Nefunkčná koalícia: Poslanci ani v opätovnej voľbe nezvolili komisárku pre deti

55. schôdza Národnej rady SR Katarína Hatráková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR ani v novej voľbe nezvolili komisárku pre deti. Mária Vargová ani poslankyňa za OĽaNO Katarína Hatráková nezískali vo štvrtkovom hlasovaní potrebný počet hlasov. Konať sa bude opakovaná voľba, do ktorej postupujú obe kandidátky. Výsledky oznámili v pléne NR SR.

Na zvolenie do funkcie bolo treba súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. V sále bolo 133 poslancov. Za Hatrákovú hlasovalo 51 poslancov, Vargovú podporilo 26 z nich.

Hatrákovú nominoval šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Vargovú navrhol poslanec Ondrej Dostál (SaS). Historicky prvou komisárkou pre deti sa v decembri 2015 stala exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová na šesťročné funkčné obdobie. Zákon hovorí, že vo funkcii ostáva, kým nie je zvolený nový komisár.

https://standard.sk/169924/hatrakova-kritike-celim-v-mediach-nie-pri-osobnych-stretnutiach/

Poslanci sa pokúsili zvoliť komisára pre deti už na predošlej schôdzi v decembri 2021. Vtedy kandidovala Hatráková aj Vargová.

Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

https://standard.sk/170164/prepad-kolikovej-reformy-sulik-hovori-o-malosti-remisovej-sme-rodina-prirovnal-k-nadoru/

Ďalšie články