SAV vyzvala Blahu, aby okamžite odišiel z akadémie. Nevyštvú ma, odkazuje politik

38. schôdza Národnej rady SR v Bratislave Ľuboš Blaha. Foto: TASR/Jakub Kotian

AKTUALIZOVANÉ Poslanec NR SR a člen strany Smer-SD Ľuboš Blaha by mal odísť zo Slovenskej akadémie vied. Vyzvali ho k tomu predstavitelia tejto inštitúcie. Dôvodom majú byť jeho vyjadrenia, ktoré podľa SAV opakovane hrubo porušujú etické štandardy vedcov. Blaha to označil za politický útok.

Väčšina štatutárnych zástupcov ústavov a centier Slovenskej akadémie vied (SAV) vyzvala poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ľuboša Blahu (Smer-SD), aby ukončil svoje pôsobenie v akadémii. Organizácia to uviedla v utorok 22. februára na svojej stránke.

Podľa tohto stanoviska sa predstavitelia SAV dištancujú od Blahových výrokov a vyjadrení, zároveň ich „odsudzujú, a to aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít jej zamestnanci“.

Okamžite ukončite pôsobenie

Väčšina štatutárnych zástupcov vedeckých pracovísk SAV v tejto situácii podporila vyhlásenie z 15. februára, v ktorom predstavitelia akadémie vyzvali Blahu na ukončenie jeho pôsobenia:

„…Vyzývame Mgr. PhDr. Ľuboša Blahu, PhD., pracovníka Ústavu politických vied SAV, v. v. i., ktorý opakovane a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca, zneužíva slobodu prejavu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v SAV. Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného.“

SAV neuvádza, na ktoré Blahove vyjadrenie reaguje, avšak zrejme ide o odpoveď na takzvaný zoznam vlastizradcov, ktorý člen Smeru zverejnil 10. februára na sociálnej sieti. Ide o zoznam poslancov NR SR, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA spolu s miestom ich bydliska.

Nevyštvú ma

Poslanec Ľuboš Blaha v reakcii označil výzvu SAV za ďalší politický útok, ako aj za politizáciu akademických inštitúcií. „Ak sa neoliberáli štorcujú, je to pre mňa jasný dôkaz, že robím svoju politiku dobre… Som slobodný človek a mám právo na svoje ľavicové názory. Za svoju politickú činnosť sa nezodpovedám SAV, ale jedine občanom SR, ktorí mi dali dôveru v parlamentných voľbách,“ uviedol okrem iného v príspevku na sociálnej sieti.

Podľa neho sa Slovenská akadémia vied zapája do nenávistnej kampane proti ľavicovým a vlasteneckým politikom, a teda nedodržiava politickú neutralitu. „Ak si toto nevedia ustrážiť, je to hanba vedenia SAV… Môžem im odkázať iba jedno – zo SAV ma nevyštvú. Môžu ma upáliť, môžu ma zatvoriť, môžu ma prenasledovať, ale moju slobodu slova si vziať nedám,“ dodal Blaha.


Ďalšie články