Stal sa obeťou hľadania pravdy. Politici si pripomínajú odkaz Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Štvrté výroèie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kvetov a zapálením sviečky pred domom vo Veľkej Mači., kde boli pred štyrmi rokmi zavraždení. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odkaz novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si v deň štvrtého výročia ich vraždy pripomenuli aj politici. Viacerí skonštatovali, že novinár sa stal obeťou hľadania pravdy. Zdôrazňujú tiež potrebu bezpečného a slobodného prostredia pre prácu novinárov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v pondelok vo Veľkej Mači uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred dom, v ktorom boli zavraždení, položila kvety a zapálila sviečku.

„Pred štyrmi rokmi sa väčšina spoločnosti spojila v požiadavke za slušné a spravodlivé Slovensko, tá požiadavka je aktuálna aj dnes,“ uviedla hlava štátu s tým, že aj v týchto dňoch na Slovensku prežívame zvýšenú vlnu nenávisti, hnevu a verbálnych útokov. „Aj v prípade Jána a Martiny fyzickému útoku predchádzali vyhrážky. Musíme to zastaviť skôr, ako bude neskoro, inak by bol odkaz Jána a Martiny zbytočný,“ skonštatovala prezidentka.

Pripomenula, že dvojica bola zavraždená pre Jánovu prácu. „Boli zabití, pretože Ján sa venoval odhaľovaniu korupcie a zneužívaniu moci,“ uviedla prezidentka.

Považuje za dôležité, že boli odsúdení vykonávatelia vraždy, ale pre spravodlivosť na Slovensku je podľa nej potrebné, aby bola vyvodená zodpovednosť aj voči objednávateľom.

Dom s pietným miestom vo Veľkej Mači, kde boli pred štyrmi rokmi zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) deklaroval, že nedovolia návrat mafii k moci. „Roky a dni bežia, no odkaz Jána a Martiny volajúci po pravde zostáva silným impulzom aj pre nás a prácu v prospech lepšieho a bezpečnejšieho Slovenska tak, aby k niečomu podobnému už nikdy nedošlo,“ uviedol Naď.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) zdôrazňuje, že byť investigatívnym novinárom nesmie znamenať žiť v strachu o svoj život a život svojich blízkych. „A hoci nie každý novinár a novinárka spĺňa všetky atribúty vyváženej a pravdu hľadajúcej žurnalistiky, je dôležité, aby všetci mali vytvorené podmienky na bezpečné, slobodné a nezávislé prostredie,“ vyhlásila ministerka. Vyzvala na spojenie síl v boji s mafiou, pri ktorej majú byť nápomocné aj slobodné a nezávislé médiá.

https://standard.sk/171247/styri-roky/

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková spomína na vraždu novinára ako na šok. „Novinársku obec vnímam trochu inak, keďže som prežila v televízii podstatnú časť svojho detstva vďaka mojim rodičom, ktorí tam pracovali. Vážim si novinárčinu. V súvislosti s tragédiou spred štyroch rokov a následnou lavínou udalostí, ktorá sa ňou vo veľkej miere aj vďaka práci novinárov spustila, sme sa začali pozerať aj na význam spojenia ‚právny štát‘ inak. Mali sme tu veľké vzopätie ľudí a verejnej mienky v boji za právny štát,“ zhodnotila Kolíková.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti napísal, že sa nedá povedať viac, ako to, že myslí na ich rodiny, ktoré si prešli nesmiernou bolesťou a stratou. „Navyše, v strašnej podobe, s akou sa väčšina z nás nikdy nestretla. Ani štyri roky nezmažú utrpenie a bolesť ich rodín. Vyhasli dva mladé životy vďaka systému beztrestnosti a korupcie, ktoré sa tu dlho pestovali,“ uviedol Gröhling.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) označil Kuciaka za čestného novinára, ktorý hľadal a odhaľoval pravdu a nedal sa zastrašiť. Jeho práca má podľa ministra obrovský presah, ešte viac dnes. Ako povedal, strata jeho života pri boji s korupčnou chobotnicou nad nami visí ako memento. „Vlna nenávisti, ktorú živia niektorí politici dnes, je desivým prepojením s minulosťou. Pred štyrmi rokmi to bol novinár, v týchto dňoch a týždňoch sú adresátmi atakov ďalšie skupiny ľudí, a to len preto, že si poctivo robia svoju prácu. Chcem ubezpečiť všetkých, že polícia si nebude zakrývať oči pred útokmi na novinárov, zdravotníkov a najnovšie aj poslancov Národnej rady SR,“ vyhlásil Mikulec.

Súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý v kauze zastupoval poškodených Kuciakovcov, ocenil, že Ján Kuciak vnímal svoju prácu ako poslanie. „Poslanie zlepšovať spoločnosť a upozorňovať na nespravodlivosť a nezákonnosť,“ uviedol Lipšic. Ocenil tiež jeho odvahu. „Pre pamiatku Jána a Martiny však boj za spravodlivosť a rovnosť pred zákonom nesmieme nikdy vzdať. Obidvaja obetovali to najcennejšie – vlastný život,“ zdôraznil Lipšic.

Symbolický pamätník pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave počas tretieho (vlaňajšieho) výročia ich vraždy. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ján Kuciak bol hrozbou pre systém. Až jeho smrť otvorila aspoň niektorým členom tohto systému oči, kam to až môže zájsť. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísal podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). „Viacerí ľudia z článkov Jána Kuciaka sú obvinení, obžalovaní, väzobne stíhaní. Potvrdzuje to, že to bol Pán novinár,“ zdôraznil Grendel.

Smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) zmenila Slovensko. Ako ďalej uviedla, slušní ľudia dali po vražde dvojice jasne najavo, že fungovanie zločineckého systému v štruktúrach štátu odmietajú ďalej tolerovať. Zápas za slušné Slovensko, ktorý Kuciak odštartoval svojou novinárskou prácou a zaplatil zaň svojím životom sa však podľa Remišovej neskončil. „Dnes, štyri roky od vraždy dvoch nevinných ľudí, stojí naša krajina opäť na križovatke. Vidíme nástup extrémistov, ale aj snahu o návrat zločineckých štruktúr, ktorým Ján Kuciak stál v ceste,“ povedala Remišová.

Spoločnosť musí podľa jedného z organizátorov protestov iniciatívy Za slušné Slovensko Juraja Šeligu (Za ľudí) neustále odmietať útoky na médiá a zastrašovanie politických oponentov. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. Šeliga podotkol, že od roku 2018 sa Slovensko zmenilo na nepoznanie a vidí, že v posledných týždňoch sa to, za čo stáli na námestiach, niekam vytráca, akoby ľudia našli útechu v zlomových voľbách, v dolapení vykonávateľov vraždy a v odhalení siete tých, ktorí sa na nej podieľali. Zároveň pripomenul, že na spravodlivosť pre Jána a Martinu a ich rodičov, vo forme vynesenia rozsudku pre objednávateľa vraždy, spoločnosť stále čaká.

Zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú pripomína vo Zvolene pamätná tabuľa pred budovou Technickej univerzity. Foto: TASR/Ján Krošlák

Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) si dnes pripomenuli výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Poslanci za SaS zapálili sviečku pri symbolickom pamätníku vo foyer v Národnej rade SR a podpredseda parlamentu Milan Laurenčík si uctil pamiatku na cintoríne v rodnej obci Kuciaka v Štiavniku. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. „Na Dušičky majú cintoríny atmosféru nádeje. Blízki si prídu spomenúť na milovaných. Podobnú nádej som dnes hľadal v Štiavniku. Pri hrobe mladého muža, ktorý odišiel priskoro. Je na každom z nás, aby sme tú nádej našli a niesli. Aby sme Jána nesklamali. Ďakujeme za každé slovo, Ján Kuciak. Spomínam nielen dnes a budem sa pokúšať konať tak, ako by vaše ostré pero bolo stále v pohotovosti,“ uviedol Laurenčík.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej bol Ján Kuciak človek, ktorý vždy hľadal pravdu. „Bol to novinár, ktorý poznal silu slova a vážil každé, ktoré povedal aj napísal. Nebál sa ani nepríjemných situácií, na zodpovednosť volal mocných. Ozval sa tam, kde iní nie. Nezabúdajme na to,“ povedala Anna Zemanová.

Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice bola podľa predsedu opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica politicky zneužitá. Vyhlásil to pri príležitosti štvrtého výročia ich úmrtia. Podľa Fica zatiaľ žiadna smrť nebola zneužitá na politické ciele tak, ako v tomto prípade. Pripomenul, že doteraz nikto nevie, kto za vraždou stojí. „Vedia to len novinári a vládni politici, ktorí dookola omieľajú svoje klamstvá o zodpovednosti mojej vlády,“ skonštatoval Fico. Porovnal prístup médií voči súčasnej a bývalej vláde, pričom poukázal na využívanie dvojakého metra. „Nech je výročie vraždy novinára a jeho priateľky mementom zneužívania žurnalistiky na boj so súčasnou opozíciou, mementom úplného zhanobenia novinárskej práce a dôkazom, že novinári a majitelia médií nosia zodpovednosť za to, v akom stave sa nachádza Slovensko v roku 2022,“ povedal Fico.

Život a smrť Jána Kuciaka pripomínajú, aká podstatná, no zároveň aj riskantná je novinárska práca. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová to uviedla pri príležitosti výročia vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. „Bez slobodnej novinárskej práce nemôže fungovať žiadna demokratická spoločnosť a úlohou každého demokratického štátu je preto zabezpečiť ich ochranu a slobodu tlace. Práve vražda Jána a Martiny však upozornila na nedostatky v zabezpečení tychto principov,“ zhodnotila Patakyová. „Ján Kuciak bojoval za spravodlivosť a ukázal nám, že demokracia a ochrana ľudských práv a slobôd nie sú samozrejmosťou. Na to, aby sme mohli žiť v slobodnej a spravodlivej spoločnosti, si tieto princípy musíme chrániť,“ dodala ombudsmanka.

Na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu spomína aj predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. „Túžili po pravde a životom zaplatili za to, že ju chceli skúmať a vynášať na svetlo,“ uviedol na sociálnej sieti. Zdôraznil potrebu pokračovania zápasu za slobodu a pravdu. „Chráňme ju dennodenne – každý tak, ako môže a tam, kde je,“ doplnil.

Progresívne Slovensko (PS) si myslí, že od vraždy novinára a jeho snúbenice sa zmenilo veľa, niečo k lepšiemu, niečo k horšiemu. „Nemusíme si klamať – vojna v polícii a nezhody na prokuratúre našej krajine nedávajú veľkú nádej na to, že došlo k zásadnej očiste systému. Aj novinári a novinárky naďalej zažívajú vyhrážky a nenávisť, súdy sa stále nevysporiadali s objednávateľom vraždy a rodiny stále nemajú svoj pokoj,“ zhodnotilo PS. Smrť Jána a Martiny si podľa neho treba pripomínať nielen preto, že ich chladnokrvná vražda otvorila Slovensku oči, ale aj preto, čo v živote robili.

(tasr, sita)


Ďalšie články