Tipy na víkend: Nová séria Geniálnej priateľky, hokejisti hrajú o bronz, Poirot v kine a Bočkayova zrušená výstava konečne v GMB

poirot 2 Kennet Brannagh ako Poirot vo filme Smrť na Níle. Foto: YouTube, screenshot

Začína sa víkend a s ním ponúkame aj pár tipov zo Štandardu. V televízii si môžete pozrieť dokument Pavla Barabáša, v divadle detektívku od Agathy Christie Pavučina a na HBO GO začína nová séria seriálu Geniálna priateľka. Celú ponuku tipov prinášame nižšie.

PIATOK

V opustenom horskom hoteli sa stretne osem dobrovoľníkov z radov vojenských veteránov, ktorí zastupujú rôzne národnosti bývalej Juhoslávie. Na povrch nevyhnutne vyplávajú najhlbšie rany, rôzne povahy. Muži v hoteli boli buď priamymi aktérmi, alebo svedkami vojnových zločinov, ktoré sa odohrali v 90. rokoch v bývalej Juhoslávii. Všetkých má na starosti slovinský terapeut, ktorý túto situáciu sám ťažko zvláda. Film Chlapi neplačú začína o 23:50 na ČT art.

V piatok pokračuje seriál z produkcie National Geographic Génius. V poradí už šiesta časť druhej série venovaná obdivovanému aj (najmä politicky) kritizovanému umelcovi 20. storočia Pablovi Picassovi. V príbehu sa objavuje starší, ale aj mladší Picasso, dejová línia sa preplieta. Ten starší trávi čas s Françoise Gilotovou, mladý Pablo žije nočným životom, od ktorého pomaly upúšťa, a objavuje to, čím sa napokon zapíše do dejín – kubizmus. Jeho kariéra je náhle ohrozená, obvinia ho z krádeže obrazu Mony Lisy. Seriál Génius: Picasso začne o 21:05 na Dvojke.

Ak máte chuť na nejakú kriminálku podľa skutočnej udalosti, odporúčame film na Netflixe Ted Bundy: Diabol s ľudskou tvárou. Ted Bundy bol na prvý pohľad pekný mladý muž, ktorý sa chcel stať právnikom. No skrývalo sa v ňom niečo temné. Cez deň žije pokojným životom s Liz a jej dcérou. No jedného dňa ho zatknú. Je obvinený z únosu, postupne sa to začne nabaľovať a pribúdajú ďalšie obvinenia. Ted Bundy bol sériovým vrahom, ktorý chladnokrvne zabíjal mladé ženy, ktoré potom znásilnil. Netflix o Bundym spravil aj ďalší dokumentárny seriál Rozhovory s vrahom: Výpoveď Teda Bundyho, v ktorom odzneli reálne nahrávky Teda Bundyho s žurnalistom Stephenom Michaudom. Niekedy pri pozeraní seriálu a počúvaní skutočného Teda mrazí. Sám sa pokladal za normálneho a slušného muža. Mal o sebe skreslené predstavy. Dlho sa k vraždám nepriznal a podarilo sa mu dvakrát utiecť z väzenia, no napokon ho vždy chytili. Teda Bundyho napokon odsúdili na trest smrti, ktorý je v Amerike povolený.

A ešte jeden tip na pozoruhodnú výstavu.

V Galérii mesta Bratislavy začala výstava Milana Bočkaya. Pôvodne sa mala konať už dávnejšie, nová riaditeľka Katarína Trnovská ale dohodnutú výstavu podivne zrušila, Milan Bočkay sa na stránkach Štandardu ohradil, pani riaditeľka chvíľu nekultúrne zapierala, že o výstave vedela (mala pritom kópiu dohody v liste od Milana Bočkaya), ale napokon sa ospravedlnila a nášmu poprednému maliarovi ponúkla nový termín.

Výstava s názvom Avers – Revers. Alebo nič nie je také, ako sa zdá bola otvorená teraz vo štvrtok, záujem o vernisáž bol veľký (časť ľudí sa nezmestila ani do sály, kvôli obmedzeniam), výstava v Pálffyho paláci v GMB trvá do 17. apríla. Viac informácií nájdete tu.

Starší rozhovor s Milanom Bočkayom nájdete tu.

SOBOTA

Diváckym hitom v sobotu bude nepochybne zápas našich hokejistov o bronz na olympiáde. Po skvelých výkonoch proti Amerike a Fínsku, s ktorými sme, žiaľ, prehrali, našu reprezentáciu čaká Švédsko. Tentokrát už nebude treba si privstať, zápas Slovensko – Švédsko začína v priamom prenose na RTVS Šport v sobotu o 14:10. Slovensko hrá o prvú olympijskú medailu v hokeji, náš tím je pri chuti, snáď bude dôvod na radosť.

Seriál Geniálna priateľka je natočený podľa knižnej predlohy obľúbenej talianskej spisovateľky Eleny Ferrante. Príbeh sa odohráva v 50. rokoch, keď sa v prvej triede spoznávajú Elena a Lila. Sú úplne rozdielne, jediné, čo ich spája, je, že pochádzajú z drsnej a chudobnej štvrte Neapolu. Lila je veľmi nadané a chytré dievča a Elena sa jej snaží vyrovnať. Vládne medzi nimi rivalita, sú ale najlepšími priateľkami. Prvá séria mapuje ich detstvo a končí v čase, keď sú dievčatá stredoškoláčky. Seriál sa dočkal aj tretieho pokračovania a 7. februára mal premiéru na HBO GO. Dej sa posunul do 70. rokov, keď sú už obe dievčatá dospelé. Lila zobrala svojho malého syna, opustila manžela a svoj pohodlný život. Začala pracovať ako robotníčka v továrni, a to v tých najtvrdších podmienkach. Elena odišla študovať do Pisy, je autorkou úspešného románu, ktorý jej otvoril cestu do sveta bohatstva a kultivovanosti. Prepletajú sa príbehom plným nádeje a neistôt, naďalej sú však spojené silným putom.

Film nakrútený podľa knižnej predlohy Jána Pappa sa odohráva v čase vojny. Príbeh dvoch kamarátoch Jakuba a Maja. Jakuba si zahral Marián Geišberg a Maja Marián Zednikovič. Jakub je z tejto dvojice ten šikovnejší, pracuje na káre a roznáša vodu po dedine. Majo je bezdomovec a robí, čo príde. Dej je rozdelený do štyroch častí podľa ročných období. Snímka Kára plná bolesti pôjde o 16:35 na Dvojke.

O pár dní nás čaká ďalšie výročie „Víťazného februára“ z roku 1948, starší vedia, mladší sa môžu doučiť. Diskusia Historie.cs o buržoáznych nacionalistoch a najmä komunistoch Husákovi, Clementisovi, Novomeskom, Šmidkem a ďalších začína v sobotu večer o 21.05 na ČT24.

NEDEĽA

Ak si budete chcieť pozrieť hokejové finále, tak bude opäť nutné privstať si. Zápas Fínsko – Rusko začne o 5:10 na RTVS Šport.

Divácky obľúbený gala program v krasokorčuľovaní začne o 10:25 a záverečný ceremoniál čínskej olympiády o 13:00.

Paige a Leo sa do seba na prvý pohľad zamilovali. Všetko bolo zo začiatku medzi nimi skvelé. Paige pochádza z bohatej rodiny a kvôli Leovi ich opúšťa a vydá sa za neho. Keď sa raz vracajú z kina, majú autonehodu, pri ktorej sa Paige vážne zraní. Po prebratí z umelého spánku zistí, že si nepamätá posledné udalosti a na svojho manžela úplne zabudla. Teraz sú jej najbližšími opäť rodičia a sestra. Napriek tomu, že Lea svojho muža nespoznáva, vracia sa s ním domov a chce si spomenúť na ich veľkú lásku. Film Manželský sľub sa začne o 14:30 na TV JOJ.

Pavol Barabáš má viacero filmov s horskou tematikou. Jeden sme predstavili minulý týždeň a tento týždeň v nedeľu si Dvojka pripravila ďalší. Vysokohorskí nosiči na Slovensku patria medzi posledných mohykánov tohto povolania v Európe. Denne zásobujú chaty nákladom, ktorý vynášajú na chrbtoch. Ich konanie nie je len prácou, ale i cestou k vnútornému pokoju. Dokument Sloboda pod nákladom má začiatok o 20:30.

Agatha Christie je jedna z najznámejších spisovateliek detektívnych románov. Na konte má aj niekoľko divadelných hier. Hru Pavučina napísala v roku 1954. Do slovenčiny ju preložil Juraj Bielik, ktorý sa ju rozhodol aj režírovať v Divadle Jána Palárika v Trnave. Jedného dňa sa v knižnici nájde mŕtvola. Políciu ešte nikto nezavolal, no ona prišla sama. Nikto nevie, kto zabil mŕtvolu. Tešiť sa môžete na veľa napínavých zvratov, no zároveň aj humoru. Inscenácia Pavučina sa bude hrať v Divadle Jána Palárika počas piatka, soboty a pondelka.

A Agatha Christie ešte raz – tentokrát Poirot v kine. Smrť na Níle je slovenskému divákovi notoricky známy príbeh, Poirot predsa u nás funguje ako perpetuum mobile, každú nedeľu celé roky baví aj uspáva. Smrť na Níle poznáme s Davidom Suchetom (seriálová časť z roku 2004) aj s Peterom Ustinovom (samostatný film z roku 1978) v hlavných úlohách. Teraz je v kinách film Kennetha Branagha, ktorý si Poirota aj zahral. Pred piatimi rokmi už hral a režíroval Vraždu v Orient exprese, jeho podanie Poirota teda už poznáme. Výborná kamera, krásne scény, iné fúziky. Mimochodom, ak ste aj čitateľom, tak Branaghove fúziky sú originálu zrejme najbližšie, aj keď Suchetove budeme mať asi vždy najradšej.

Kto teda zabil bohatú a pyšnú Linnet Ridgewayovú, ktorá svojej najlepšej priateľke ukradla snúbenca? Film je v kinách, je to stávka na istotu, možno vás navnadí aj táto ukážka.

A na úplný záver ešte jeden filmový tip z Netflixu.

Filmové a stále viac politické Oscary sa budú udeľovať až koncom marca 2022, ale nominácie už známe sú. Najviac ich dostal film Sila psa, ktorý si možno pustiť na Netflixe. Benedict Cumberbatch v hlavnej úlohe, presvedčivá Kirsten Dunst aj jej manžel (od polovice filmu) a mimoriadne obsadzovaný Jesse Plemons, s ktorým si už spolu zahrali vo Fargu, a tiež mladý Kodi Smit-McPhee. Film je trochu bizarný, v podstate sa z neho črtá homosexuálny kváziwestern, až kým sa neukáže, že tým psom (anglický aj slovenský význam sa v tomto prípade zhodujú) je Benedict Cumberbatch. Trochu zdĺhavé, neveľmi zaujímavé rozprávanie s prekvapivou pointou. Viac sme o filme písali v samostatnom texte. Ak máte veľa času, film sa dá pozrieť na Netfiixe.


Ďalšie články