Mišík: Slovensko je pri vrchole omikronovej vlny, vidíme prvé náznaky poklesu

Matej Mišík Matej Mišík. Foto: Jakub Kotian/TASR

Slovensko je v pandemickej vlne spôsobenej koronavírusovým variantom omikron momentálne pri vrchole. Po rokovaní vlády to v stredu vyhlásil Matej Mišík z Inštitútu zdravotných analýz s tým, že evidujú prvé náznaky stabilizácie až poklesu počtu prípadov. V krajine podľa jeho slov však naďalej pribúda veľké množstvo pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 a epidemiologická situácia zostáva vážnou.

Aktuálne je v slovenských nemocniciach podľa Mišíka hospitalizovaných takmer 2500 ľudí s ochorením COVID-19. „Čo je nárast oproti minulému týždňu, keď bolo v nemocniciach okolo 2100 ľudí,“ poznamenal. Počet pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu je okolo 100, čo znamená pokles oproti predchádzajúcemu týždňu.

https://standard.sk/169511/koncom-februara-sa-zrusi-vacsina-opatreni/

Nemocnice v týchto dňoch prijímajú takmer 300 pacientov s ochorením COVID-19 denne. Vidieť to aj na výjazdoch záchrannej zdravotnej služby. „Aj keď vidíme prvé náznaky prípadného vrcholu medzi prípadmi, medzi výjazdmi ešte stále pretrváva rast. Najviac výjazdov bolo v minulom týždni v Prešovskom a Košickom kraji,“ spresnil Mišík.

https://standard.sk/168686/zlom-omikron-vlny-orava-a-takmer-cely-vychod-hlasia-pokles/

(tasr)


Ďalšie články