MS 2021 v šípkach sú zatiaľ pohrebiskom favoritov

IMG_6997 Favoritom sa v Londýne nedárí. Blízko k vyradeniu bola aj svetová jednotka Michael van Gerven. Foto: Instagram/officialpdc

Po dvanástich dňoch má šípkarský šampionát za sebou kompletné tretie kolo. Z 96 členného pelotónu zostalo po utorku v hre posledných 16. Sitom neprešlo viacero favoritov, po štyroch rokoch sme sa dočkali aj uzavretia legu na deväť šípok a máme už aj prvých dvoch štvrťfinalistov.

Favoritom sa nedarí.

K najväčším  doterajším prekvapeniam patrí vyradenie úradujúceho šampióna zo Škótska a nasadenej dvojky turnaja Petera Wrighta. „The Snakebite“ síce ukončil zápas tretieho kola proti tridsať dvojke turnaja Nemcovi Gabrielovi Clemensovi s priemerom 101,5 bodu na tri šípky, no stačilo to len na tesnú prehru 3:4.

V tejto časti pavúka vypadli aj ďalší vysoko nasadení, sedmička desiatka turnaja Angličania James Wade a Ian White, a tak sa nádejne otvorili cesta do semifinále a možno aj ďalej pre Poliaka Krzysztofa Ratajskiho, ktorý prešiel v treťom kole cez Austrálskeho čarodejníka Simona Whitlocka a vo štvrtok sa nekonečne dlho núkali s postupom s Nemcom Clemensom. Double jedna však na deviaty pokus ako prvý zavrel „Polish Eagle“.

Poliak Ratajski sa stal prvým štvrťfinalistom. Foto: Instagram/officialpdc

Výpočet vyradených favoritov v tejto časti vylosovania nie je konečný. V turnaji už nie je ani šiesty nasadený Nathan Aspinal, ktorý nestačil na Holanďana Vincenta van der Voorta. Vypadla aj novembrová kométa a víťaz Grand Slam of Darts, portugalská štrnástka José de Sousa. Napriek priemeru 103,62 neuhral proti Mervynovi Kingovi ani set. 

Turnajom sa ale nenápadne derie nasadená jedenástka Daryl Gurney, ktorý môže byť aj čiernym koňom turnaja, musí si ale poradiť s nasadenou trojkou Gerwinom Priceom. Ten si vydýchol po tesnej výhre 4:3 nad Brendanom Dolanom a v ceste do semifinále mu už nestojí nik z prvej svetovej desiatky. Sám však potrebuje zlepšiť svoje výkony, keďže v zápasoch ešte nešiel cez priemer sto bodov na tri šípky.

Van Gerven so šťastím už vo štvrťfinále

Papierové predpoklady sa zaťiaľ napĺňajú len v hornej štvrtine pavúka, ktorej velí svetová jednotka a prvý nasadený Michael van Gerven. Favorit turnaja svojim súperom v druhom a treťom kole nedal vôbec šancu a zahral priemery 108,98 a 106,85. Vo štvrtom sa síce natrápil so šestnástym nasadeným Jonny Claytonom z Walesu, ale po tesnej výhre 4:3 je druhým štvrťfinalistom. Clayton podal veľmi sympatický výkon, na van Gervena vyrukoval s osemnástimi „stoosemdesiatkami“. Nevyužil dve „matchdarts“, následne psychicky nezvládol záverečný leg a van Gerven si zhlboka vydýchol pri priemere 100,43. V pozápasovom rozhovore označil tento zápas ako svoj vôbec najťažší na všetkých majstrovstvách. Vo štvrťfinále ho vyzve lepší z dvojice Dimitri van den Bergh a Dave Chisnall, ktorí sú nasadenou deviatkou a osmičkou. Sledovať treba najmä mladého Belgičana, na turnaji nestratil ani set a legendu šípiek, šesťdesiatšesť ročného Paula Lima zo Singapuru poslal domov s dosiahnutým priemerom 105,61. 

Prekvapenie z baklažánovej farmy

Druhá štvrtina turnajového pavúka prišla o svojich hlavných favoritov už v druhom kole. Turnaj zbabral štvrtý nasadený Angličan Michael Smith, keď podľahol hráčovi až z ôsmej desiatky svetového rankingu. Porúčal sa aj majster sveta z roku 2018 a nasadená päťka Rob Cross. Toho vyradil Dirk van Duijvenbode, hlavné prekvapenie tohtoročných majstrovstiev. Zamestnanec baklažánovej farmy v Holandsku a svetová štyridsať trojka, ktorá sa roky pohybovala skôr na pomedzí profesionálnej hranice, sa nezľakol bývalého majstra sveta v druhom kole a sebavedomím prekypoval aj tom treťom a s priemerom 104,9 suverénne porazil Adama Hunta. Ak chce ísť Holaďan ďalej, musí si poradiť so skúsenými Glenom Durrantom i Garym Andersonom.

Prekvapenie turnaja Dirk van Duijvenbode neskrýva sebavedomie. Foto: Instagram/officialpdc

Aktuálny víťaz Premier League Durrant po prekonaní korona vírusu hrá pod svoje možnosti, ale zatiaľ to na postup cez tretie kolo stačilo a formu bude zrejme gradovať. Dvojnásobný majster sveta z rokov 2015 a 2016 Anderson v doterajšom priebehu preveril skôr pevnosť svojich nervov ako kvalitu výkonov. V tesnom a nervóznom zápase tretieho kola porazil Mensura Suljovica 4:3. Rakúšan často úmyselne spomaľoval hru, Škóta vyhadzoval z rytmu a tým sa ho snažil znervózniť. Gary v pozápasovom rozhovore tiež ťažko niesol skutočnosť, že Mensur zabral pre neho určený stolík na hráčskom pódiu. 

Videli sme deväť šípkový leg.

Štyri roky čakali televízny diváci na deväť šípkovú hru v prenose z majstrovstiev sveta. Dočkali sa v piatom sete utorkového zápasu Jamesa Wadea a Stevena Buntinga. Siedmemu nasadenému Wadeovi však „deviatka“ k celkovej výhre nepomohla a šípkar s bipolárnou poruchou už možnosť zopakovať svoj majstrovský kúsok na tomto turnaji nedostane.

Devať šípkový leg v podaní Jamesa Wadea. Zdroj: Youtube

Kuriózny duel čaká ale postupujúceho Buntinga, ktorý sa stretne s ďalším Angličanom Ryanom Searlem. Strenú sa borci, ktorí na svetovom okruhu hrajú s najľahšími a najťažšími šípkami. Kým Buntingove vážia len dvanásť gramov, Searleho až takmer trikrát toľko, ich váha je tridsaťdva gramov. Bunting sa nechal počuť, že na tom nič zvláštne nevidí. Extra ťažké šípky si už mal skúsiť v zákulisí a vraj nimi hodil sto osemdesiatku.


Ďalšie články