Muži na ženských oddeleniach: Britské sestričky prichádzajú o prácu pre kritiku transrodovej politiky

Britská Snemovňa lordov, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Britská Snemovňa lordov, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Kritika transrodovej politiky v britskom verejnom zdravotníckom systéme sa netoleruje. Vyhlásila to členka Snemovne lordov barónka Emma Nicholsonová. Tá upozorňuje, že muži môžu byť vďaka týmto pravidlám umiestnení na čisto ženské oddelenia, čo môže ohroziť príslušníčky nežného pohlavia.  

Britskí zdravotní pracovníci nemôžu kritizovať politiku tamojšieho Národného zdravotníckeho systému (NHS). Mnoho zdravotných sestier prišlo dokonca o prácu, pretože sa vyslovili proti transrodovej politike NHS.

V britskej Snemovni lordov to uviedla barónka Emma Nicholsonová, informuje britský denník Telegraph. Podľa nej je ohrozená bezpečnosť i súkromie pacientov, predovšetkým pacientiek, pretože pravidlá NHS dovoľujú ubytovať mužov, ktorí sa považujú za ženy, na čisto ženských oddeleniach.

Tento problém podľa Nicholsonovej obmedzuje schopnosť zdravotných pracovníkov vykonávať svoju prácu. Žiada preto, aby sa postele prideľovali podľa pohlavia, s ktorým sa človek narodil. Zároveň pripomína, že samotní pracovníci v zásade nemôžu otvorene hovoriť o týchto prekážkach.

Iný názor sa netoleruje

„…Práva transrodových ľudí sú nadradené všetkým ostatným právam a obavám,“ uviedla jedna z dotknutých sestier, podľa ktorej sa vykonávanie povolania stáva takmer nemožným. Tých, čo sa odvážia kritizovať tento stav, buď onálepkujú, stigmatizujú, alebo dokonca vyhodia.

„Stretla som viacero sestier, ktoré z tohto dôvodu prišli o svoju prácu… Lekár mi povedal, že cíti, akoby už nemohol hovoriť o pohlaví. Nedávno pomáhal pri pôrode, povedal, že to dieťa je dievča, a obvinili ho z transfóbie,“ podotkla barónka Nicholsonová.

Pripomenula tiež, že súčasné smerovanie pravidiel NHS je v priamom rozpore so sľubmi, že sa ženám zaistí súkromie, bezpečnosť a dôstojnosť v čase, keď sú najviac ohrozené – počas choroby či tehotenstva.

Ženy a muži vydávajúci sa za ženy sú si rovní

Od roku 2019 však pravidlá NHS hovoria, že transrodoví ľudia by sa mali prijímať podľa toho, ako sa oni sami prezentujú. Teda ak sa muž oblieka ako žena a považuje sa za príslušníka nežného pohlavia, zamestnanci zdravotníctva to majú rešpektovať. Tak sa môžu muži dostať na čisto ženské oddelenia.

„Tieto dve požiadavky sú nielen nekompatibilné, sú nezlučiteľné,“ vyhlásila Nicholsonová a dodala, že súčasné nastavenie pravidiel zásadne poškodzuje ženy naprieč celým verejným zdravotníctvom.

Mladší minister zdravotníctva Syed Kamall v reakcii uviedol, že NHS v súčasnosti preskúmava opatrenia ohľadom ubytovania v delených oddeleniach podľa pohlavia. Očakáva sa, že výsledky skúmania sa zverejnenia ešte tento rok.

„NHS je odhodlaná splniť všetky povinnosti vyplývajúce zo Zákona o rovnosti… To znamená, že práva a požiadavky žien a transrodových žien sú pred zákonom rovnaké,“ vyhlásil Kamall. To však barónka odmietla a dodala, že práva novej skupiny nemôžu nahradiť práva inej, ktorá „tu už je“.


Ďalšie články