Nemecký trans poslanec: Penis vo svojej podstate nie je mužský pohlavný orgán

269880524_4784185954953060_1714013252852627923_n

Nemecká koalícia má v gender téme širokú hodnotovú zhodu. Tvrdej kritike čelí zo strany staromódnych feministiek, ktoré sa obávajú násilia, ktoré páchajú trans ženy na ženách.

Zatiaľ čo nemecká trojfarebná koalícia musí v hospodárskych otázkach hľadať kompromisy, v hodnotových otázkach panuje veľká zhoda. Už v minulom volebnom období predkladali Zelení a liberáli progresívne zákony v podobnom duchu. Vtedy však ešte sociálni demokrati držali koalíciu s CDU, hoci stáli na názorovej strane opozície.

Dnes im už nič nestojí v ceste. Preto sa v tomto volebnom období očakáva zrušenie § 219, ktorý doteraz zakazoval reklamu na potraty alebo zrušenie či „vylepšenie“ transsexuálneho zákona a zavedenie takzvaného zákona o sebaurčení (pre milovníkov nemčiny Selbstbestimmungsgesetz). Vládny program koalície sľubuje, že úradná zmena pohlavia bude možná len na základe vlastného vyhlásenia, bez ohľadu na biologické pohlavie. Náklady na akúkoľvek biologickú zmenu budú hradené zo zdravotného poistenia. Zmena pohlavia (právna a biologická) by bola povolená deťom a dospievajúcim už od 14 rokov. Nový zákon pripravuje ministerstvo spravodlivosti a jeho konečná podoba zatiaľ nie je známa. Zelení navrhujú povoliť zmenu pohlavia aj pre deti mladšie ako 14 rokov (aj bez súhlasu rodičov či návštevy poradne).

Zelení aj liberáli sú za to, aby zákon nariadil finančnú pokutu pre tých, ktorí budú trans ľudí oslovovať v „starom“ rode či s menom, s ktorým sa narodili.

Kritika pripravovaného zákona prichádza nielen z konzervatívnych kruhov, ale aj od niektorých feministiek. Založili iniciatívu s názvom Geschlecht zählt (Na pohlaví záleží). Nesúhlasia totiž s tým, že sa muži môžu identifikovať ako ženy na úkor samotných žien, ako je napríklad: prístup do priestorov určených len pre ženy (väznice, verejné toalety alebo zariadenia sociálnej pomoci pre týrané ženy), vysoké pozície v politike alebo v podnikoch, ktoré sú vyhradené pre ženy, alebo šport, v ktorom ženy nemôžu konkurovať mužom. „A čo takzvané ženské práva, ktoré majú chrániť ženy a dievčatá pred diskrimináciou a sexuálnym násilím?“ pýtajú sa niektoré feministky. Z Veľkej Británie sú už známe štatistiky, ktoré dokazujú, že trans ženy sa päťkrát častejšie dopúšťajú sexuálneho násilia na ženách v ženských väzniciach než ostatné trestankyne. 

Súčasné zloženie nemeckého Bundestagu ponúka dva konkrétne príklady trans žien, obe sedia vo frakcii Zelených – Nyke Slawik (pôvodné krstné meno sa mi nepodarilo zistiť) a Markus (Tessa) Ganserer. Ganserer, ktorý je otcom dvoch detí, má mužský občiansky preukaz, v ňom meno Markus a nepodstúpil operáciu na zmenu pohlavia. Napriek tomu je na webovej stránke Bundestagu uvedený ako žena a predsedajúci schôdzí Bundestagu ho oslovuje ženským menom Tessa. Ganserer tak prakticky obchádza platný zákon o transsexuáloch.

Spomínaná feministická iniciatíva spolu s feministickým časopisom Emma spochybňujú Gansererov mandát, pretože Ganserer – oblečený a nalíčený ako žena, ale inak biologický muž – bol zaradený na kandidátku Strany zelených na miesto vyhradené pre ženy (Quotenfrau). Ganserer v tom nevidí problém, pretože podľa jeho vlastných slov „penis nie je vo svojej podstate mužský pohlavný orgán“. Feministky hovoria o volebnom podvode a chceli ho zbaviť mandátu prostredníctvom sťažnosti na výbor pre kontrolu volieb. Po januárovom článku v Emme prejavili nielen Zelení vlnu veľkej solidarity s Gansererom. Autorky Emmy boli liberálnou ľavicou označené za takzvané TERF (Trans-Exclusionary Radical Feminism), čiže radikálne feministky, ktoré neuznávajú trans ženy ako súčasť hnutia.

Na absurdnosť zmeny pohlavia skrze vlastné prehlásenie chcel poukázať aj lokálny politik Zelených David Allison, keď chcel do straníckych štruktúr kandidovať – podľa vlastných slov – ako žena. Zelení majú totiž pravidlo obsadzovať všetky pozície paritne, na prvom mieste však musí byť žena a ak sa žiadna kandidátka nenájde, zostáva miesto prázdne. Pochopenia sa však Allison nedočkal, keďže bol ako spolupracovník zemskej poslankyne v Bádensku za Zelených Cindy Holmbergovej zo svojej práce prepustený.    

Minulý týždeň sa „trans“ téma znovu dostala do mediálnej pozornosti. V parlamente sa konala schôdza s diskusným bodom Medzinárodného dňa žien. Poslankyňa za Alternatívu pre Nemecko Beatrix von Storchová si vo svojom príspevku k MDŽ vzala na mušku Ganserera. Hovorila o ňom ako o mužovi. Dočkala sa veľmi ostrej reakcie a obvinení z údajnej trans- a homofóbie a pohŕdania inými ľuďmi.

Von Storchová pritom nepovedala nič, čo by nezodpovedalo skutočnosti, keď tvrdila, že Ganserer je biologicky aj úradne muž.


Ďalšie články