Ivermektín nedokáže zabrániť ťažkému priebehu covidu, dokazuje nová štúdia

pacientka Covid oddelenie Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Ivermektín na liečbu covidu neodporúčajú liekoví regulátori ani výrobcovia. Napriek tomu sa štúdie a správy o jeho účinnosti šíria na internete bez toho, aby sa riadili akýmikoľvek metodickými pokynmi alebo usmerneniami.

Prevencia proti ochoreniu COVID-19 sa ukázala ako úspešná. Silne preočkované štáty mali v delta aj omikron vlne nižšie straty na životoch a začali skôr uvoľňovať protipandemické opatrenia.

S prechodom koronavírusu do omikron variantu začína čoraz viac infektológov brzdiť očkovací optimizmus. Prelomové infekcie po očkovaní sú totiž bežné. Dokazuje to napríklad zatiaľ nerecenzovaná štúdia výskumníkov z Sheba Medical Center v Izraeli. Podľa nej štvrtá dávka obnovila hladiny protilátok na rovnaké maximálne hladiny ako po tretej dávke, ale nechránila pred miernou alebo asymptomatickou infekciu omikronom.

Pred výskumníkmi stojí neľahká úloha. Vytvoriť „vakcíny novej generácie“, ktoré by boli odolné voči novým variantom a poskytovali by dlhodobejšiu ochranu pred COVID-19. Skúma sa aj pankoronavírusová vakcína, ktorá by bola odolná voči všetkým kmeňom i variantom koronavírusov.

Vakcíny len pre rizikové skupiny, ostatným postačia lieky

Ani účinnejšie vakcíny zrejme nepovedú k masívnej vakcinácii, akú sme videli v uplynulom roku.

Ak je cieľom vakcinačnej politiky štátov ochrana pred vážnymi chorobami, hospitalizáciou a smrťou, nebude potrebné očkovať všetkých. Podľa niektorých odborníkov si v endemickej fáze vystačíme so zaočkovaním rizikovej populácie.

Omikron sa zatiaľ vyznačuje miernejším priebehom. Deti a produktívnu populáciu by sme preto z každoročného očkovania mohli vynechať. Podmienkou je, aby nevznikol nový variant, ktorý by opäť vyvolával znepokojenie.

S ústupom od plošného očkovania sa do popredia dostáva liečba covidu. Odborníci už konštatovali, že monoklonálne protilátky sú proti omikronu neúčinné a treba ich prerobiť. Z lekárskej praxe sú však naďalej účinné protizápalové lieky ako dexametazón.

Do hry vstupujú aj antivirotiká. V omikron vlne sa zatiaľ slovenským lekárom osvedčil molnupiravir. Odborníci si veľa sľubujú aj od Paxlovidu, ktorý by mal na Slovensko doraziť v najbližších dňoch.

Akoby tieto možnosti nestačili, už rok pretrváva doslova hystéria okolo lieku ivermektín. Lacný, ľahko podávateľný a široko dostupný antiparazitický liek chcú niektorí bežní ľudia, ale aj lekári používať na liečbu covidu. Pre nedostatok dát o jeho prínosoch ho však neodporúča Svetová zdravotnícka organizácia, Európska lieková agentúra (EMA) ani americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Účinný alebo nie?

Liek sa in vitro (v skúmavke) ukázal ako účinný proti SARS-CoV-2. Avšak pri množstve, ktoré niekoľkonásobne prevyšovalo povolené dávky. Napriek tomu sa rýchlo objavilo značné množstvo štúdií, ktoré dokazovali klinickú účinnosť ivermektínu.

Postupne sa ukázalo, že viaceré z týchto štúdií mali metodologické nedostatky. Pacienti totiž dostávali okrem ivermektínu aj kokteil iných liekov, a preto nebolo isté, že by sa nevyliečili aj bez ivermektínu. Väčšina štúdií navyše nebola recenzovaná. Napríklad robustná egyptská štúdia, ktorá potvrdzovala účinnosť a bezpečnosť ivermektínu, sa ukázala ako vymyslená

Takmer polovica z randomizovaných klinických štúdií nebola zaregistrovaná. Práve registrácia klinických skúšok pred ich začatím a sprístupnenie výsledkov znižujú riziko zaujatosti a selektívneho podávania správ o výsledkoch.

Pomôcť môže, ale len proti červom a najmä v rozvojových štátoch

Všetky štúdie, ktoré boli kvalitné a ukázali dobré výsledky pre ivermektín, sú z krajín s veľkým výskytom parazitov, ako je Bangladéš, India alebo Kolumbia. V rozvojovom svete má štvrtina až polovica ľudí v sebe nejakého parazitického červa. Tieto červy môžu zhoršovať priebeh covidu a zmenšovať účinnosť vakcín, pretože za tisícročia parazitovania na ľuďoch sa naučili oslabovať ľudskú imunitu.

Znamená to, že ivermektín pomáha proti červom, teda presne proti tomu druhu nebezpečenstva, proti ktorému má. Len v určitých prípadoch môže nepriamo pomôcť proti covidu, pretože červy ako komorbidita priebeh covidu zhoršujú.

Medzičasom si však fámy o ivermektíne žili vlastným životom a ľudia vo vyspelých štátoch Európy a Severnej Ameriky si kupovali a potajme užívali veterinárny liek s touto účinnou látkou. Metaanalýzy o jeho účinnosti si navyše získali verejné uznanie a šírili sa prostredníctvom sociálnych sietí bez toho, aby sa riadili akýmikoľvek metodickými pokynmi alebo usmerneniami.

Hoax z Japonska

Koncom januára a začiatkom februára 2022 uzrel svetlo sveta hoax z krajiny vychádzajúceho slnka. Tentokrát sa oň pričinila agentúra Reuters. Stovky používateľov sociálnych sietí zdieľali články, v ktorých sa tvrdilo, že tretia fáza klinickej štúdie v Japonsku potvrdila vysokú účinnosť ivermektínu proti variantu omikron.

Toto tvrdenie je zavádzajúce.

Hoci japonská farmaceutická spoločnosť Kowa oznámila, že liek má antivirotické účinky, nešlo o klinickú štúdiu vykonanú na ľuďoch. Zavádzajúce príspevky sa odvolávali na nepresnú správu agentúry Reuters, ktorú bezprostredne sama upravila. V pondelok na dezinformácie upozornil TASR, ktorý prebral správu z tlačovej agentúry AFP.

Informácie o údajnej klinickej štúdii pochádzajú z príspevku agentúry Reuters z 31. januára 2022, v ktorom sa písalo: „Japonská spoločnosť Kowa tvrdí, že ivermektín je v tretej fáze skúšok účinný proti omikronu.“ Agentúra však neskôr opravila obsah článku, pričom nový titulok znel: „Ivermektín vykazuje ‚antivirotický účinok‘ proti covidu, tvrdí japonská spoločnosť.“

Prvý odsek článku pokračuje vysvetlením, že „pri ivermektíne sa preukázal ‚antivirotický účinok‘ proti omikronu a iným variantom koronavírusu v spoločnom neklinickom výskume“. V druhom odseku v upravenej verzii sa uvádza: „V pôvodnom článku agentúry Reuters sa nesprávne uvádzalo, že ivermektín bol ‚účinný‘ proti omikronu na základe tretej fázy klinických testov vykonaných na ľuďoch.“

Spoločnosť Kowa zatiaľ dokončila iba neklinickú štúdiu. Pre agentúru AFP to 4. februára 2022 potvrdil hovorca spoločnosti. Neklinická štúdia sa vykonáva v skúmavkách, teda in vitro, nie na ľudských dobrovoľníkoch.

Randomizovaná štúdia: Ivermektín nezastaví progresiu do ťažkého priebehu covidu

Naopak, nedostatky tohto lieku dokázala v roku 2021 napríklad argentínska a kolumbijská randomizovaná klinická štúdia, ako aj Cochranova metaanalýza.

Minulý týždeň sa k nim pridala randomizovaná dvojito zaslepená štúdia z Malajzie.

Liečba ivermektínom, ktorý v Malajzii podali vysokorizikovým pacientom s miernym až stredne ťažkým ochorením COVID-19 počas prvého týždňa ochorenia, nezabránila progresii do závažného ochorenia. Tieto výsledky autori štúdie publikovali v časopise JAMA Internal Medicine.

Otvorená štúdia sa uskutočnila v 20 verejných nemocniciach a karanténnom centre COVID-19 v Malajzii medzi 31. májom a 25. októbrom 2021. Výhodou výskumu je, že pacienti boli hospitalizovaní. To umožnilo autorom pozorovať, či správne užívajú ivermektín.

Spomedzi 490 pacientov dostávalo ivermektín 241 a placebo dostávalo 249 osôb. V skupine s ivermektínom sa covid zhoršil do závažného priebehu 52 pacientom (21,6 percenta). V kontrolnej skupine, ktorá tento liek nedostala, malo závažný priebeh 43 pacientov (17,3 percenta).

Výsledok: Ivermektín sa na liečbu covidu neodporúča

Ani vo všetkých sekundárnych výsledkoch neboli medzi skupinami žiadne významné rozdiely. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebovali štyria pacienti s ivermektínom (1,7 percenta) oproti desiatim pacientom v kontrolnej skupine (4 percentá).

Na JIS sa dostalo šesť pacientov s liekom a osem pacientov s placebom. Počas 28 dní v nemocnici zomreli traja pacienti s ivermektínom (1,2 percenta) oproti desiatim ľuďom, ktorí liek neužívali (4 percentá). Najčastejším nežiaducim účinkom bola hnačka, ktorú hlásilo 5,8 percenta v skupine s ivermektínom a 1,6 percenta ľudí v kontrolnej skupine.

„Zistenia štúdie nepodporujú používanie ivermektínu u pacientov s COVID-19,“ uzatvárajú vedci v najnovšom článku o „zázračnom lieku“.


Ďalšie články