Takticky sme vyspeli. Slafkovský si dominantnými výkonmi pýta druhé či tretie miesto na drafte

Na snímke hráči Slovenska Juraj Slafkovský, Samuel Kňažko a brankár Patrik Rybár sa tešia z postupu do semifinále po víťazstve 3:2 vo štvrťfinále olympijského turnaja v hokeji mužov nad USA. FOTO TASR - Jaroslav Novák Hráči Slovenska Juraj Slafkovský, Samuel Kňažko a brankár Patrik Rybár sa tešia z postupu do semifinále po víťazstve 3:2 vo štvrťfinále olympijského turnaja v hokeji mužov nad USA. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Drvivá väčšina tých mladíkov patrí medzi najväčšie hokejové talenty na svete. Turnaj sa hrá na úzkom klzisku, na ktoré sú oni zvyknutí. Nedal sa čakať bezproblémový zápas a Slovensko určite nebolo favoritom, hovorí o našom zápase s USA odborník na NHL a hokejové talenty Šimon Čop. Okrem toho vysvetľuje, vďaka čomu sa naši hráči zlepšili, na čo si pri Fínoch musíme dať pozor a tiež o vysokých nádejach slovenských mladíkov na drafte NHL.

V prvých zápasoch sme vysoko prehrali, no od stretnutia s Lotyšskom sa zdalo, že sa zlepšujeme. Čo je dôvodom tejto zmeny?

Prvé dve stretnutia sme hrali proti favoritom a zohrávali sme sa. Ťažko poukázať na jednu vec, ktorá sa zlepšila. Mňa zaujalo, ako sme takticky vyspeli. Od spomínaného zápasu s Lotyšmi bolo v každom stretnutí vidieť zodpovedný výkon. Dodržiavali sme pokyny, nehrali hurá hokej a každý zápas sme vyhrali zaslúžene. Po dvoch neúspešných dueloch proti Severanom prišiel navyše do Pekingu Miroslav Šatan, ktovie, či aj to nehralo rolu. Hokejisti zrazu začali hrať obetavo, bojovne, tímovo.

Čo podľa vás rozhodlo zápas s Američanmi?

Vôľa. Zápas to bol vyrovnaný, ale Slováci jednoducho ukázali viac bojovnosti a chcenia, hoci mali v nohách stretnutie s Nemeckom. Veľmi sa mi páčil bezchybný výkon Patrika Rybára, ktorý korunoval piatimi vychytanými nájazdmi.

Patrik Rybár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vieme, že Američanom chýbali hráči z NHL. Ako je možné, že ich mladíci nám robili také problémy?

Pod pojmom študenti či mladíci si nepredstavujme, že vzali nejakých náhodných žiakov zo športového gymnázia. Na ich hre bolo vidno, že univerzitná súťaž NCAA má vysokú úroveň. Drvivá väčšina tých mladíkov patrí medzi najväčšie hokejové talenty na svete. Turnaj sa hrá na úzkom klzisku, na ktoré sú oni zvyknutí. Nedal sa čakať bezproblémový zápas a Slovensko určite nebolo favoritom. Tu by sa hodilo dokonca položiť rečnícku protiotázku: Ako je možné, že Juraj Slafkovský robí problémy každému súperovi? Veď má len sedemnásť…

V semifinále nás čaká Fínsko. Aké sú naše šance voči tomuto súperovi?

Fínsko je pre Slovensko dlhodobo azda najhorší možný súper. Na ich korčuliarsku a hernú vyspelosť skrátka nestačíme. Slovensko nie je favoritom, opäť budeme musieť predviesť bojovný a tímový výkon, ak sa chceme dostať do historického finále.

Na čo si u nich musíme dať najväčší pozor?

Rýchlosť. Ich korčuľovanie, kombinácie… Všetko sa to deje veľmi rýchlo, a to počas celého zápasu. V prvom stretnutí nás odrovnali pomerne skoro a ak by sme od Fínov dostali rýchle dva-tri góly, zvrátiť výsledok pri ich zodpovednej taktickej a obrannej hre by už bolo takmer nemožné. Budeme ich musieť držať na dištanc od brány, sú mimoriadne efektívni.

Má už Craig Ramsay medailu z olympijských hier? 

Nemá. Za jeho hráčskych čias sa účasti nedočkal a na medzinárodnom fóre pred Slovenskom nikoho netrénoval.

Craig Ramsay. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Takže aj on má našliapnuté na najväčší úspech v kariére?

Trénerský možno áno, to je skôr otázka naňho, ako to vníma. V roku 2004 totiž ako asistent trénera vyhral Stanley Cup s Tampou Bay.

Koho by ste označili za našich najlepších hráčov?

Celkovo na turnaji sa mi veľmi páči, samozrejme, Juraj Slafkovský. Jeho góly nie sú dielom náhody, plynú z toho, že má z našich najvyššie sebavedomie a vie, že priamočiara hra na takomto ľade väčšinou znamená úspech. Druhým strojcom úspechu je Patrik Rybár. Začínal ako trojka a aha, ako sa vytiahol. Veľa svetlých momentov ukázali Martin Marinčin, Mislav Rosandič, Pavol Regenda, ale aj ďalší. Okrem Slafkovského a Rybára sa ťažko vyberá niekto, kto vyložene vyčnieva, čo je vlastne dobrý signál, že hlavnou silou Slovenska je tímová hra.

Tréneri posadili na lavičku mladíka Šimona Nemca, i keď v prvých zápasoch mal niekoľko veľmi dobrých momentov, najmä smerom dopredu. Prečo?

Je v ťažšej pozícii ako jeho rovesník Slafkovský, a to z jednoduchého dôvodu – je obranca. Tam sa neskúsenosť ukáže omnoho viac. Tréneri to skúsili bez neho a vyšlo to, tak nechcú meniť, čo funguje, a ja to absolútne chápem. Ako ste dobre spomenuli, mal vynikajúce momenty, ktoré ukázali, prečo je v rebríčkoch skautov tak vysoko.

Šimon Nemec. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slafkovského zasa tréneri posunuli do prvej formácie. Myslíte si, že táto zmena bude trvalá, alebo sa týkala len poslednej tretiny s Američanmi?

Uvidíme, ako sa tréneri rozhodnú. Keby som si mal tipnúť, povedal by som, že sa vráti k Regendovi a Romanovi. Spolu im to ide vynikajúco, sú našou najnebezpečnejšou formáciou.

Asi je každému jasné, že Slafkovský svojimi výkonmi upútal skautov z NHL a je možné, že mu to pomôže dostať sa v drafte čo najvyššie. Čo však naši ďalší mladíci? Zachytili ste medzi skautami nejaké správy aj o Šimonovi Nemcovi, prípadne niekom ďalšom?

Šimon Nemec sa v nedávnom preddraftovom rebríčku Scotta Wheelera, renomovaného experta na mladých hráčov z magazínu The Athletic, umiestnil na treťom mieste. Wheeler o ňom povedal, že nerozumie, ako si niekto môže myslieť, že nepatrí medzi päť najlepších hráčov na drafte. Podobne rozmýšľa väčšina skautov, ktorí si myslia, že Nemec je ešte lepší ako Slafkovský. Niektorí dokonca tvrdia, že je jediný, kto sa môže kvalitatívne porovnať so Shaneom Wrightom, ktorý je už skoro jasnou jednotkou draftu 2022. Olympiáda však mení situáciu a Slafkovský si dominantnými výkonmi reálne pýta druhé či tretie miesto na drafte. Šancu na prvé kolo má aj Filip Mešár, ale vidím ho skôr v druhom, najmä pre jeho fyzické parametre, keďže je nižší. To sú naše najväčšie talenty, ale draftovaní môžu byť aj ďalší hráči – Servác Petrovský, Alex Šotek, Rastislav Eliáš, možno dokonca Maroš Jedlička.

Myslíte si, že Slafkovský má na to, aby sa hneď po drafte presadil v NHL, alebo bude musieť putovať najprv na farmu?

Nečudoval by som sa, ak by mu dali ešte rok v Európe či v AHL. Hrať v NHL okamžite po drafte je prestíž, ale nie vždy je to dobré rozhodnutie. Ani vývoj netreba uponáhľať.

Juraj Slafkovský. Foto: TASR/Jaroslav Novák

S turnajom sa prekvapivo rozlúčili Česi, my však ideme ďalej. Z Česka sa ozývajú hlasy o tom, že ich mužstvo už nepatrí k svetovej špičke. Zažívajú Česi v týchto rokoch niečo podobné, ako sme zažívali my v uplynulej dekáde, keď sme sa prestali presadzovať na medzinárodnej scéne?

Určite zažívajú úpadok, ale až také zlé ako v našom prípade to zrejme nebude. Neúspech bol mixom úpadku, nešťastnej nominácie a možno aj kritizovaného trénera Pešána. Už v predolympijskom rozhovore som prízvukoval, že je to nepredvídateľný turnaj a na umiestnení Česka sa to len potvrdilo. Musíme však myslieť na to, že pri účasti hráčov NHL, kde majú stále bohatú základňu, by im postup do štvrťfinále na 99 percent neušiel.


Ďalšie články