Nie otec a matka, ale dospelí. Niektoré základné školy v Anglicku menia rodinné označenia

family-1866868_1920 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Inkluzívne myšlienkové smery čoraz častejšie zasahujú do prostredia slovnej zásoby a termínov. Či už ide o nadnárodných technologických gigantov alebo rôzne štátne inštitúcie. K progresívnej zmene pristúpilo aj niekoľko škôl na anglickej pôde, rodičia však zostali zmätení.

Štyri základné školy v anglickom Brightone pristúpili k inkluzívnej zmene používania niektorých pojmov súvisiacich s rodinami ich žiakov. V snahe predísť diskriminácii začali namiesto tradičných pojmov “otec” a “mama” na označenie rodičov používať pojem “dospelí”, ako píše Daily Mail.

“Snažíme sa hovoriť skôr o dospelých než matkách a otcoch, aby sme brali ohľad na rôzne zloženia rodín, v ktorých naši žiaci žijú,” uvádza Elm Groove Primary School, jedna zo zainteresovaných škôl. Saltdean Primary zachádza ešte o krok ďalej a paletu preferovaných výrazov obohacuje o ďalší: “Používame termín rodičia alebo opatrovatelia, pretože rozumieme tomu, že naše rodiny sa skladajú z radu rôznych ľudí.”

Snahy vyhovieť individuálnym potrebám sa v komunite rodičov nestretla s výraznejším pochopením. “Je to pre nás, rodičov, veľmi mätúce, a ešte viac pre deti. Nechápu, prečo učitelia nemôžu hovoriť o ich mame a otcovi ako o mame a otcovi,” znela jedna z ťažností.

Rozhodnutie škôl pritom nevychádza zo žiadneho príkazu vyššej inštitúcie. Mesto ani iný orgán neprikázali školám uchýliť sa k tejto výmene pojmom. Zmena vychádza z iniciatívy riaditeľov spomínaných škôl, uzatvára Daily Mail.


Ďalšie články