Bilbordy Smeru, ktoré označujú politikov za vlastizradcov, pribudli v mieste ich bydliska. Žiak hovorí o extrémizme

274522203_496532431844043_3314823113985605740_n Foto: Facebook

Na Slovensku pribudli prvé bilbordy s podobizňami politikov, ktorí podporili vojenskú dohodu s USA. Smer-SD, ktorý si ich vylepenie objednal, otituloval koaličných politikov a prezidentku ako vlastizradcov. Teda rovnako ako na zozname, ktorý podpredseda strany Ľuboš Blaha zverejnil na Facebooku začiatkom mesiaca. Poslanec Miroslav Žiak z SaS, ktorého jeden z bilbordov zobrazuje, si z tejto iniciatívy uťahuje a Smer nazýva extrémistickou stranou.

Na území Slovenska už možno vidieť bilbordy s takzvaným zoznamom vlastizradcov, ktorých rozmiestnenie avizoval šéf opozičného Smeru Robert Fico predminulý víkend. Strana na nich zobrazuje tváre politikov podporujúcich obrannú zmluvu so Spojenými štátmi americkými.

Na záberoch, ktoré pochádzajú napríklad z Pezinka a Prievidze, vidieť bilbordy s podobizňou prezidentky Zuzany Čaputovej či poslanca SaS Miroslava Žiaka. Smer sa tiež na ďalšom súvisiacom bilborde chváli slovami: „My Slovensko nikdy nezradíme!“

Umiestnenie bilbordov zrejme nie náhodou korešponduje s bydliskom politikov. Liberálny zákonodarca pochádza z Prievidze, hlava štátu zase z Pezinka.

„Neuhneme ani o milimeter. Ak sa im nepáči, čo sa dnes deje na Donbase, tak nemali sami schvaľovať okupáciu Slovenska zo strany USA,“ okomentoval túto negatívnu reklamu podpredseda strany Ľuboš Blaha.

Žiak: Nevypočuli ma, chcel som ich 50

„Smer je extrémistické zoskupenie. A pevne verím, že tak, ako v roku 2016, urobíme skutočnú hrádzu proti extrémizmu a toto zoskupenie budú novinári ignorovať!… Konečne Fico neklamal. Aj keď na druhej strane som ich žiadal o cca 50 billboardov do okresu Prievidza. Moja žiadosť však nebola vypočutá,“ povedal na margo pútačov Žiak, ktorý je tímlídrom strany pre osobné slobody.

Na iniciatívu svojich politických súperov medzičasom reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), jeden z hlavných propagátorov dohody, ktorý ju začiatkom februára vo Washingtone za Slovensko aj podpísal.

„Ďakujem strane Smer, ktorá za svoje peniaze celému Slovensku ukazuje, ktorým politikom ide o bezpečnosť tejto krajiny… A vy všetci poslanci koaličných strán, ktorí ste na billboardoch, vy môžete byť na seba hrdí! Urobili ste pre obranu a bezpečnosť Slovenska viac, ako Fico a spol za 12 rokov ich vlád,“ napísal na sociálnej sieti.

Z internetu presunuli zoznam k cestám

Bilbordy sú pokračovaním snahy o diskreditáciu, ktorá odštartovala po tom, ako Blaha na svojom facebookovom profile zverejnil zoznam 79 zákonodarcov, ktorí za spomenutú zmluvu hlasovali. V statuse ich nazval „vlastizradcami“ a pripojil aj zoznam obcí, kde daní poslanci žijú.

Krátko po zverejnení príspevku Blahovi Facebook na 24 hodín zablokoval účet za dva mesiace staré video o očkovaní, za čím poslanec videl trest za jeho vyjadrenia k zmluve s USA. Spoločnosť Meta, ktorá sociálnu sieť prevádzkuje, takéto postranné úmysly vylúčila.

Kritici sa domnievali, že takto vystavaný príspevok môže v súčasnej vyhrotenej spoločenskej atmosfére zapríčiniť ohrozenie zákonodarcov a ich blízkych či už na majetku, zdraví alebo živote. Neskôr sa obavy – minimálne čiastočne – naplnili.

Poslanci boli tvrdo konfrontovaní vo virtuálnom svete, ale aj v mieste bydliska. Pri domoch niektorých zákonodarcov sa napríklad objavili nápisy „tu býva vlastizradca“ alebo „tu býva pozývač amerických vojakov na Slovensko“. Poslanca SaS Jána Benčíka prišla skupinka odporcov konfrontovať priamo pred dvere jeho bytu. Domy poslancov Miroslava Žiaka a šéfky Kresťanskej únie Anny Záborskej zase podľa TV Markíza strážila polícia.

Po publikovaní zoznamu sa stal Blaha terčom trestného oznámenia za podnecovanie. To na neho podala koaličná SaS, pričom sa pod neho podpísali aj členovia poslaneckého klubu OĽaNO.


Ďalšie články