AudioTube ponúka počúvanie vašich obľúbených pesničiek z YouTube bez reklám a so zamknutou obrazovkou

audiotube-hudba-1 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

YouTube patrí medzi najpoužívanejšie aplikácie na počúvanie hudby. Nedávno spustená aplikácia YouTube Music sa rýchlo stala schopným konkurentom pre Spotify či Apple Music. Napriek tomu stále veľa ľudí zostalo pri počúvaní hudby cez obyčajný YouTube.

Pokiaľ ide o YouTube ako aplikáciu pre smartfóny, dlhé roky so sebou prináša jednu veľkú nevýhodu. Hudbu totiž nie je možné počúvať, ak chcete používať inú aplikáciu či mobil zamknúť. Riešenie tejto nevýhody ponúka aplikácia AudioTube dostupná pre Android smartfóny. Za cenu hneď niekoľkých kompromisov.

V jednoduchosti ukrýva nedostatky

AudioTube svojím prostredím nápadne pripomína staršie verzie aplikácie YouTube. V rozdelení na tri sekcie sa každý rýchlo zorientuje, neprekáža ani použitie angličtiny. Označené sú ikonkami zrozumiteľnými pre všetkých používateľov.

Foto: Martin Minka

Prvá stránka je domovská, zobrazuje nedávno prehrávané videá a časť, kde sú naprogramované odkazy na rôzne kategórie. Počúvať môžete nielen hudbu, ale aj podcasty či audioknihy. Nejde však o skutočné kategórie. Fungujú tak, že aplikácia nájde všetky dostupné videá podľa zvoleného kľúčového slova.

Vyhľadávanie ako na YouTube

Vyhľadávanie je zároveň možné cez prostrednú sekciu, ktorá je v dolnej lište označená piktogramom lupy. Sem môžete zadať akýkoľvek názov pesničky, dokonca aj úryvok z textu, ktorý si pamätáte. Funguje rovnako spoľahlivo ako v aplikácii YouTube, takže takmer určite nájde obsah, ktorý hľadáte.

Výsledky sa zobrazujú s náhľadovými obrázkami a názvom, ktorý majú videá na YouTube. AudioTube nemá problém nájsť ani niekoľkohodinové zoznamy skladieb, ktoré prehráva bez prerušenia reklamou.

Foto: Martin Minka

Limitované prehrávanie

Prehrávanie skladieb je obmedzené na niekoľko základných funkcií. Pozastavenie, preskočenie o desať sekúnd vpred alebo nazad, prípadne upravenie rýchlosti prehrávania. Ostatné možnosti, akými je tvorba zoznamov skladieb či opakovanie tej istej skladby, sú momentálne vo vývoji.

Pri prehrávaní videa sa na obrazovke nachádza iba náhľadový obrázok, takže ak by ste si aj chceli pustiť iné video, vizuálny obsah vám AudioTube neprehrá. Koniec koncov, na to aplikácia ani nie je určená.

AudioTube: Ani množstvo kompromisov nemusí prekážať

Hoci aplikácia AudioTube prichádza s množstvom kompromisov, plní svoje základné poslanie. Dokáže prehrávať hudbu z YouTube s možnosťou robiť na smartfóne niečo iné, prípadne ho zamknúť.

Foto: Martin Minka

Netreba zabúdať na množstvo kompromisov a obmedzení, ktoré používanie takejto aplikácie prináša. Ak však na YouTube nájdete vám vyhovujúci zoznam skladieb zoskupený do trojhodinového videa, dobrú audioknihu či podcast, s AudioTube budete spokojní.


Ďalšie články