Izraelskí vedci píšu Trudeauovi. Namiesto diskusie vraj vykresľuje demonštrantov ako nacistov

Kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP Kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Namiesto konštruktívnej diskusie vraj siahol k ohováraniu a nálepkám o nacistoch a rasistoch. Aj to je jedna z výčitiek, ktoré poprední izraelskí vedci v otvorenom liste adresovali premiérovi Kanady Justinovi Trudeauovi. V súvislosti s jeho postojom k demonštrantom proti povinnému očkovaniu a opatreniam im prekáža aj strata slobody v krajine, ktorá donedávna bola jej baštou.

Skupina 23 izraelských vedcov, lekárov a akademikov v otvorenom liste adresovanom premiérovi Justinovi Trudeauovi skritizovala útoky na slobodu v Kanade. Experti v ňom konštatujú, že od „drakonických opatrení“ niektoré štáty už upustili, pričom Kanada tak ešte neurobila.

Experti zo židovského štátu tiež vyjadrili „hlboké znepokojenie“ nad tým, akým spôsobom predseda vlády označuje demonštrantov, ktorí protestovali v rámci takzvaného konvoja slobody v mnohých častiach krajiny a neskôr predovšetkým v hlavnom meste Ottawa.

Trudeau totiž kanadskej poslankyni židovského pôvodu v diskusii vyčítal, že sympatizuje s „ľuďmi, ktorí mávajú svastikami“. Pripomeňme, že politik tým narážal na vlajky, ktoré niesli niektorí protestujúci. Objavila sa napríklad kanadská zástava s namaľovaným hákovým krížom, pričom však mohlo ísť aj o odkaz na „fašistické“ správanie vlády, a nie prejav sympatií k totalite.

Strata slobody v krajine slobody

„S narastajúcim nepokojom sledujeme, ako ste namiesto konštruktívnej diskusie s protestujúcimi siahli k ohováraniu na základni vágnych asociácií, keď demonštrantov vykresľujete ako sympatizantov s nacizmom, rasistov a antisemitov,“ vyčítajú Trudeauovi s tým, že ako potomkovia židovského národa, ktorý si prešiel holokaustom, sú vraj autori značne znepokojení jeho konaním.

„Boj s antisemitizmom by sa nemal používať ako zbraň proti legitímnemu občianskemu protestu, ktorý požaduje obnovenie základných slobôd späť tam, kde ešte nedávno bola jedna z najslobodnejších krajín sveta,“ uzatvárajú vedci list.

Dokument podpísali popri iných napríklad Michael Levitt, profesor biofyziky na Stanfordskej univerzite, profesor mikrobiológie Udi Qimron z Telavivskej univerzity alebo doktor Eli David, popredný odborník na umelú inteligenciu.

Zhromaždenie už rozohnali

Protest kamionistov a ich sympatizantov začal ešte pred niekoľkými týždňami v reakcii na rozhodnutie tamojšej vlády, v zmysle ktorého musia byť pri vstupe do krajiny očkovaní, prípadne podstúpiť až dvojtýždňovú karanténu, čo vodičom bez vakcíny v zásade znemožňuje výkon povolania.

Protest sa tiahol naprieč celou krajinou, no v závere bolo jeho dejiskom už iba hlavné mesto Ottawa. Miestna polícia ho ukončila tento víkend, čomu predchádzali zatknutia takmer dvoch stoviek ľudí, zmrazovanie finančných prostriedkov či dokonca pohrozenie odobratím domácich zvierat.


Ďalšie články