrajinské sily bojujú o kontrolu nad nákladným letiskom na severnom predmestí ukrajinskej metropoly Kyjev. Uviedol to vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolala agentúra AFP.

15:48 Rusko: Na Ukrajine vzdorujú najmä ozbrojení nacionalisti

 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo, že v oblasti bojov na Ukrajine vzdorujú „najmä  ozbrojené skupiny nacionalistov“.

„Ozbrojenci ukrajinských ozbrojených síl sa snažia vyhnúť bojovom a dohodnúť sa na koridoroch na opustenie bojovej zóny bez zbraní,“ uviedol podľa spravodajského webu Gazeta.ru hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vydal všetkým veliteľom ruských jednotiek osobitný rozkaz, „aby sa k ukrajinským vojakom správali s úctou“.

„Vzhľadom na skutočnosť, že vojenský personál ozbrojených síl Ukrajiny – na rozdiel od nacionalistov – zložil prísahu ukrajinskému ľudu a poslúchol rozkazy, správajte sa k nim s rešpektom“, povedal Šojgu.  Vo svojom rozkaze nariadil aj vytvorenie koridorov pre bezpečný odchod ukrajinských vojakov, ktorí zložili zbrane z priestorov operácie k svojim rodinám.

15:45 Varšava: Na proteste pred ruskou ambasádou sú aj Rusi: „Nie v mojom mene“

Niekoľko stoviek ľudí sa vo štvrtok zúčastňovalo na proteste pred ruským veľvyslanectvom v poľskej metropole Varšava. Demonštrovali proti vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, a zo solidarity s touto bývalou sovietskou republikou.

Protestujúci mávali vlajkami Ukrajiny, Poľska a Európskej únie a držali protivojnové pútače. Podľa reportéra agentúry PAP prítomného na mieste sa na demonštrácii zúčastňovali aj Rusi. Držali kartónové pútače s napísanými slovami „Nie v mojom mene“.

15:37 Porošenko vytvára štáb na posilnenie obrany Kyjeva; z Donbasu evakuujú aj vlakmi

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil vytvorenie vojenského štábu s cieľom posilniť obranu mesta Kyjev. „Čas na slová vypršal. Nepriateľ je na našom území. Musíme chrániť a ubrániť Ukrajinu a Kyjev,“ napísal Porošenko na svojom konte na sieti Twitter.  

Ukrajinské železnice (Ukrzaliznycia) spúšťajú prevádzku evakuačných vlakov na prepravu obyvateľov Ukrajiny z Luhanskej, Doneckej a Odeskej oblasti. Prvé takéto vlaky vypravia ešte vo štvrtok. Presné časy ich odchodov spoločnosť neoznámila z bezpečnostných dôvodov, informoval denník Ukrajinská pravda. V spoločnosti Ukrzaliznycia informovali, že všetky vlaky do Kyjeva a z neho jazdia podľa cestovného poriadku.

15:19 Rusko tvrdí, že na Ukrajine zničilo 75 cieľov, vrátane 11 letísk

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk.

 Tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

„V dôsledku úderov ruských ozbrojených síl bolo zničených 74 ukrajinských vojenských pozemných zariadení,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ďalej povedal, že bol zostrelený aj ukrajinský vojenský vrtuľník a štyri bezpilotné lietadlá (drony).

Dym stúpa zo základne protivzdušnej obrany po ruskom útoku v Mariupole. Foto: TASR/AP

14:49 Rusko a Čína obvinili z eskalácie konfliktu na Ukrajine Západ a Kyjev

Rusko a Čína obvinili vo štvrtok z eskalácie konfliktu na Ukrajine západné krajiny a Kyjev, informovala agentúra DPA po rozhovoroch medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho čínskym náprotivkom Wangom I.

Podľa DPA ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že „ministri vyjadrili spoločné presvedčenie, že dôvodom súčasnej krízy je odmietnutie Kyjeva – povzbudzovaného USA a ich spojencami – implementovať minský balík opatrení schválený Bezpečnostnou radou OSN“.

Podľa čínskej štátnej televízie CCTV Wang povedal, že zatiaľ čo Čína vždy rešpektovala zvrchovanosť a územnú celistvosť všetkých krajín, ukrajinský konflikt má „zložité a osobitné historické aspekty“ a že Peking chápe „oprávnené obavy Ruska v bezpečnostných otázkach“.

Ako pritom informuje Financial Times, Čína je pripravená zmäkčiť dopady sankcií na Rusko. Pomoc čínskych bánk by pre vývoj konfliktu mohla byť kľúčová, pričom analytici sa domnievajú, že Čína Rusku pravdepodobne pomôže západné sankcie prekonať.

14:31 Ukrajinskí pracovníci dostávajú povolávacie rozkazy, české firmy sa obávajú

Rusko-ukrajinský konflikt začína zasahovať aj český priemysel. Ukrajinskí pracovníci nemôžu pre vyhlásenú mobilizáciu opustiť krajinu. Navyše, niektorí z nich, ktorí v Česku už pracujú, dostali povolávací rozkaz s okamžitou platnosťou. Pritom zhruba každý 20. zamestnanec v Česku pochádza z Ukrajiny. Informoval o tom server e15.cz.

Ukrajinský vojak stojí na ceste vedľa vojenského vozidla v priemyselnom meste Kramatorsk v Doneckej oblasti

14:30 Macron: Francúzsko zareaguje nekompromisne na ruský akt vojny

Francúzsko bude nekompromisne reagovať na vojnový akt Ruska proti Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok prezident Emmanuel Macron a dodal, že Moskva môže očakávať tvrdé sankcie, ktoré zasiahnu jeho armádu, ale aj hospodárstvo a energetický sektor. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Udalosti uplynulej noci znamenajú zlom v dejinách Európy,“ povedal Macron v televíznom prejave k francúzskym občanom, stojac pred vlajkami Francúzska, Európskej únie a Ukrajiny.

14:20 Peskov: Vpád na Ukrajinu nie je okupáciou

Kremeľ je presvedčený, že ruské obyvateľstvo bude „podporovať“ vojenskú operáciu Moskvy na Ukrajine, pričom trvanie tejto misie bude závisieť od „výsledkov“ a operácia potrvá tak dlho, ako to bude nutné. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„V ideálnom prípade treba Ukrajinu oslobodiť a očistiť od nacistov,“ povedal Peskov novinárom s tým, že invázia na Ukrajinu „nie je okupáciou“.

14:08 Nezávislí novinári z Ruska: „Cítime bolesť, hnev a hanbu“

Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine. Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia „bolesť, hnev a hanbu“.

„Toto dobrodružstvo prinesie smútok do rodín tisícov ľudí na Ukrajine a v Rusku. Toto dobrodružstvo je plné veľkej vojny, do ktorej budú zapojené aj ďalšie štáty. Od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe,“ upozornili novinári vo svojom spoločnom vyhlásení zverejnenom na webe Novej gazety. Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú „informovať čestne“, kým budú „mať túto príležitosť“.

13:49 Polícia v Moskve zadržala organizátorku protestov proti vojne na Ukrajine

 Polícia v Moskve zadržala vo štvrtok niekoľko ľudí, ktorí sa zišli na Puškinovom námestí na protivojnovej demonštrácii. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy. Podľa ruských nezávislých médií sa vo štvrtok podvečer vo viacerých mestách Ruska uskutočnia zhromaždenia proti vojne na Ukrajine.

VIDEO: Ruské jednotky prechádzajú z Krymu do ukrajinskej Chersonskej oblasti

13:44 Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa zrútilo pri Kyjeve

Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa vo štvrtok zrútilo neďaleko hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom tamojšie záchranné služby.

13:35 Kremeľ k Ukrajine vyhlásil, že používanie slova „okupácia“ je nevhodné

Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že neplánuje okupáciu Ukrajiny, ale naopak – ruský prezident Vladimir Putin chce, aby bola Ukrajina neutrálna a nemala na svojom území rozmiestnené útočné zbrane. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

Kremeľ dodal, že Ukrajina „v zásade“ potrebuje oslobodenie od „nacistov“ a že vojenská operácia Ruska musí dosiahnuť „demilitarizáciu a denacifikáciu“ Ukrajiny.

13:30 Orbán odsúdil ruský útok na Ukrajinu

Maďarsko odsudzuje ruský vojenský útok na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok premiér Viktor Orbán po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. „Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) odsudzujeme ruský vojenský útok,“ povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude „držať mimo“ vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia.

Orbán však zároveň dodal, že Maďarsko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc a je pripravené prijať ľudí utekajúcich z krajiny.

13:15 Ruské sily prenikli do oblasti Kyjeva, hlásia Ukrajinci

Ruské sily prenikli vo štvrtok zo severu do oblasti Kyjeva, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Reportér agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta videl niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov smerujúcich k mestu. Reportér agentúry Reuters v Kyjeve počul niekoľko výbuchov. V meste Hostomeľ, kde sa nachádza medzinárodné nákladné letisko Antonov, údajne prebiehajú „prudké boje“. V oblasti je vidieť útočiace vrtuľníky.

Ukrajinská armáda vo štvrtok predpoludním uviedla, že Rusko sa pokúša dostať do ukrajinského hlavného mesta. Moskva podľa Kyjeva podnikla už viac ako 30 leteckých úderov na civilnú a vojenskú infraštruktúru. Okrem toho Rusi zrejme útočia salvovými raketometmi typu Grad.

Na videozáberoch z Kyjeva je vidieť dopravné zápchy z centra mesta smerom na západ. Potvrdzujú to aj údaje od navigačných aplikácii. V hlavnom meste sa šíria správy, že ruské tanky postupujú z Bieloruska na Kyjev.

13:11 Pri raketových útokoch Ruska na Odesu zahynulo najmenej 18 ľudí

Pri ruskom ostreľovaní prístavného mesta Odesa na juhu Ukrajiny zahynulo vo štvrtok mnoho ľudí. Informovali o tom tamojšie úrady, na ktoré sa odvolala britská stanica Sky News. Dodala, že obetí je najmenej 18.

Ukrajina oznámila, že poslednú hodinu čelí už druhej vlne raketových útokov na svojom území.

12:42 Lukašenko nevylúčil vpád Bieloruska na Ukrajinu

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok uviedol, že bieloruské jednotky sa v súčasnosti nezúčastňujú na ruskej invázii na Ukrajine, ale v prípade potreby by sa mohli do nej zapojiť. Informovala o tom stanica BBC.

„Opakujem, naše jednotky tam nie sú. Ale ak to bude potrebné, ak to bude potrebné pre Bielorusko a Rusko, budú tam,“ povedal Lukašenko.

Ruské armádne konvoje vstúpili vo štvrtok na Ukrajinu aj z Bieloruska. Moskva má v Bielorusku vojakov už niekoľko týždňov, údajne tam boli na vojenskom cvičení. Bielorusko je dlhoročným spojencom Ruska. Analytici túto krajinu opisujú ako „klientsky štát“ Ruska, dodala BBC.

12:40 Stoltenberg: Rusko narušilo mier na našom kontinente

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg uviedol, že Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine a narušilo tým mier na európskom kontinente. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

„Teraz máme v Európe vojnu v takom rozsahu, o ktorom sme si mysleli, že patrí do histórie,“ povedal na tlačovej konferencii Stoltenberg. Situáciu ďalej označil za „vážny moment pre bezpečnosť Európy“ a povedal, že ruská invázia ohrozuje nespočetné množstvo nevinných životov.

Jens Stoltenberg. Foto: TASR(AP

12:10 Scholz: Toto je Putinova vojna

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok predpoludním vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin urobil vážnu chybu, keď sa rozhodol napadnúť Ukrajinu.

„Toto je Putinova vojna,“ vyhlásil nemecký kancelár a dodal, že Putin „ohrozuje mier v Európe“. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

https://standard.sk/173138/nad-povolavanie-zaloh-zatial-nie-je-v-plane-prijatie-posil-z-nato-ano/

11:55 Gazprom: Dodávky plynu cez Ukrajinu do Európy pokračujú bez problémov

Tranzit ruského zemného plynu do Európy cez územie Ukrajiny pokračuje ďalej bez obmedzení. Uviedol to vo štvrtok ruský plynárenský koncern Gazprom po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin nariadil ofenzívu proti Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy spoločnosti S&P Global Platts.      

„Gazprom dodáva plyn určený na tranzit cez Ukrajinu tak ako zvyčajne, v závislosti od požiadaviek európskych zákazníkov,“ citovala ruskú spoločnosť S&P Global Platts. Gazprom zároveň dodal, že dodávky na štvrtok sú stanovené na 83 miliónov kubických metrov (m3). V porovnaní s predchádzajúcim dňom to znamená rast o 31,4 %.    

11:48 Separatisti v Donbase postupujú, hlási Moskva, civilisti sa vraj nemusia báť

Ruskom podporované separatistické sily na východe Ukrajiny postupujú, oznámil vo štvrtok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Konašenkov pre štátnu televíziu povedal, že sily tzv. Doneckej ľudovej republiky získali pod svoju kontrolu „až tri kilometre“ a jednotky tzv. Luhanskej ľudovej republiky „postúpili o jeden a pol kilometra“.

Konašenkov dodal, že Rusko má „zbrane s vysokou presnosťou“ a že ukrajinskí civilisti sa „nemajú čoho báť“.

Dym stúpa z poškodeného radarového poľa, ktoré sa nachádza v priestoroch ukrajinskej vojenskej jednotky na predmestí Mariupoľu v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

11:16 Počas invázie na Ukrajinu bolo zabitých vyše 40 vojakov, 10 civilistov

Počas invázie Ruska na Ukrajine, ktorá sa začala vo štvrtok nadránom, bolo zabitých už vyše 40 ukrajinských vojakov a približne desať civilistov. Informoval o tom úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

https://standard.sk/173103/cina-odmieta-nazvat-rusky-vpad-invaziou-vola-po-zdrzanlivosti/

11:05 Český prezident Zeman tvrdo odsúdil ruský útok na Ukrajinu

Český prezident Zeman v prejave k situácii na Ukrajine tvrdo odsúdil konanie Ruska. „Hoci si vážim ruskú kultúru a ruské obete druhej svetovej vojny, konanie Ruska musím odsúdiť,“ povedal.

Chyby minulosti, za ktoré označil uznanie Kosova alebo napadnutie Iraku, nemôžu ospravedlniť chyby nové, akým je útok proti Ukrajine. Zeman si myslí, že Rusku treba čeliť nielen slovami, ale aj tvrdými činmi. (čt24)

10:27 Lukašenko: Naša armáda sa nezúčastňuje na operácii Ruska na Ukrajine.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok vyhlásil, že jeho armáda sa nezúčastňuje na ruskom vpáde na Ukrajinu, informovali bieloruské štátne médiá. Citovala ich francúzska tlačová agentúra AFP.

„Naše ozbrojené sily sa nezúčastňujú na tejto operácii,“ uviedol Lukašenko, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva má v Bielorusku rozmiestnené desaťtisíce svojich vojakov.

10:00 Ukrajinská armáda hlási, že zabili asi 50 ruských vojakov

Ukrajinská armáda hlási, že v priamych stretoch s Rusmi zabili asi 50 ruských vojakov, správu priniesla televízia ČT24.

Rusi tvrdia, že útočia iba na vojenské ciele a vojenskú infraštruktúru.

Na Ukrajine dochádza k nefunkčnosti telefónnej siete, je obmedzená možnosť vyberať vyššiu sumu peňazí z bankomatov. (čt24)

Takto vyzeral výbuch v muničnom sklade v Kalinovke vo Vinnicskej oblasti:

09:46 Ukrajinská armáda dostala rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny vydal rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty,“ uviedol Zalužnyj.

Ukrajinskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle v meste Mariupoľ v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

09:40 Porošenko: Putin je novodobý Hitler

Ruský prezident Vladimir Putin je novodobý Hitler, vyhlásil vo štvrtok bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko. Informovala o tom stanica BBC.

Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že „dnes je tragický deň“. Ale Ukrajina zvíťazí, vyhlásil Porošenko, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2014 – 2019. 

09:27 Nebenzia: Rusko si berie za cieľ „chuntu, ktorá je pri moci v Kyjeve“

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o rusko-ukrajinskej kríze v stredu neskoro večer vyhlásil, že vojenská operácia Moskvy proti Ukrajine si berie za cieľ „chuntu“, ktorá je v Kyjeve pri moci. TASR správu prevzala v noci na štvrtok zo spravodajského servisu tlačovej agentúry AFP.

„Na záver by som chcel povedať, že nie sme agresívni voči ukrajinskému ľudu, ale voči chunte, ktorá je pri moci v Kyjeve,“ vyhlásil Nebenzia v newyorskom sídle OSN. Rusko aktuálne predsedá 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN.

09:02 Ukrajinské sily opúšťajú pozície, tvrdí Moskva

Ruské invázne jednotky sa zatiaľ nedostali do ostrých bojov s ukrajinskou armádou. Ozbrojené sily Ukrajiny masovo opúšťajú svoje pozície, pričom zanechávajú za sebou zbrane, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

08:43 Ruské pozemné sily začali vstupovať na územie Ukrajiny

Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž.

Podľa nej ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014.

Moskva medzitým oznámila zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom.

Ruské obrnené vozidlá vstupujú na Ukrajinu z Bieloruska. Foto: Ukrajinská pohraničná služba

08:24 EÚ uvalí na Rusko masívne a bolestivé sankcie

Európska únia uvalí na Rusko nové „masívne a bolestivé“ sankcie, uviedli vo štvrtok vo vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Lídri EÚ sa majú stretnúť v Bruseli o 20.00 h SEČ na mimoriadnom samite, ktorý bol oznámený v stredu ešte pred štvrtkovým rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina, že zaútočí na východnú Ukrajinu.

Európska únia uvalila prvé kolo sankcií proti Rusku v stredu po tom, čo Putin v pondelok uznal ukrajinské separatistické oblasti Doneckú a Luhanskú za nezávislé štáty.

Dvadsaťsedem lídrov EÚ bude v Bruseli diskutovať o „ďalších reštriktívnych opatreniach, ktoré budú mať masívne a bolestivé následky pre Rusko za jeho konanie, a lídri ich budú koordinovať so svojimi transatlantickými partnermi“, uviedli vo vyhlásení Michel a von der Leyenová.

Najvyšší predstavitelia Únie ostro odsúdili „bezprecedentnú vojenskú agresiu Ruska“ proti Ukrajine.

08:16 Putin telefonicky informoval Lukašenka o útoku na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok skoro ráno zatelefonoval svojmu bieloruskému náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého informoval, že Moskva spúšťa vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil Lukašenkov úrad. TASR správu prebrala od tlačovej agentúry AFP.

„Približne o 05.00 h (03.00 h SEČ) sa uskutočnila telefonická konverzácia medzi prezidentmi Bieloruska a Ruska. Vladimir Putin počas rozhovoru informoval svojho bieloruského kolegu o situácii na hraniciach s Ukrajinou a v Donbase,“ oznámil Minsk.

Kremeľ sa k danému telefonátu bezprostredne nevyjadril.

https://standard.sk/172781/co-povedal-putin-vo-vyhlaseni-vojny-nechceme-ukrajinu-obsadit-ale-demilitarizovat-a-denacifikovat/

08:15 Zelenskyj: Svet musí prinútiť Rusko k mieru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že jeho spojenci budujú „koalíciu“ proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

„Budujeme protiputinovskú koalíciu,“ napísal Zelenskyj na Twitteri po rokovaní s lídrami USA, EÚ, Británie, Nemecka a Poľska. „Svet musí prinútiť Rusko k mieru,“ dodal Zelenskyj.

https://standard.sk/172901/takto-vyzera-odchod-tisicov-ludi-z-kyjeva/

08:10 Zábery na bombardovanie zaplavujú sociálne siete

Obyvatelia Charkova na východe Ukrajiny zdieľajú videozáznamy ruského bombardovania predmestia o piatej hodine ráno.

https://twitter.com/maria_avdv/status/1496714399133880325

07:56 Rusko oznámilo, že zničilo ukrajinské letecké základne a protivzdušnú obranu

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že neutralizovalo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany. Oznam prišiel niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin spustil vojenskú ofenzívu proti susednej krajine. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP.

„Vojenská infraštruktúra na ukrajinských vojenských leteckých základniach bola vyradená z prevádzky,“ napísalo ruské ministerstvo obrany v oznámení, ktoré priniesli tlačové agentúry. Ministerstvo dodalo, že „zničilo“ protivzdušnú obranu Kyjeva.

07:38 Ukrajina tvrdí, že zostrelila päť ruských lietadiel a jeden vrtuľník

Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že na východe krajiny neďaleko proruskými separatistami ovládaného regiónu Donbas zostrelila päť ruských lietadiel a jeden vrtuľník. TASR o tom informuje na základe spravodajského servisu tlačovej agentúry AFP.

„Podľa veliteľstva spoločných síl dnes, 24. februára, v oblasti operácie spoločných síl bolo zostrelených päť lietadiel a jeden vrtuľník agresorov,“ oznámil generálny štáb ukrajinskej armády.

07:32 Slovenská vláda aj prezidentka odsúdili konanie Ruska

Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Premiér Eduard Heger o tom informuje na sociálnej sieti.

„Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe,“ uviedol Heger. Slovensko podľa jeho slov stojí pri ukrajinskom ľude.

Nastolenie mieru považuje za absolútnu prioritu. „Dnes však vieme, že je ho možné dosiahnuť len tým, že demokratické štáty budú mať voči diktatúram a despotom vojenskú prevahu a ich odvetné kroky za agresiu budú mať silný moment odstrašenia. Vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda,“ zhrnul Heger.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu.

„Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti, sa ukázala byť ilúziou,“ skonštatovala na sociálnej sieti Čaputová.

07:25 Kuleba na Twitteri: Ukrajina bojuje, bráni sa a zvíťazí

„Putin zaútočil, ale nikto neuteká. Vojaci, diplomati, všetci pracujú. Ukrajina bojuje. Ukrajina sa ubráni. Ukrajina zvíťazí. Šírte vo vašich štátoch pravdu o Putinovej invázii a apelujte na vaše vlády, aby konali,“ napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1496731660066435072

07:18 Zelenskyj vyhlásil stanné právo v celej krajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP.

07:05 Korčok: Rusko priamo ohrozuje európsku bezpečnosť

„Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN,“ napísal Korčok. Kroky Ruska podľa jeho slov predstavujú „priame ohrozenie európskej bezpečnosti“.

Ivan Korčok: Foto: TASR/AP

06:57 Zbombardovali letisko blízko Slovenska

Ukrajinská armáda oznámila, že jej protivzdušná obrana na východe krajiny zostrelila ruské lietadlo, píše agentúra Reuters. Česká televízia informovala, že ruské útoky smerovali voči letisku vzdialenému len 150 kilometrov od Slovenska. Útok zaznamenali v meste Ivano-Frankovsk, ktoré sa nachádza asi 300 kilometrov od slovenských hraníc.

https://www.youtube.com/watch?v=Z6yXGytZXwY

06:55 Heger: Svet bude od dnes iný

„Svet bude od dnes iný. Rusko dnes začalo vojnu na Ukrajine. Zaútočilo na slabšieho, ktorého jediným previnením je to, že chcel žiť mierumilovne podľa svojich predstáv ako ostatné zvrchované národy,“ uviedol na sociálnej sieti slovenský premiér Eduard Heger.

06:47 Rusi vraj Ukrajinu nechcú okupovať, ale demilitarizovať

Ruské ozbrojené sily nevykonávajú žiadne raketové, letecké ani delostrelecké útoky na ukrajinské mestá, uviedlo ministerstvo obrany pre RIA Novosti. Moskva podľa Putina Ukrajinu nechce okupovať, ale demilitarizovať. Špecializované zariadenia majú mieriť iba na vojenské ciele.

06:30 Na Ukrajinu vstupujú jednotky z Bieloruska

Televízia CNN informuje, že na Ukrajinu vstupujú jednotky a armádne vozidlá aj z Bieloruska. Odvoláva sa na živý záznam z kamier. Znamená to, že invázia prichádza aj z tejto krajiny. Rusko a Bielorusko v uplynulom období absolvovali veľké spoločné vojenské cvičenie.

06:23 Ukrajinský minister zahraničných vecí: Začala sa totálna invázia

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok obvinil zo začatia „totálnej invázie“ na Ukrajinu. TASR o tom informovala na základe správy prevzatej od agentúry AFP a vyhlásenia Kulebu na sociálnej sieti Twitter.

„Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny,“ napísal Kuleba na Twitteri a dodal, že v ukrajinských mestách zaznamenali výbuchy.

Kuleba útoky označil za vojnu „agresie“. „Ukrajina sa bude brániť a zvíťazí. Svet môže a musí Putina zastaviť. Čas konať prichádza teraz,“ napísal ukrajinský minister. Vyzval na schválenie sankcií, totálnu izoláciu Ruska a dodávky zbraní a humanitárnej pomoci na Ukrajinu.

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1496711163530424324
Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

06:20 Putin: Na našej historickej zemi sa vyrába nepriateľská krajina

Ak by sa stala Ukrajina súčasťou NATO, bolo by podľa Vladimira Putina stálou hrozbou pre Rusko. „Na našej historickej zemi sa vyrába nepriateľská krajina,“ vyhlásil s odkazom na Ukrajinu. Ide podľa neho o prežitie samotného ruského štátu a národa, pretože stret so Západom je nevyhnutný. Píše o tom ČT24.

06:18 V Kyjeve počuť sirény automobilov a sanitiek

V Kyjeve bolo počuť sirény policajných automobilov a sanitiek. Spravodajcovia AFP hlásia výbuchy z mesta Odesa na pobreží Čierneho mora.

Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, píše AFP.

06:14 Formálne vyhlásenie vojnového stavu na Ukrajine je zrejme na dosah

Ukrajinský prezident zvolal bezpečnostnú radu, zrejme s cieľom vyhlásiť vojnový stav. Informuje o tom portál Strana.today.

05:55: Ruskí vojaci sa vylodili v Odese, prekračujú hranicu pri Charkove

Informuje o tom ukrajinské ministerstvo vnútra. Rakety dopadajú na Kyjev.

05:33 Vojna na Ukrajine sa začala

Rusko uzatvorilo vzdušný priestor svojich južných oblastí pri hranici Ukrajiny, informuje ruský denník Kommersant. Reportéri CNN hlásia, že počuli výbuchy v Charkove či v Kyjeve.

05:23 Stoltenberg odsúdil útok Ruska na Ukrajinu; Guterres žiadal šancu pre mier

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok slovne odsúdil „ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok“ Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v noci na štvrtok Putina žiadal, aby na Ukrajinu nezaútočil a „aby dal šancu mieru“. Guterres varoval, že môže ísť o najhoršiu vojnu v tomto storočí.

Jens Stoltenberg: Foto: TASR/AP

05:06 Biden: Svet voči Rusku za útok na Ukrajinu vyvodí zodpovednosť

Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že „svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť“ za jeho útok na Ukrajinu. Tento útok podľa Bidena spôsobí „katastrofálne straty na životoch“. TASR informuje na základe správy od agentúry AFP.

„Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom,“ uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Biely dom.

04:33 Putin oznámil vojenskú operáciu vo východnej časti Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

02:38 Zelenskyj odmietol tvrdenie, že jeho krajina predstavuje pre Rusov hrozbu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok odmietol tvrdenia Moskvy, že jeho krajina predstavuje pre Rusko hrozbu. Zároveň upozornil, že ruská invázia na Ukrajinu by si vyžiadala desaťtisíce životov. TASR o tom informuje na základe správ, ktoré zverejnili agentúry AP, AFP a DPA.

Ruská invázia by podľa Zelenského slov „mohla byť začiatok veľkej vojny na európskom kontinente“, píše DPA. „Chcú Rusi vojnu? Odpoveď závisí od vás, občania Ruskej federácie,“ povedal v Ruštine ukrajinský prezident.

Ukrajinci a ukrajinská vláda podľa Zelenského chcú mier. „Ak sa však staneme terčom útoku, ak budeme čeliť pokusu vziať nám našu krajinu, naše životy a životy našich detí, budeme sa brániť,“ povedal Zelenskyj, ktorého vyjadrenia sprostredkovala AP.

(tasr/tod/ste)


Ďalšie články