Pčolinský: Kolíková by mala podať demisiu. Jeho stranícky šéf Kollár si však myslí, že by mala rokovať

Boris Kollár Peter Pèolinský Peter Pčolinský (v strede) a Boris Kollár (vľavo) Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Ja si myslím, že áno,“ odpovedal šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský v piatok na novinársku otázku, či by mala dať Mária Kolíková po tom, ako jej vo štvrtok neprešla justičná reforma, demisiu. Ministerka spravodlivosti na to následne reagovala, že ak to hovorí predseda klubu hnutia, ktoré nechce spolupracovať a podporiť reformu súdnej mapy, tak to považuje naozaj za veselé.

Peter Pčolinský v krátkom rozhovore pre novinárov reagoval aj na vyhlásenie ministra hospodárstva a šéfa SaS Richarda Sulíka, ktorý si Kolíkovú po jej odchode zo strany Za ľudí vzal pod svoje krídla. Ten vo štvrtok po hlasovaní o justičnej reforme povedal, že hnutie Sme rodina je v koalícii zbytočné asi ako nejaký „nádor na krku“.

„Opätovne si verejne kladiem otázku, na čo je Sme rodina v koalícii, lebo je tu prakticky úplne zbytočná,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Sulík. Kollár mal podľa neho „pračudesné“ dôvody nepodporiť reformu. Jeho argumenty boli podľa Sulíka „prakticky nijaké“. Zároveň uviedol, že SaS z koalície neodíde.

„Ak má pán Sulík pocit, že koalícia nemá zmysel, nech povalí aj tretiu vládu,“ povedal v piatok Pčolinský. „Nie sme v koalícii preto, aby sme schválili každú blbosť, ktorá niekomu napadne. Koalícia je o tom, že sa rokuje. Rokovania neboli dokončené a pani ministerka nemala s tým ísť do parlamentu, keď vedela, že viacerí majú výhrady,“ povedal Pčolinský. Dodal, že návrh súdnej reformy bol „cez koleno zlomený“ už na vláde.

https://standard.sk/170164/prepad-kolikovej-reformy-sulik-hovori-o-malosti-remisovej-sme-rodina-prirovnal-k-nadoru/

Vyjadrenie Pčolinského, že by Mária Kolíková (nominantka SaS) mala podať demisiu, považuje šéfka rezortu za veselý argument. „Ak to hovorí predseda klubu hnutia, ktoré nechce spolupracovať a podporiť reformu súdnej mapy, tak to považujem naozaj za veselé,“ konštatovala. Napriek tomu sa domnieva, že koalícia má zmysel. „Chcem sa aj naďalej rozprávať so svojimi koaličnými partnermi,“ dodala.

Na novinársku otázku, či ponúkne svoju funkciu, ak reforma súdnej mapy neprejde v Národnej rade SR ani po ďalších rokovaniach, odpovedala, že nie. Ministerka na to totiž nevidí žiaden dôvod.

Kollár: Kolíková nemá odísť, má rokovať a hľadať kompromis

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nemá zo svojho postu odísť pre neúspech súdnej mapy. Myslí si to predseda Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Boris Kollár. Nebude ju vyzývať na odchod, dostala podľa neho ponaučenie za svoje správanie ku koaličným partnerom a musí hľadať kompromis. Koalícia má podľa Kollára zmysel.

„Mala by rokovať, aby sme vedeli upraviť tie návrhy tak, aby boli priechodné naprieč celou koalíciou,“ povedal Kollár na tlačovej konferencii o Kolíkovej. Ministerka podľa šéfa Sme rodina nediskutovala dosť. „Neznamená to, že keď jej dáme set pripomienok a ona povie, že s tým nesúhlasí a nerešpektuje to, že je to uzavreté, že rokovala. Toto nie je rokovanie,“ dodal. Pri stavebnom zákone podľa neho vicepremiér Štefan Holý sedel s poslancami hodiny a zapracoval pripomienky.

Kollár nechcel reagovať na slová šéfa SaS Richarda Sulíka, ktorý si myslí, že Sme rodina je v koalícii úplne zbytočná. „Nebudem mu dávať príčinu, aby povalil aj túto vládu. Pánovi Sulíkovi je asi veľmi ľúto, že dva roky na Slovensku nevládne Robert Fico,“ dodal.

Šéf Sme rodina napríklad nesúhlasí, aby krajský odvolací súd pre Bratislavu sídlil v Trnave. Nepáči sa mu tiež, že by sa mal rušiť krajský súd v Košiciach.

Poslanci Národnej rady SR posunuli vo štvrtkovom (17. 2.) hlasovaní do druhého čítania len jeden návrh zo štyroch v rámci súdnej mapy. Týka sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Predpokladá zrušenie okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Plénum neodobrilo návrh o nových sídlach a obvodoch krajských súdov ani návrhy na zriadenie mestského súdu v Bratislave a Košiciach. Poslanci Sme rodina nepodporili väčšinu návrhov. Viacerí z nich podporili len návrh o okresných súdoch.

(sita, tasr, im)


Ďalšie články