Spojené štáty aj krajiny EÚ uvalia na Rusko, jeho oligarchov i banky masívne hospodárske sankcie

Olaf Scholz a Joe Biden. Foto: TASR/AP Olaf Scholz a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden oznámil v utorok uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách. Biden to uviedol na tlačovej konferencii.

Americký prezident upozornil, že ide len o prvú sériu sankcií, ktoré budú v konečnom dôsledku oveľa rozsiahlejšie, ako tie uvalené na Rusko v roku 2014 v reakcii na anexiu Krymu.

Cieľom Washingtonu je totiž podľa Bidena úplne odrezať Rusko, v reakcii na jeho kroky voči Ukrajine, od „západných finančných inštitúcií.“

„Uvaľujeme sankcie na ruský štátny dlh. To znamená, že sme odrezali ruskú vládu od západného financovania,“ povedal americký prezident. Sankcie zasiahnu aj „vojenskú banku“ Ruska aj jeho štátnu rozvojovú banku VEB, dodal Biden.

Ako približuje stanica CNBC, tieto inštitúcie budú v dôsledku nových amerických sankcií odrezané od transakcií vykonávaných v amerických dolároch, globálnej rezervnej mene.

Spravodajský web Meduza identifikoval Bidenom spomínanú vojenskú banku ako Promsviazbank (PSB), banku pre obsluhu ruského vojensko-priemyselného komplexu.

Joe Biden. Foto: TASR/AP

„Schválil som dodatočné presuny amerických síl a techniky, ktoré sú už umiestnené v Európe, s cieľom posilniť našich pobaltských spojencov, Estónsko, Lotyšsko a Litvu,“ pokračoval Biden a zdôraznil, že ide o presuny, ktoré majú výlučne obranný charakter.

Stanovený úmysel ruského prezidenta Vladimira Putina vyslať ruské vojská do separatistických oblastí na východe Ukrajiny označil Biden za „začiatok invázie na Ukrajinu“.

Rusko, počínajúc utorkom 22. februára, nadviazalo diplomatické styky so samozvanými proruskými republikami na východe Ukrajiny – Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou (DĽR a LĽR). K tomuto kroku došlo po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v pondelok uznal nezávislosť a suverenitu DĽR a LĽR.

Členské štáty EÚ sa zhodli na prvotnom balíku sankc voči Rusku

Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži to oznámili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Ministri zahraničných vecí štátov EÚ sa „jednomyseľne zhodli na prvotnom balíku sankcií“, povedal novinárom šéf francúzskej diplomacie. Rusko obvinil z „porušenia medzinárodného práva“ a „porušenia svojich záväzkov“.

Josep Borrell a Jean-Yves Le Drian. Foto: TASR/AP

EÚ novými sankciami voči Rusku reaguje na uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) za nezávislé štáty zo strany Moskvy. Borrell uviedol, že sankcie EÚ „budú Rusko bolieť a budú bolieť veľmi“. Dodal, že sankcie vrátane zmrazenia majetku a zákazu udelenia víz sa budú vzťahovať i na 351 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí podporili uznanie DĽR a LĽR.

Agentúra TASS uvádza, že na novom sankčnom zozname EÚ figuruje 27 jednotlivcov a právnych subjektov vrátane bánk financujúcich ruské operácie v Donbase. Samotný ruský prezident Vladimir Putin sa medzi sankcionovanými osobami nenachádza, uvádza TASS.

https://standard.sk/171323/putin-dostal-suhlas-s-nasadenim-armady-mimo-ruska-ziada-uznanie-krymu-a-demilitarizaciu-ukrajiny/

Kaczyňski: Sankcie Západu by sa mali týkať i samotného Putina

Šéf poľskej vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v utorok vyhlásil, že sankcie Západu voči Rusku by mali zahŕňať aj samotného ruského prezidenta Vladimira Putina a tiež s ním spriaznených ruských oligarchov.

Kaczyňski, ktorý je tiež podpredsedom poľskej vlády, dodal, že sankcie by mali byť namierené i voči plynovodom Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ako aj voči finančnej sfére. „Podľa môjho názoru by mali zahŕňať aj samotného Putina,“ citovala vyjadrenie Kaczyňského tlačová agentúra PAP.

Jaroslaw Kaczyňski. Foto: TASR/AP

Takéto sankčné opatrenia, ako aj bojkot významných športových podujatí v Rusku naplánovaných na nadchádzajúci rok, by podľa šéfa PiS pre Moskvu spôsobili „vážne ťažkosti“ a „ruskej spoločnosti by ukázali, že dobývanie (krajín) nepatrí do dnešného sveta“.

„Nemali by sme zabudnúť ani na (zameranie sa na) majetky oligarchov. Prvé kolo sankcií musí byť silné. V opačnom prípade je ťažko možné očakávať, že Rusko ustúpi,“ povedal Kaczyňski.

Scholz: Nemecko pozastavuje schvaľovanie plynovodu Nord Stream

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že Nemecko až do odvolania zastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2. Kancelár uviedol, že požiadal nemecký regulačný úrad o pozastavenie schvaľovacieho procesu plynovodu. „Môže to znieť technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, aby teraz nebolo možné certifikovať plynovod. Bez tejto certifikácie nemôže byť Nord Stream 2 uvedený do prevádzky,“ zdôraznil Scholz.

Nemecký kancelár zároveň doplnil, že ide o odpoveď na rozhodnutie Ruska uznať separatistické ukrajinské oblasti. Zároveň varoval, že pozastavenie projektu Nord Stream 2 je len prvým „konkrétnym“ krokom, za ktorým môže nasledovať aj zavedenie ďalších sankcií proti Rusku, píše agentúra AFP.

Zodpovedný odbor ministerstva hospodárstva vykoná nové hodnotenie bezpečnosti dodávok s prihliadnutím na to, „čo sa za posledné dni zmenilo“, uviedol ďalej kancelár. „V tejto fáze je teraz dôležité okrem prvých sankcií (voči Rusku) zabrániť ďalšej eskalácii a teda ďalšej katastrofe. Všetky naše diplomatické snahy sú zamerané práve na to.“

Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Na úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 2 krajinský ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa jeho slov „musí byť Rusko okamžite potrestané za to, že v pondelok uznalo dva separatistami ovládané regióny Ukrajiny“.

Niektorí európski politici a experti obviňujú Rusko z toho, že používa svoje zásoby prírodných zdrojov ako politický nástroj. Plynovod Nord Stream 2 by zdvojnásobil objem zemného plynu, ktorý Rusko do Európy ročne dodáva cez už existujúci plynovod Severný prúd 1. Oba tieto plynovody sú však navrhnuté tak, aby sa vyhli Ukrajine.

Biely dom víta zastavenie Nord Streamu, Rusko to ľutuje

Biely dom v utorok privítal rozhodnutie Nemecka zastaviť schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2, ktorý má zaistiť dodávky ruského plynu do Európy.

Americký prezident Joe Biden „jasne povedal, že ak Rusko napadne Ukrajinu, budeme konať v súčinnosti s Nemeckom, aby sme zaistili, že Nord Stream 2 nebude napredovať. V noci (z pondelka na utorok) sme (tieto udalosti) úzko konzultovali s Nemeckom a vítame ich oznámenie. Dnes predstavíme naše vlastné opatrenia,“ uviedla na Twitteri hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Jen Psakiová. Foto: TASR/AP

Ruská vláda ľutuje, že Nemecko sa rozhodlo pozastaviť proces certifikácie plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2), povedal v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

„S poľutovaním,“ odpovedal Peskov na otázku, ako Kremeľ vníma vyjadrenie spolkového kancelára Olafa Scholza, že Berlín až do odvolania zastavuje schvaľovací proces tohto plynovodu, ktorý je už dostavaný a čaká len na uvedenie do prevádzky.

Peskov zopakoval pozíciu Kremľa, že Nord Stream 2 nie je politický projekt. „Ide o čisto ekonomický, komerčný projekt, ktorý má byť stabilizujúcim prvkom pre európsky trh s plynom… v prospech dodávateľov aj príjemcov nášho plynu,“ povedal.

Plynovod Nord Stream 2. Foto: TASR/DPA

Británia uvalí sankcie na päť ruských bánk a podnikateľov blízkych Kremľu

Britský premiér Boris Johnson v utorok uviedol, že Británia uvalí sankcie na päť ruských bánk a troch miliardárov blízkych Kremľu: Gennadija Timčenka a Borisa a Igora Rotenbergovcov.

Británia využije nové právomoci schválené parlamentom na zavedenie vopred pripravených sankcií voči „ruským jednotlivcom a subjektom, ktoré majú strategický význam pre Kremeľ“, povedal Johnson v Dolnej snemovni parlamentu.

Medzi sankcionovanými finančnými inštitúciami sú Benk Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank.

Zmieneným podnikateľom bude zmrazený všetok majetok, ktorý majú v Spojenom kráľovstve, a budú mať zakázané tam cestovať, uviedol Johnson s tým, že ďalšie sankcie budú nasledovať.

Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Európske banky sa pripravujú na sankcie voči Rusku

Európske banky sa pripravujú na komplikácie spojené so zavedením nových sankcií voči Rusku po tom, ako ruský prezident uznal separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a na ich územia poslal vojakov. Britská HSBC sa obáva vážnejších dôsledkov krízy na finančný trh a rakúska Raiffeisen Bank International (RBI) informovala, že pripravuje „krízové plány“.

Európske banky, z nich najmä rakúske, talianske a francúzske, patria k inštitúciám s najväčšou expozíciou voči Rusku. V posledných týždňoch sú preto v stave najvyššej pohotovosti a sledujú, či dôjde k uvaleniu ďalších sankcií na Moskvu. Európska únia zvažuje sankcie napríklad v podobe zákazu obchodu s ruskými dlhopismi, pričom rozhodnutie by malo padnúť v priebehu tohto dňa. Vlastný balík sankcií pripravujú aj Spojené štáty.

https://standard.sk/172031/nova-studena-vojna-kennan-mal-pravdu/

Šéf britskej banky HSBC Noel Quinn v rozhovore pre Reuters uviedol, že sa obáva rizika „výraznejšieho vplyvu“ ukrajinskej krízy na globálne trhy, aj keď aktivity samotnej HSBC v Rusku sú minimálne. Všetko však bude závisieť od toho, „ako ostrý bude konflikt a v prípade konfliktu, aké tvrdé budú odvetné opatrenia“.

Rakúska RBI, ktorá je na ruskom a ukrajinskom trhu veľmi aktívna, uviedla, že jej biznis je zatiaľ v normále. Avšak „v prípade eskalácie uvedie do platnosti krízové plány, na ktorých pracovala posledné týždne.

Vysokú expozíciu na ruskom trhu má aj holandská banka ING. Ako informovali jej zástupcovia, „ďalšia eskalácia konfliktu by mohla mať veľmi vážne následky“.

(tasr, im)


Ďalšie články