Sme rodina sa postavila Kolíkovej reforme. Návrhu o krajských súdoch chýbal jeden hlas

Boris Kollár Mária Kolíková Mária Kolíková a Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ V parlamente pokračuje vo štvrtok popoludní diskusia k reforme súdnej mapy. Ešte v dopoludňajšom hlasovaní poslanci posunuli do druhého čítania vládny návrh zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov. Tento návrh predpokladá zrušenie štyroch okresných súdov. Dôjsť má ku geografickému zväčšeniu obvodov okresných súdov a z niektorých sídelných súdov sa majú stať pracoviská.

Do druhého čítania neprešiel dopoludnia návrh zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi krajských súdov. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková navrhovala, aby ich sídlom boli po novom Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Hlasovanie o tomto návrhu bolo tesné a chýbal jeden hlas na posunutie zákona do druhého čítania.

Kolíková žiadala o podporu

„Nie je pravda, že by to mohlo viesť k predlžovaniu konaní,“ vyhlásila Kolíková s tým, že aj vďaka zriadeniu mestských súdov sa vytvára priestor pre modernú justíciu. Dodala, že sa urýchlia konania a odbúrajú prieťahy. Poukázala na množstvo agendy na súdoch v Bratislave, návrh podľa nej vyrieši nerovné zaťaženie sudcov a umožní plne využiť ich špecializáciu. Podčiarkla, že zmeny sú aj súčasťou záväznej časti plánu obnovy. Vyzvala poslancov, aby aspoň umožnili diskusiu v druhom čítaní.

Odpor Sme rodina

Kollár pripomenul, že sudcovia síce potrebujú klimatizáciu, ale v prvom rade nové počítače. Hlavne podľa neho nepotrebujú rušiť súdy. Vyzval ministerku, aby vyšla pred budovu NR SR a pozrela sa na protesty zamestnancov súdov. Má si vypočuť výhrady predsedov súdov a zistiť, či nájde súlad s jej návrhmi.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský dodal, že len na budovy súdov má ísť 208 miliónov eur. Zaujíma ho, koľko z toho pôjde na budovu v Bratislave vzhľadom na trh s nehnuteľnosťami. Kolíkovej návrh podľa neho nie je nič iné „len realitný biznis a developerský projekt“.

Rozpor v koalícii, Blanár žiada demisiu

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová nesúhlasí s Kollárovým vystúpením. Podčiarkla, že cieľom reformy súdnictva je zlepšenie jeho stavu. „Mrzí ma, že všetci tu otáčate, akoby išlo len o peniaze, tie sú len bonusom,“ podotkla s tým, že dnešný justičný systém nie je funkčný a treba ho zmeniť. Súdna mapa je podľa jej slov o tom, že sa má rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodovať pre ľudí.

V popoludňajšej debate vyzval podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) ministerku Kolíkovú, aby podala demisiu. Dôvodom je podľa neho to, že nemá dôveru tejto koalície. Dodal, že za rok a pol nedokázala presvedčiť ani len koalíciu a vyvolala nedôveru i medzi jednotlivými súdmi a ich zamestnancami.

(tasr, ste)


Ďalšie články