Pápež hovoril o vojne. Ľudstvo je šampiónom vo vedení vojen, sťažoval sa

pápež František

Pápež František sa vo svojich príhovoroch v tomto týždni sťažoval, že ľudstvo je pripútané k vojnám. Kňazov upozornil, aby sa vyhýbali šikanovaniu a dotkli sa biedy ľudí. Je tu ďalši prehľad zásadných pápežových prejavov.

Pápež František sa v najdlhšom prejave tohto týždňa prihovoril účastníkom Sympózia o kňazstve, kde bolo najmenej päť slovenských kňazov. Bol to jeden z jeho najdlhších prejavov uplynulých mesiacov, preto sa naň pozrieme bližšie.

Katolícky líder podčiarkol, že duchovní si majú byť blízki medzi sebou, ale aj k biskupovi, k ľudu a k Bohu. Vystríhal pred funkcionalizmom, keď sú spoločenstvá dobre organizované a všetko je na svojom mieste, no chýba im elán a duch. Upozornil na rozdiel medzi náboženskou praxou a duchovným životom. To prvé zahŕňa rôzne modlitby, ruženec a podobne, to druhé je osobnejšie, hlbšie, vyjadruje konkrétnu blízkosť k Bohu. Môže ísť o malé gestá, no podľa pontifika sú dôležité.

Jorge Bergoglio kňazom ďalej pripomenul, že majú byť v úzkom kontakte so skutočným životom ľudí, aby sa dotkli ľudskej biedy. Treba vidieť obetavosť, mlčanie, ale aj následky násilia, korupcie a ľahostajnosti v životoch ľudu. Práve takúto blízkosť, ktorá dokáže zahojiť rany, očakávajú veriaci od svojich pastierov, povedal argentínsky pápež.

„Naruš rutinu a trochu poburuj, vyvolaj nepokoj ako v čase prvej lásky, uveď do pohybu všetky schopnosti, aby naši ľudia mali život a mali ho v hojnosti. Pánova blízkosť nie je ďalšia úloha: je to dar, ktorý dáva, aby toto poslanie (kňazstva) bolo živé a plodné. Tvárou v tvár pokušeniu uzavrieť sa do nekonečných prejavov a diskusií o teológii kňazstva alebo o teóriách, aké by to malo byť, Pán hľadí s nehou a súcitom a ponúka kňazom súradnice, pomocou ktorých možno rozpoznať a udržať pri živote horlivosť pre poslanie: blízkosť, ktorá je súcitná a nežná, blízkosť k Bohu, k biskupovi, k bratom kňazom a k ľuďom, ktorí im boli zverení. Blízkosť k Božiemu štýlu, ktorý je nablízku so súcitom a s nehou.“

Ak sa pastier vzdiali, ovce budú na dosah každého vlka

Rímsky biskup dodal, že existujú aj „kňazské formy šikanovania“, ak sa klérus vystatuje alebo ak má násilné postoje a prístupy bez úcty k tým, ktorí sú okolo nich. Ak sa má duchovný niečím chváliť, je to Božie milosrdenstvo, a to, že uznáva svoj hriech a svoje obmedzenia. Pontifik spomenul, že ani závisť, ohováranie a klebety sa nevyhýbajú kňazom, načo musia pamätať najmä tí, ktorí majú na starosti formáciu bohoslovcov v seminároch.

Podľa pápeža žijeme v spoločnosti sietí, ktorú charakterizuje takzvaná osirotenosť, preto je dôležité pestovať spolupatričnosť, to, že niekam patríme:

„Sme spojení so všetkým a so všetkými a chýba nám skúsenosť spolupatričnosti, čo je oveľa viac ako spojenie. Vďaka blízkosti pastiera je možné zvolať spoločenstvo a podporiť povedomie o (zmysle) spolupatričnosti. Patríme k vernému svätému Božiemu ľudu, ktorý je povolaný byť znamením vpádu Božieho kráľovstva v dnešných dejinách. Ak sa pastier stratí, ak sa pastier vzdiali, aj ovce sa rozpŕchnu a budú na dosah každého vlka.“

Ľudstvo je šampiónom vo vedení vojny

Rímsky biskup prijal na audiencii účastníkov liturgického kongresu so zástupcami východných cirkví a aj tu boli prítomní Slováci vrátane arcibiskupa Cyrila Vasiľa. Pápež František sa vo svojom príhovore sťažoval, že ľudstvo je „pripútané k vojnám, a to je tragické“. Zatiaľ čo napredujeme vo vede a v mnohých pekných veciach, v mieri podľa neho ideme vzad. Naopak ľudstvo „je šampiónom vo vedení vojny“, ktoré sú na rôznych miestach vrátane Blízkeho východu, pričom „hrozivé vetry stále fúkajú na stepiach východnej Európy,“ vystríhal František.

Juhoamerický pápež popri tom vyzdvihol bohatstvo rôznych tradícií východných cirkví, ktorým treba načúvať:

„Váš každodenný život je preto ako zmes vzácneho zlatého prachu vašej minulosti a svedectva hrdinskej viery mnohých v prítomnosti, spolu s bahnom biedy, za ktorú sme tiež zodpovední, a bolesti, ktorú vám spôsobujú vonkajšie sily. Alebo tiež ste semenami umiestnené na stonkách a konároch stáročných rastlín, ktoré vietor privial k nemysliteľným hraniciam: východní katolíci už desaťročia žijú na vzdialených kontinentoch, preplavili moria a oceány a prešli rovinami. Eparchie už vznikli v Kanade, Spojených štátoch, Latinskej Amerike, Európe i Oceánii“.

Jorge Bergoglio sa na stretnutí so zástupcami orientálnych cirkví zmienil aj o pozornosti voči pravoslavným cirkvám. Svet podľa neho potrebuje svedectvo spoločenstva, a preto sa treba vyvarovať prekážkam na ekumenickej ceste k jednote kresťanov.


Ďalšie články