Je v záujme Slovenska stáť pri Ukrajine

Československé vojsko v Bratislave, prelom rokov 1918/1919. Foto: Facebook/Boj o Slovensko 1919 Československé vojsko v Bratislave, prelom rokov 1918/1919. Foto: Facebook/Boj o Slovensko 1919

Je v slovenskom záujme, aby sa v našom regióne nerozšíril trend zaberania cudzích území. Z relatívne nedávnych dejín vieme, aké vedia byť hranice vratké.

Teraz je už úplne jedno, či Slováci vnímajú Rusko kladne alebo záporne. A je tiež jedno, čo si myslíme o Ukrajincoch a tamojšej vláde, rovnako o americkej zahraničnej politike. Informačná vojna sa zmenila na vojnu skutočnú.

Záujmy Slovenska diktujú, aby sme stáli na strane nášho východného suseda, pokiaľ ide o zachovanie jeho hraníc. Nie pre prozápadné smerovanie, nie pre atlantické záujmy či pre nekonečné pseudofrázy o demokracii. Káže to takzvaná reálpolitika a národný záujem.

Z rovnakého dôvodu, pre ktorý neuznávame samostatnosť odtrhnutej srbskej provincii Kosovo, pre ktorý Slovensko nepodporuje Katalánsko v Španielsku alebo neuznáva ruskú zvrchovanosť na Kryme. Z rovnakého dôvodu by sme mali aj naďalej podporovať územnú celistvosť Ukrajiny. Nech si o tamojšom konflikte a jeho členoch myslíme, čo len chceme.

Veľká časť Slovákov je, ako vieme, naladená kladne voči Rusku. Rôzne prieskumy to hovoria už roky. Treba s tým počítať a nedá sa tomu úplne čudovať. Dôvodov je mnoho, viac ako len predstava takzvaných atlantistov o nekonečnej kremeľskej propagande (aj keď tá skutočne existuje). Otázkou je, čo všetko sa teraz zmení, ale niečo sa zmení. Rusko, ktoré napadlo Ukrajinu už nie je Ruskom včerajška.

Slovensko na prvom mieste

Z letmého pohľadu môžeme povedať, že mnohým proruským Slovákom imponuje fakt, že Moskva neexportuje žiadnu ideológiu.

Podobne si môžeme predstaviť, že sa niektorým ľuďom páči prezentácia ruskej armády. Nedá mi nespomenúť nedávne porovnávanie armádnych náborových snímok z USA, Ruska a Číny. Ťažko môže niekoho prekvapiť, že americké náborové video pretkané progresívnou agendou bázeň nevyvolá.

Jednoducho, pre nezanedbateľnú časť slovenského (európskeho) obyvateľstva pôsobí Rusko (či jeho vybájená predstava) ako jediná alternatíva k hodnotovému a spoločenskému úpadku, ktorý pomaly či rýchlejšie zachvacuje západné krajiny. Aj to sa po dnešku mení.

Žiadny včerajší vzťah k Rusom však nemôže stáť v ceste našim vlastným záujmom. Na udržaní územnej celistvosti a bezpečnosti vlasti sa isto zhodnú všetci Slováci.

Nezabúdajme na minulosť

Musíme sa preto na ukrajinskú situáciu pozrieť jednoduchým pohľadom. Čo by Slovensko získalo tolerovaním krokov Ruska v tomto konflikte? Delenie územia Ukrajiny je iba ďalším nebezpečným precedensom v Európe.

Je preto skutočne jedno, aké sú ruské pohnútky a koľko Slovákov s nimi sympatizuje. Vojna všeobecne, ale ani rozvrat susednej krajiny, nie je pre Slovensko ako celok dobrou správou. Dôvodov je viacero, ale hlavným je nepochybne nedeliteľnosť štátneho územia.

Za posledných vyše sto rokov zažilo Slovensko hneď niekoľko nepriateľských vpádov. Od maďarsko-česko-slovenskej vojny, poľského záboru severného Spiša a Oravy, cez Malú vojnu až po vpád vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968. Pamätajme na to.


Ďalšie články