V kanadskej Ottawe sa úrady rozhodli použiť na demonštrantov novú páku. Mesto sa im vyhráža odobratím domácich zvierat

Protest proti covidovým opatreniam v Ottawe Kamionisti vešajú kanadskú vlajku na zaparkovaný kamión počas protestu proti covidovým opatreniam v Ottawe. Foto: TASR/AP

Kanadu už niekoľko týždňov sužuje protest kamionistov. Demonštrantom sa podarilo zablokovať hlavné mesto Ottawa a vládne orgány si s nimi dlho nevedeli dať rady. Napokon im zobrali palivo, zmrazili účty a v sobotu desiatky z nich zatkli. K donucovacím prostriedkom sa teraz uchýlilo aj mesto, ktoré chce protestujúcim odoberať domáce zvieratá.

A ide o podarenú podobu progresívneho trapasu. Na oficiálnom účte pre podzákonné a regulačné služby mesta Ottawa na Twitteri sa objavilo varovanie pre majiteľov domácich zvierat, ktorí sa zúčastňujú na protestných zhromaždeniach. “Ak nie ste schopní starostlivosti o vaše domáce zviera pre účasť na protestoch, zviera bude umiestnené do osemdňovej starostlivosti na vaše náklady,” píše sa v príspevku.

Príspevok ďalej pokračuje informáciou, že v prípade nepristúpenia na podmienky bude po ôsmich dňoch starostlivosti zviera vyhlásené za opustené. Príspevok si za jedeň deň získal tisíce reakcií, v sekcii s komentármi sa objavili negatívne i pozitívne reakcie.

“Teraz už ani zvieratá nemajú slobodu? Tiež budú musieť nosiť rúška a QR kódy?” píše rozhorčene jeden z používateľov. “Ďalšie vyhrážky zo strany kanadskej mafie,” dodáva iný z komentujúcich.

Situácia okolo protestu v Ottawe si vyžiadala aktiváciu zákona o mimoriadnych situáciách premiérom Justinom Trudeauom. Ten dokonca na istý čas utiekol z mesta pred účastníkmi konvoja slobody. Nepokoje vyvolané nariadením povinného očkovania pre pendlujúcich kamionistov momentálne vrcholia v sérii ráznych vládnych krokov, akými sú odoberanie poistiek vozidlám v proteste či blokovanie účtov bez rozhodnutia súdu.

Kanadskí policajti zasiahli v sobotu voči protestujúcim kamionistom, ktorí od januára blokovali ulicu pred parlamentom v centre hlavného mesta Ottawa. Podarilo sa im tak uvoľniť priestranstvo, ktoré bolo hlavným epicentrom protestov proti pandemickým opatreniam kanadskej vlády.

Pri sobotnom zásahu zároveň zadržali prinajmenšom 47 ľudí. Desiatky kamionistov odišli napokon z oblasti sami aj so svojimi vozidlami, zatiaľ čo ďalšie kamióny zaistili policajti.


Ďalšie články