Týždeň v Ríme: Kardinál Ouellet hovoril o hrubých chybách a zločinoch nehodných služobníkov

Marc Ouellet Kardinál Marc Ouellet. Foto: TASR/Martin Baumann

Pápež reorganizoval svoj najdôležitejší úrad. V Ríme sa slávnostne stretli Slováci, Slovania i východní kresťania. Bolo ďalšie pojednávanie v rámci maxiprocesu s kardinálom Becciuom a inými. Diskutovalo sa aj o kňazstve a zneužívaní v cirkvi.

Pápež František tento týždeň reorganizoval svoj najdôležitejší úrad: Kongregáciu pre náuku viery. Zároveň upravil kánonické právo smerom k väčšej autonómii miestnych cirkví.

Kongregácia pre náuku viery sa rozdelí na sekciu pre náuku a pre disciplínu. Obe budú mať vlastného tajomníka. K sekcii pre náuku náleží úrad, ktorý skúma manželské kauzy. Druhý úsek sa bude zaoberať deliktom vyhradeným pre toto dikastérium vrátane zneužívania maloletých zo strany kňazov. Ustanovuje to apoštolský list vo forme motu proprio s názvom Fidem servare (Verne slúžiť). Zmeny ešte pred zverejnením avizoval taliansky portál.

Rozdielne názory

Ide skôr o formálnu zmenu, no vatikanisti nepochybujú, že reorganizácia priamo súvisí s dlhoočakávanou apoštolskou konštitúciou (ústavou). Má sa volať Praedicate Evangelium a jej cieľom je reformovať Rímsku kúriu. Niektorí v najnovšej pápežovej úprave vidia zoštíhlenie a väčšiu efektivitu, iní komentátori, naopak, snahu odsunúť náuku na vedľajšiu koľaj v prospech väčšej pozornosti voči kauzám pedofílie v cirkvi.

Nedávno z krytia pedofilného kňaza taliansky denník obvinil prefekta Kongregácie kardinála Luisa Ladariu. Špekuluje sa, že tohtotýždňová úprava popri iných doterajších zmenách pripravuje cestu na najvyšší post v úrade pre súčasného prideleného tajomníka. Tým je arcibiskup Charles Jude Scicluna, ktorý tiež začiatkom apríla zrejme privíta pápeža Františka na svojej rodnej Malte.

Ďalší apoštolský list vo forme motu proprio upravuje kánonické právo smerom k väčšej autonómii miestnych cirkví. Týka sa to správy seminárov, kňazskej formácie či vydávania katechizmov, ktoré si po novom nebudú vyžadovať schválenie Svätej stolice, ale len potvrdenie.

Zmeny načas oživili debatu o vatikánskych reformách, ktoré bergogliovci, teda priaznivci Jorgeho Bergoglia, vítajú. Skeptici ich vnímajú s nedôverou, a hoci uznávajú dobré úmysly i niektoré doterajšie kroky reformného pápeža, podľa nich nie sú dostatočné, celkovo nebudú veľmi účinné a skorej ukazujú na plytvanie zdrojov.

Sviatok svätého Cyrila

Vo Večnom meste boli v uplynulých dňoch obzvlášť prítomní Slováci i Slovania. Slovanské národy si tradične pripomenuli sviatok svätého Cyrila v Bazilike svätého Klementa, pričom slávnosť tentoraz pripravili práve naši krajania. Na vierozvestcu zo Solúna nezabudli ani v Pápežskom slovenskom kolégiu svätých Cyrila a Metoda, kde bol hlavný celebrant omše rusínsky kňaz Marek Durlák, s ktorým priniesol Štandard samostatný rozhovor.

V Pápežskom slovenskom kolégiu svätých Cyrila a Metoda. Foto: Bohumil Petrík

Do Ríma pricestoval arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý stojí na čele Gréckokatolíckej eparchie Košice. Vo Vatikáne bol na liturgickom kongrese spolu s gréckokatolíckymi kňazmi Markom Durlákom a Marcelom Mojzešom za účasti zástupcov východných cirkví. Na audiencii ich prijal pápež František, ktorého prejav si priblížime v pápežovom prehľade týždňa v nedeľu.

Odsúdili pedokriminalitu

Svet Slovanov a východných cirkví však vatikanistov neupútal tak ako Sympózium o kňazstve. Okrem iného sa diskutovalo aj o zneužívaní maloletých zo strany duchovných. Podujatie sa snaží prelomiť „klerikalizovanú“ predstavu kňazstva a pozýva k vážnej a nielen teologickej diskusii. Zúčastnil sa ho i kňaz z Francúzska, ktorý sa v minulosti dopustil zneužívania. To niektorí vnímali s nepochopením a hnevom, iní tvrdili, že už je slobodný občan, ktorý za svoje chyby pykal, pričom táto konferencia odsúdila pedokriminalitu.

„Hrubé chyby a zločiny nehodných služobníkov tvoria titulky medzinárodnej tlače, lebo zradili svoje poslanie alebo hanebne kryli tých, ktorí sa tejto skazenosti dopustili,“ sťažoval sa jeden z protagonistov konferencie kardinál Marc Ouellet, ktorý je prefekt Kongregácie pre biskupov. Sympózium vo Vatikáne nezorganizovala Svätá stolica a registrácia bola otvorená pre zasvätené osoby i laikov.

Krajinu pod Tatrami reprezentovalo najmenej päť kňazov. Medzi nimi Pavol Zvara, rektor spomínaného slovenského kolégia v Ríme, a Martin Michalíček, generálny tajomník Rady európskych biskupských konferencií (známa pod skratkou CCEE). K účastníkom prehovoril i pápež František a aj tomu sa budeme venovať v nedeľu.

Citát týždňa

Prinášame slová kardinála Ouelleta o zneužívaní v cirkvi na Sympóziu o kňazstve:

„Hrubé chyby a zločiny nehodných služobníkov tvoria titulky medzinárodnej tlače, lebo zradili svoje poslanie alebo hanebne kryli tých, ktorí sa tejto skazenosti dopustili.“


Ďalšie články