Vláda predĺžila núdzový stav, bude platiť ďalších 40 dní

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania, sú však aj výnimky Foto: František Iván/TASR

Obmedzenia týkajúce sa slobody pohybu majú trvať do 10. januára budúceho roka. Najbližšie sviatočné dni odporúča vláda prežiť v rodinných bublinách.

Na Slovensku bude naďalej pokračovať núdzový stav. Vláda v utorok rozhodla o jeho predĺžení o 40 dní.

Obmedzenia, ktoré sa týkajú slobody pohybu a pobytu, budú platiť do 10. januára 2021.

Vláda, rokujúca online, využila možnosť, ktorú jej dáva novelizovaný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Novelu v pondelok (28. 12.) schválili poslanci Národnej rady SR, v rovnaký deň ju podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Zákon v novej podobe umožňuje kabinetu opakovane predlžovať núdzový stav, najviac o 40 dní. Schváliť to však musí takisto parlament, najneskôr do 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka sa má uplatňovať aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu.

Do utorka 29. decembra platí núdzový stav, ktorý trval od 15. novembra.

Výnimky zo zákazu

Podľa uznesenia vlády je viacero výnimiek zo zákazu slobody pohybu a pobytu.

Zo zákazu sú vyňaté stretávania medzi dvoma domácnosťami, ktoré vytvorili tzv. bublinu podľa odporúčaní z predchádzajúceho uznesenia vlády zo 16. decembra 2020. Povolená bude cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti a taktiež cesta v nevyhnutnom rozsahu s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb – potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá.

Povolená bude tiež cesta na doplnenie pohonných látok, tlačovín, novín, cesta do očnej optiky, poisťovne, banky, prípadne servisu bicyklov či motorových vozidiel s tým, že by malo ísť o najbližšiu možnú prevádzku či predajňu. Povolená bude aj cesta na výdajné miesto internetových a iných obchodov.

Platí výnimka na cesty do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preventívnej prehliadky, cestu do lekárne či na testovanie na nový koronavírus. Výnimka sa vzťahuje na cestu dieťaťa do a z predškolského zariadenia, cestu do a zo školy alebo školského zariadenia, sprevádzanie dieťaťa na cestu do a z predškolského alebo školského zariadenia.

Platí aj výnimka pre osoby bez domova pri zabezpečovaní a presúvaní sa do zariadení sociálnych služieb a sociálnej pomoci, v prípade individuálneho športu a pobytu v prírode,  na cestu za účelom účasti na bohoslužbe alebo náboženskom úkone.

Výnimka platí na cestu s mačkou alebo psom a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá, na cestu do zariadenia na rekreačné účely, takto môžu cestovať členovia maximálne dvoch domácností, ktorí vytvoria tzv. bublinu najbližších príbuzných a priateľov.

Výnimku zo zákazu má aj cesta na krst, sobáš, pohreb. Povolené je vycestovať v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu, ktorá je na takúto starostlivosť odkázaná, na cestu s dieťaťom za rodičom alebo osobou, ktorá má právo styku s dieťaťom, cestu s cieľom vycestovania do zahraničia a cestu späť pri návrate zo zahraničia, cestu za dieťaťom, ktoré je umiestnené v centre pre deti a rodiny na základe rozhodnutia súdu.

Zákaz sa nevzťahuje ani na cestu klienta zariadenia sociálnych služieb, rodinného príslušníka alebo blízkej osoby klienta zariadenia sociálnych služieb do alebo z tohto zariadenia, ďalšou podmienkou je negatívny test na nový koronavírus.

Sviatky v bubline

Vláda obyvateľom odporúča prežiť novoročné sviatky v malej bubline z najbližšej rodiny. Pred stretnutím s blízkymi príbuznými dodržiavať izoláciu aspoň sedem dní, alebo sa podrobiť testu na ochorenie COVID-19. Ak je to možné, uprednostniť pred osobným stretnutím prostriedky diaľkovej komunikácie.

Vláda takisto odporúča zamestnávateľom využiť v maximálnej možnej miere možnosť zadať prácu z domu.

Konzílium odborníkov odporúča ďalšie opatrenia
Konzílium odborníkov považuje za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Upozorňujú, že epidemiologická situácia na Slovensku je mimoriadne vážna a pri súčasnom trende môže byť k 11. januáru v nemocniciach až 4 500 pacientov s ochorením COVID-19, čo ďaleko prevyšuje kapacitu slovenských nemocníc.

„Mnohé už dnes pracujú na absolútnej hranici svojich možností. Dňa 28. decembra bolo hlásených 104 úmrtí a predpokladá sa ich nárast. V tejto situácii považujeme za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Ide najmä o výrazné obmedzenie výnimiek zo zákazu vychádzania,“ spresnili odborníci.

Konzílium považuje predĺženie núdzového stavu a zákazu vychádzania za kľúčové riešenie. V súvislosti s tým podporuje vydanie vyhlášky hlavného hygienika SR Jána Mikasa, ktorou povolil účasť poslancov pozitívnych na ochorenie COVID-19 v parlamente. „Bez tohto kroku by núdzový stav nemohol byť predĺžený a vývoj v našej krajine by bol nezvládnuteľný,“ uviedli. Odborníci veria, že vzhľadom na dostupnosť očkovacej látky a postupné rozširovanie očkovania až na celú populáciu sa bude môcť postupne od pandemických obmedzení ustupovať.

(joh, tasr)


Ďalšie články