Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu

128. rokovanie Bezpeènostnej rady SR Milan Lučanský (Zdroj: TASR)

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, sa pokúsil o samovraždu. TASR o tom informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Pôvodné informácie hovorili, že mozog Milana Lučanského už nežije. Generálny prokurátor Maroš Žilinka však v stredu informoval, že Lučanský je iba v kóme.

„Dnes podvečer prišlo v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove k mimoriadnej udalosti, pri ktorej sa väzobne stíhaný M. Lučanský pokúsil o samovraždu. Stalo sa tak napriek tomu, že bol pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo,“ povedal Bubla. Bližšie informácie poskytne ministerstvo na stredajšom (30. 12.) brífingu.

Podľa viacerých zdrojov sa Lučanský pokúsil o obesenie, pre portál Pluska to potvrdili aj osoby z jeho okolia. Policajný exprezident bol pritom len pred pár týždňami hospitalizovaný v nemocnici v Trenčíne. Vtedy sa okolo hospitalizácie vynorili viaceré špekulácie, ktoré neskôr vyvrátila ministerka spravodlivosti Kolíková. Na základe jej tvrdení sa vtedy Lučanský zranil počas cvičenia v cele, keď narazil o kovovú posteľ.

V súvislosti s incidentom vycestoval do Prešova aj novozvolený generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý sa rozhodol situáciu osobne preveriť. „V súčasnosti je na ceste do Prešova, kde preverí vzniknutú situáciu priamo s príslušnými prokurátormi krajskej a okresnej prokuratúry v Prešove,“ povedala pre verejnosť hovorkyňa Tökölyová.

Na situáciu stihol reagovať aj jeho obhajca: „Môžem vám poskytnúť len informáciu, že mňa nikto oficiálne neinformoval a o skutočnostiach, na ktoré ste sa ma pýtali, som sa dozvedel len z médií,“ povedal pre TASR Matúš Beresecký. Zbor väzenskej a justičnej (ZVJS) informoval o tejto výnimočnej situácii vedenie ministerstva spravodlivosti. Ďalšie okolnosti prípadu sa aktuálne vyšetrujú. ZVJS potvrdilo, že bližšie informácie budú poskytnuté v stredu. TASR o tom informoval komunikačný odbor ZVJS.

Lučanský mal sprísnené kontroly každú polhodinu po tom, čo sa pred pár týždňami vynorili prvé špekulácie o jeho pokuse o samovraždu. Tentoraz už však k pokusu napriek všetkému došlo, keď sa policajný exprezident, väzobne stíhaný v rámci akcie Judáš, pokúsil obesiť na teplákovú bundu. Informácie priniesol Denník N s upresnením, že pri objavení Lučanského jeho „srdce bilo, ale hlava už nefungovala“. Psychológ pritom po poslednom rozhovore vylúčil akékoľvek sklony k takémuto konaniu.

K incidentu sa začali vyjadrovať aj politici a politické strany. „Táto informácia ma ľudsky veľmi mrzí a je mi ľúto, že k niečomu takému vôbec došlo. Zároveň, ale musíme počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie. V tejto chvíli vyjadrujem podporu rodine p. Lučanského a verím, že sa ho podarí zachrániť,“ napísal na svojom Facebooku predseda NR SR Boris Kollár.

„Smrť generála Milana Lučanského je zavŕšením tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za prežitok a väzobné stíhanie rozšíreným a vládou legitimizovaným nástrojom mučenia,“ znie z vyjadrenia opozičnej strany Smer-SD, ktorá zároveň označila predsedu vlády Igora Matoviča za vinníka a zodpovednú osobu. Mimoparlamentná strana Hlas-SD vo svojom príspevku napísala: „Tragický krok generála Lúčanského vnímame ako jeden z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja.“ Zároveň dúfa, že sa život policajného exprezidenta podarí zachrániť.

K veci sa už vyjadrila napríklad podpredsedníčka SaS Lucia Nicholsonová. „Mal byť monitorovaný 24 hodín. Ako sa mohol obesiť? Koľko trvá obesenie v cele? Kde bol bachar? Veľa otázok. Zatiaľ je jasné len jedno. Je to mega prúser, za ktorý musí byť vyvodená zodpovednosť,“ uviedla saskárka.

Predseda vlády Igor Matovič sa už tradične cez Facebook vyjadril k situácii, ktorú označil za ľudskú tragédiu, takto: „V tomto duchu som okamžite kontaktoval ministerku spravodlivosti, ktorá prisľúbila dôkladné vyšetrenie tejto udalosti, ktorá sa stala na pôde Zboru väzenskej a justičnej stráže. Ak niekto zlyhal, nebude chránený. Ak sú pochybnosti, musí byť postavený mimo službu, kým nebudeme poznať pravdu.“

Denník Štandard sa ministerstva spravodlivosti a policajného zboru pýtal, ako je možné, že Lučanský dokázal spáchať samovraždu. Rovnako sme zisťovali, či si orgány stoja za svojím hodnotením, podľa ktorého v prvom prípade ublíženia na zdraví nešlo o vlastné zavinenie. Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články