Boj s pravicovým extrémizmom sa musí začať už v škôlke, vyhlásila nemecká ministerka

Nemecká ministerka vnútra upozornila na nárast trestných èinov voèi politikom Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová odpovedá na otázky novinárov po stretnutí európskych ministrov vnútra vo francúzskom meste Lille vo štvrtok 3. februára 2022. Foto: TASR/AP

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová navrhla učiť o nebezpečenstve pravicového extrémizmu už aj deti v materskej škôlke. Kuriózne vyhlásenie prichádza krátko po tom, ako sociálnodemokratická politička čelila kritike za príspevok do magazínu s väzbami, naopak, na extrémizmus ľavicový.

Garnitúra sa mení, priority ostávajú. Nemecko kladie špeciálny dôraz na boj s pravicovým extrémizmom aj po výmene ministerského kabinetu, ku ktorej došlo pred niekoľkými týždňami. Trvácnosť tejto agendy je najnovšie zosobnená v novej ministerke vnútra Nancy Faeserovej.

Politička so zreteľom na tento cieľ predstavila balík opatrení na podporu demokracie. Okrem iného chce sprísniť zákon o zbraniach, propagovať spolky zamerané proti pravicovému extrémizmu alebo intenzívnejšie preverovať štátnych zamestnancov s pravicovo-extrémistickými názormi.

Už od škôlky

„Musíme rozbiť siete pravicových extrémistov,“ potvrdila svoje odhodlanie Faeserová v nedeľnom rozhovore pre tamojšie noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ten sa uskutočnil pri príležitosti druhého výročia útoku v Hanau, pri ktorom rasistický Nemec zavraždil deviatich ľudí. Duševne chorý útočník následne zabil svoju matku aj seba. 

Právny štát podľa Faeserovej nesmie akceptovať množiace sa výzvy na vraždy a vyhrážky. Pripomeňme, že nový rozmer získal tento typ extrémizmu aj v súvislosti s pandémiou.

„Rozhodne bojujeme s touto živnou pôdou pre násilie, ale boj proti pravicovému extrémizmu začína oveľa skôr, a to dobrou výchovnou prácou. Začať sa musí už v škôlke,“ dodala politička SPD s tým, že deti by sa mali učiť vyhnúť sa „ideológii vylúčenia“ hravou formou.

Pokiaľ ide o dáta z poslednej evidencie, nemecké úrady v roku 2020 zaznamenali vyše 22-tisíc trestných činov súvisiacich s pravicovým extrémizmom. „Počet pravicových extrémistov v roku 2020 zvýšil na 33 300 v porovnaní s 32 080 v roku 2019,“ uvádza sa.

Ministerka na pranieri

Rezolútny plán političky prichádza krátko po tom, ako Faeserovú skritizovali opoziční poslanci z CDU/CSU za to, že napísala článok do ľavicového internetového časopisu Antifa, ktorý je napojený na organizáciu VVN-BdA (Asociácia ľudí prenasledovaných nacistickým režimom – Asociácia antifašistov).

Hoci s obsahom textu problém nemali, prekážalo im, že ministerka prispela do denníka organizácie, ktorú viaceré spolkové orgány označujú za extrémistickú. V roku 2018 k takémuto posudku dospel Bavorský úrad pre ochranu ústavy. Ten nazval VVN-BdA „najväčšou ľavicovou extrémistickou organizáciou na poli antifašizmu v Nemecku“. V roku 2020 k podobnému hodnoteniu dospel aj úrad v Hesensku.

Slepí na jedno oko?

Situácia je o to paradoxnejšia, že práve ľavicový extrémizmus patrí medzi hrozby s najväčšou tendenciou vzostupu. Bývalý šéf nemeckej civilnej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen pred vyše rokom uviedol, že v mnohých štátoch je ľavicový extrémizmus tolerovaný a niekedy dokonca aj zastúpený vo vláde.

Jeho bujnenie potvrdila aj 22-stranová správa vypracovaná tamojším Spolkovým úradom na ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz – BFV), z ktorej citovala redakcia periodika Welt am Sonntag v júni 2020.

Podľa správy, z ktorej čerpali aj nemeckí novinári, vykazujú tendenciu k radikalizácii malé skupinky, ktoré sa odseparovali od materských zoskupení a rastie aj ich ochota používať násilie.

Správa tiež varovala, že obete tohto násilia môžu byť vybrané vopred a uvádzala, že zabitie politického oponenta v Nemecku už nie je „nemysliteľné“. Ako konštatujú zodpovední úradníci, v rámci krajnej ľavice je tiež možné „rozvíjať teroristické štruktúry“.

Podľa spolkového úradu pre ochranu ústavy počet trestných činov motivovaných ľavicovým extrémizmom dosiahol v roku 2020 nové maximum, pričom ich Nemecko zaznamenalo až 6 632. Spolkový úrad zaraďuje medzi ľavicových extrémistov 34 300 osôb.


Ďalšie články