Slovensko nepríde o 35 miliónov eur. Ministerstvo vyhralo spor v kauze predaja emisií z čias prvej Ficovej vlády

slovenský minister životného prostredia Ján Chrbet tlaèová konferencia nadbytoèné emisné kvóty predaj spoloènos Interblue Group oxid uhlièitý CO2 zmluva zverejnenie odmietnutie priemysel Európska únia EU Bývalý minister životného prostredia Ján Chrbet na tlačovej konferencií o predaji emisií firme Interblue Group, máj 2009. Foto: TASR / Tomáš Halász

Envirorezort vyhral spor v emisnej kauze o zaplatenie takmer 35 miliónov eur. Žalobu naň podala firma Interblue Group, ktorej štát pred 14 rokmi predal pod cenu emisné povolenky. Ministerstvo životného prostredia vtedy viedol Ján Chrbet zo Slovenskej národnej strany.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhralo spor v emisnej kauze o zaplatenie 34,6 milióna eur so spoločnosťou Interblue Group (Europe) AG. Krajský súd (KS) v Bratislave zamietol žalobu spoločnosti. TASR informácie poskytlo tlačové oddelene MŽP.

KS potvrdil podľa ministerstva prvostupňové rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I. Ten v decembri 2020 v celom rozsahu zamietol žalobu spoločnosti voči envirorezortu.

Rozhodnutie o zamietnutí žaloby spoločnosti Interblue Group (Europe) AG sa stane právoplatné po jeho písomnom doručení. Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie, spresnil rezort.

MŽP víta rozhodnutie odvolacieho súdu. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vníma kauzu ako „dôkaz nehospodárneho a špekulatívneho nakladania s majetkom štátu počas vlád Roberta Fica (Smer-SD)“. „Rozsudok je aj odkazom pre osoby zapletené do emisného biznisu a do ďalších podozrivých káuz, že ich politický vplyv už pominul,“ poznamenal.

Sporný predaj emisných kvót oxidu uhličitého americkej spoločnosti Interblue Group, ktorá sídlila v garáži, je z roku 2008. Slovensko vtedy predalo 15 miliónov ton za cenu 5,05 eura za tonu, pričom okolité krajiny zrealizovali ich predaj výhodnejšie. Na tom, že emisie predala do Japonska, mala zarobiť 47 miliónov eur. Švajčiarska spoločnosť Interblue Group AG, ktorá sa považuje za nástupcu Interblue Group, podala žalobu na súd, v ktorej MŽP žalovala o viac ako 34 miliónov eur.

Na predaji emisií firme Interblue Group štát prerobil dvakrát. Pre nízke ceny emisií prišiel o 66 miliónov eur, druhýkrát pre kurzovú stratu o vyše 750-tisíc eur. Kauza sa vlečie od roku 2008. Štát vtedy predal 15 miliónov ton emisií neznámej firme Interblue Group za 5,05 eura za tonu, hoci okolité krajiny predávali oveľa drahšie.

Na čele Environmentálneho fondu v tom čase stál Pavel Kokuľa, ktorého riadením poveril vtedajší minister ekorezortu Ján Chrbet (SNS). Pre zrealizovanie zmluvy prišli o funkciu dvaja ministri za SNS Ján Chrbet a neskôr aj Viliam Turský.

(tasr, sita, haj)


Ďalšie články