Čína plánuje do konca roka dokončiť vesmírnu stanicu. V počte letov do vesmíru prekoná vlastný rekord

Èína vesmír stanica raketa astronauti vypustenie Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Výskum vesmíru sa stal za posledné roky významnou doménou Číny. Po úspechoch, akými je vyslanie prieskumného vozidla na odvrátenú stranu Mesiaca, plánuje ázijská veľmoc do konca tohto roka dokončiť svoju vesmírnu stanicu. Tému prináša Štandard v pravidelnej rubrike, v ktorej pre svojich čitateľov vyberá zaujímavosti zo zahraničných médií.

Ambiciózny plán Číny vypustiť do kozmického priestoru vlastnú stanicu sa môže naplniť už tento rok. Kozmická stanica Tchien-kung, čo v preklade znamená nebeský palác, sa skladá z niekoľkých modulov, ktoré sú postupne pripájané.

Minulý rok sa do vesmíru dostal základný modul Tchien-che. Tento rok sa plánuje pripojenie ďalších dvoch Wen-tchien a Meng-tchien. Moduly sú dizajnované na laboratórne účely a prácu výskumníkov. Napriek tomu sa technickým vybavením ráta aj s pohybom kozmonautov vo voľnom vesmíre, ako informuje Daily Mail.

Dokončenie stanice si bude vyžadovať viacero raketových letov. Minulý rok sa ich z Číny uskutočnilo 55, tento rok krajina plánuje svoj rekord prekročiť o päť ďalších letov. V minulosti boli v tejto oblasti dominantné Spojené štáty americké, ktoré dokázali do vesmíru vyslať v priebehu jedného roka 48 letov. Ambíciu na veľké počty raketových letov má aj súkromná spoločnosť SpaceX, ktorá chce vysielať raketu do vesmíru každý týždeň.

Čína aktívne pracuje na výskume vesmíru, nedávne úspechy sa spájajú hlavne s Mesiacom či Marsom. Stala sa treťou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na povrchu červenej planéty. Z Mesiaca zase získala vzorky povrchu prvýkrát od americkej misie Apollo v 70. rokoch minulého storočia, pripomína Daily Mail.

https://standard.sk/169089/z-neba-sa-na-zem-zrutil-krdel-vtakov-bizarna-situacia-pripomina-hitchcockov-film/

Ďalšie články