Do finále idú Rusi. Nás čakajú Švédi

ROC - Švédsko Foto: TASR/AP

Hokejisti Ruska sa stali druhými finalistami olympijského turnaja v Pekingu. V piatkovom semifinále zvíťazili nad Švédskom 2:1 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Švédi nastúpia v zápase o bronzové medaily proti Slovensku už zajtra o 14.10 hodine popoludní.

Hokejisti Ruského olympijského výboru sa stali druhými finalistami olympijského turnaja v Pekingu. V piatkovom semifinále zvíťazili nad Švédskom 2:1 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Švédi nastúpia v zápase o bronzové medaily proti Slovensku (sobota 19. februára o 14.10 SEČ).

Druhé semifinále prinieslo taktickú bitku s dôrazom na defenzívu. Obojstranné minimum chýb vyústilo do nerozhodného výsledku po riadnom hracom čase. Slepyšev otvoril skóre v 15. sekunde druhej tretiny po individuálnej akcii, v 47. vyrovnal Lander, keď zakončil švédske prečíslenie. O víťazovi nerozhodlo desaťminútové predĺženie, ale až samostatné nájazdy. Po dvoch úspešných strelcoch na oboch stranách rozhodol o postupe Ruska Arsenij Gricjuk, ktorý uspel v ôsmej sérii.

Oba tímy si uvedomovali dôležitosť zápasu a na ich hre v prvej tretine to bolo cítiť. Nad ofenzívnymi snahami prevládali pozorné defenzívy a gólových príležitostí bolo minimum. Viac ich mali Švédi, blízko ku gólu boli v 12. minúte, ale Nordströmov teč Bengtssonovej strely skončil na žŕdke. Švédi sa v úvode zápasu dostali k presilovke, v ktorej si však nevypracovali vážnejšiu šancu. Ideálne so svojou početnou výhodou v 17. minúte nenaložili ani ruskí hokejisti, ktorí sa o ňu pripravili už po 5 sekundách, keď fauloval Tkačov.

Už po 15 sekundách druhej tretiny sa Slepyšev pri mantineli zbavil obrancu Folina a po úniku si poradil aj s brankárom Johanssonom. Hráči Ruska držali tesný výsledok vďaka častému držaniu puku, no v 30. minúte mohli inkasovať. Po chybe Vojnova sa do šance dostal Nordström, avšak brankára Fedotova neprekonal. Švédi sa snažili vyrovnať, no v druhej tretine nedokázali prekvapiť organizovanú defenzívu súpera, ktorý hrozil brejkami.

Severanom to vyšlo v 47. minúte. V ofenzívnej akcii štyroch proti trom dokázali prečísliť ruskú obranu, po Pudasovej strieľanej prihrávke a teči Tömmernesa dorazil puk do bránky Lander. Miernu prevahu mali po inkasovanom góle ruskí hráči, ale bez výraznejších gólových šancí. Naďalej sa hralo vo vysokom nasadení a s dôrazom na defenzívu. Obojstranné čakanie na väčšiu chybu súpera nevyústilo v presilovku a zápas dospel do predĺženia.

Desaťminútovka hry troch proti trom priniesla niekoľko šancí rozhodnúť, ale nepodarilo sa to Bromému, Nordströmovi ani Karnauchovovi. O druhom finalistovi napokon rozhodli samostatné nájazdy. V nich sa postupne presadili Wallmark, Gusev, Nordström a v kritickej situácii ruského tímu Jakovlev vyrovnal na 2:2. Päť sérii neprinieslo rozhodnutie, po otočení poradia sa v 8. sérii presadil Gricjuk, ktorý rozhodol o postupe Ruska.

(tasr, fed)


Ďalšie články