Zlo nedokáže vytvoriť nič nové, reagujú fanúšikovia Tolkiena na seriál od Amazonu. Dalo sa to čakať

Trpasličia princezná Disa v pripravovanom seriáli od Amazonu. Foto: reprofoto/Twitter.com Trpasličia princezná Disa v pripravovanom seriáli od Amazonu. Foto: reprofoto/Twitter.com

Stalo sa presne to, čo mnohí fanúšikovia roky čakali. Aj tak sa dá zhodnotiť reakcia časti zástancov J. R. R. Tolkiena na upútavku nového seriálu z prostredia sveta Pána prsteňov. Amazon takpovediac nesklamal a do takmer svätého Tolkienovho diela prináša povinnú diverzitu či prekrúcanie pravidiel i príbehu sveta.

J. R. R. Tolkien patrí k najznámejším a najobľúbenejším spisovateľom sveta, aspoň čo sa týka fantastiky. Nie je sa čomu diviť. Jeho diela v zásade postavili základy pre obrovské množstvo nasledujúcich fantastických príbehov a svetov, pričom sa stali takpovediac svätou modlou pre tento žáner.

Tolkienovi zástancovia a fanúšikovia preto pozorne sledujú každý pokus o adaptáciu príbehov zo sveta známeho ako Arda. Najnovším počinom v tomto smere je pripravovaný seriál americkej korporácie Amazon zvaný Pán prsteňov: Prstene moci. Práva na sfilmovanie kúpila spoločnosť v roku 2017, pričom premiéra sa očakáva 2. septembra 2022 na videoslužbe Amazon Prime.

Len nedávno bola zverejnená prvá asi minútová upútavka k seriálu, ktorá si však vyslúžila značný počet rozporuplných až odmietavých reakcií. Nemalo by to však nikoho prekvapovať. Už nejaký čas bolo známe, akým smerom sa proces tvorby seriálu uberá.

Teda že hlavným záujmom nebude verné spracovanie Tolkienovho materiálu, ale využitie známej a obľúbenej platformy na rozpovedanie vlastného, viac či menej odlišného príbehu. Tí viac skeptickí ľudia v tom môžu vidieť až snahu na pretláčanie vlastnej spoločensko-politickej agendy pod rúškom Tolkienovho sveta.

Rozdelená základňa

Tieto očakávania sa prejavili napríklad aj tým, že na stránke YouTube sa pod upútavkou objavili tisícky komentárov v mnohých jazykoch – našla sa aj slovenčina a čeština –, ktoré v zásade hovoria to isté: „Zlo nie je schopné vytvoriť nič nové, môže len prekrútiť a zničiť to, čo vynašli a vytvorili sily dobra.“

Ide o vetu, ktorú komentujúci považujú za výrok samotného Tolkiena. Je to však len parafrázovaná časť priamo z kníh Pána prsteňov, kde postava Frodo Bublík hovorí o Tieni, ktorý nedokáže sám stvoriť nové veci, len hyzdiť tie existujúce.  

Napriek tomuto faktu vystihuje výrok nedôveru časti zástancov voči tvorbe Amazonu. Samotná upútavka mala v dobe písania tohto článku takmer 26 miliónov pozretí, zatiaľ čo pozitívnych reakcií bolo 91-tisíc voči 74-tisícom negatívnych (YouTube pred časom zrušil verejný počet odpovedí „nepáči sa mi to“, tieto dáta je však možné stále získať skrz aplikácie v internetových prehliadačoch).

Počet zhliadnutí a reakcií na upútavku. Foto: reprofoto/YouTube.com

Má sa to podobať na dnešok?

Tvorcovia seriálu sa otvorene vyjadrili, že prostredie Tolkienovho sveta pretvorili podľa súčasného rázu. V zásade by podľa nich mal i tento fantastický svet zodpovedať súčasnej agende diverzity za každú cenu.

V tomto duchu to opísala napríklad hlavná producentka Lindsey Weberová. „Prišlo nám prirodzené, že adaptácia Tolkienovho diela má odzrkadľovať svet tak, ako vyzerá dnes,“ uviedla pre portál Vanity Fair. Prostredie seriálu v článku doslova nazývajú multikultúrne.

Weberová tiež v texte prezradila, že v seriáli sa objaví napríklad elf Arondir, ktorého bude hrať portorikánsky herec Ismael Cruz Córdova, alebo trpasličia princezná Disa (ktorá by ako trpaslíčka mala mať bradu). Tú si zahrá černošská herečka Sophia Nomveteová. Okrem toho budú v príbehu aj ázijskí či maorskí hobiti, ako začiatkom januára prezradil herec Lenny Henry.

„Takže sme domorodá populácia Kĺbonožcov. Sme hobiti, ale voláme sa Kĺbonožci. A sme multikultúrni. Sme kmeň. Nie sme rasa,“ vyjadril sa Henry, ktorý taktiež dodal, že tento kmeň hobitov budú tvoriť rôzne rasy – nielen černosi, ale aj Ázijci, Maori či ďalší.

Uctiť si Tolkiena

Fanúšikovia tento prístup dávajú do silného kontrastu s filmovou sériou Pán prsteňov od režiséra Petra Jacksona, ktorá sa všeobecne považuje za výborné, ba priam legendárne spracovanie Tolkienovej knižnej trilógie. Je to podľa všetkého aj vďaka úplne odlišnému prístupu tvorcov.

„Sú tam jednoznačné témy, ktoré Tolkien považoval za dôležité. Sľúbili sme si na začiatku celého procesu, že do týchto filmov nebudeme vkladať žiadnu vlastnú politiku, odkazy alebo naše vlastné témy. Čo sme sa snažili spraviť, bola analýza toho, čo bolo dôležité pre Tolkiena, a vzdať tomu hold. V istom zmysle sme tieto filmy chceli spraviť preňho, nie pre nás,“ vyjadril sa Jackson v rozhovore pre stránku GreenCine v decembri 2002.

Problémom teda nie je nutne len fakt, že tvorcovia do seriálu obsadili hercov z pomedzia rás, ktoré nepasujú do zabehnutého sveta či rolí (raz darmo, trpaslíci žijúci prevažne pod zemou asi ťažko nachytajú toľko melanínu). Ľuďom skôr prekáža hlbšie zakorenená neznalosť Tolkienovho diela či potenciálne až opovrhujúca snaha vytvoriť z jeho sveta niečo iné, čo slúži súčasným trendom a politickým názorom.

Ako príklad môžeme uviesť to, že sa seriál podľa tvorcov odohráva v Druhom veku, tisíce rokov pred príbehmi Hobit a Pár prsteňov. Zámer vyrozprávať okrem iného skorší príbeh Kraja a „rozmanitých“ hobitov nedáva preto veľký zmysel, keďže Kraj podľa Tolkiena osídlili hobiti až počas Tretieho veku, tisíce rokov po časovom úseku seriálu príbehu Amazonu.

Očakávateľné

Je však pravdou, že kritikov toto smerovanie seriálu z prostredia Pána prsteňov zrejme neprekvapilo. Ani by nemalo. Každý, kto sledoval vývoj súčasnej americkej tvorby, musí vidieť, ktorým smerom sa uberajú priority tvorcov snímok, najmä pokiaľ ide o adaptácie či pokračovania starších diel.

Spomeňme napríklad prerábku klasického anime Cowboy Bebop či rozprávky He-Man. Nie je to tak, že by tieto diela zožali iba kritiku, to nutne nie. Skalopevní fanúšikovia však musia uroniť slzu nad dokatovaním pôvodného materiálu pre potreby súčasnej politiky.

Tieto očakávania boli a stále sú zhmotnené v stovkách internetových obrázkov a paródií, ktoré v zásade využívali prostredie Tolkienovho sveta na kritiku a výsmech súčasnej progresívnej agendy. Napríklad príspevkami o „nepochopených“ ohyzdoch a orkofóbii (z anglického orc a phobia) zobrazených nižšie.

Samozrejme, stále tu existuje šanca, že seriál môže kladne prekvapiť. Keď už nie vernosťou k predlohe a logike sveta, tak aspoň potenciálne dobrým príbehom, hereckými výkonmi či produkciou. Posledné roky nám však ukazujú, že aj táto šanca je čím ďalej tým mizivejšia.

Pripraviť sa preto môžeme na potenciálny neúspech seriálu, ako aj na to, čo bude nevyhnutne nasledovať: tvorcovia budú zo zlyhania obviňovať verných fanúšikov, ktorým sa jednoducho nepáči politicky korektný guláš uvarený z vybraných častí ich obľúbeného fantastického sveta. Videli sme to napríklad pri novej trilógii Hviezdnych vojen či v prerábke Krotiteľov duchov z roku 2016. Či sa dočkáme nejakého príjemného prekvapenia, to uvidíme až v septembri.

Ohyzd si zahrá rolu elfky Galadriel. Foto: Facebook/Daily Gondor
Skutočný problém nie je vpád ohyzdov, ale orkofóbia. Foto: Facebook/Daily Gondor

Ďalšie články