Reči o porážke okupantov či jasanie nad Craigovým americkým pasom. Gratulácie hokejistom sa nezaobišli bez politiky

USA - Slovensko hokej štvrfinále Na snímke hokejisti Slovenska sa tešia z postupu do semifinále po štvrťfinále olympijského turnaja v hokeji mužov USA - Slovensko (3:2) na ZOH 2022 v Pekingu v stredu 16. februára 2022. Foto: TASR/AP

Klišé blahoželania, úprimné slová chvály, ale aj reči o porážke takzvaných okupantov. Štvrťfinálové víťazstvo Slovenska nad Spojenými štátmi americkými na olympijskom hokejovom turnaji v čínskej metropole politizovali na sociálnych sieťach napríklad polícia či poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Po triumfe lyžiarky Petry Vlhovej v slalome dnes slovenskí športoví fanúšikovia získali ďalší dôvod na olympijskú radosť. Náš reprezentačný tím totiž v štvrťfinále po samostatných nájazdoch zdolal výber Spojených štátoch v pomere 3:2. Po dvanástich rokoch tak zabojuje o cenný kov.

Zverenci Craiga Ramsayho si v semifinále zmerajú sily s Fínmi, ktorým v základnej skupine podľahli vysoko 2:6. Reprezentanti krajiny tisícich jazier sa medzi najlepšiu štvoricu prebojovali cez Švajčiarov, ktorých zdolali hladko 5:1.

Úspech našich športovcov na ZOH v Pekingu dvihol z kresiel nielen radových fanúšikov, ale aj väčšinu najznámejších slovenských politikov vrátane troch najvyšších ústavných činiteľov.

„Gratulujem našim hokejistom k postupu do semifinále na olympijskom turnaji v Pekingu. Napínavý zápas do poslednej chvíle. Ďakujem za parádny športový zážitok a skvelú reprezentáciu Slovenska. Veľmi sa teším na zápasy o medaily a držím vám palce,“ napísala na Facebooku prezidentka Zuzana Čaputová.

S blahoželaním sa pripojil aj predseda vlády Eduard Heger z OĽaNO. „Sme v semifinále. Ďakujeme vám. Po skvelom výkone sme zvíťazili nad USA a ideme ďalej,“ napísal.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) bol zo všetkých troch najstručnejší a k oslavnej infografike hokejovej reprezentácie napísal iba: „Paráda. Gratulujeme!“

Členovia exekutívy neostali pozadu

Na postup Slovákov reagovali aj ďalší členovia ministerského kabinetu. „Dráma až do konca, ale víťazstvo nad USA. Gratulácia hokejistom, postúpili do semifinále,“ napísal minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling z SaS našu ašpiráciu na stupeň víťazov okomentoval takto: „Slovenskí hokejisti postupujú do semifinále na ZOH. Gratulujem k skvelému výkonu, boli to nervy až do poslednej chvíle. Sledovali ste?“

„Je to tam! Neviem, myslím, že dnes na rokovaní ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli by si ho mohol americký minister obliecť,“ skonštatoval šéf rezortu obrany Jaroslav Naď a k príspevku pripojil fotografiu, na ktorej svojmu americkému náprotivkovi, ministrovi obrany USA Lloydovi Austinovi, podarúva slovenský hokejový dres s jeho menom.

Cenné víťazstvo nad Spojenými štátmi americkými cez svoje oficiálne účty okomentovali aj niektorí ďalší predstavitelia vlády, šéfovia parlamentných či mimoparlamentných strán, známi regionálni politici či dokonca štátne inštitúcie.

Jeden za osemnásť a druhý bez dvoch za dvadsať

Heslu o tom, že šport má spájať, sa však úplne zadosť neučinilo. A to len zopár hodín po tom, ako prezidentka na hodnotiacej konferencii slovenskej zahraničnej politiky apelovala na nerozdeľovanie spoločnosti. Na internete sa totiž objavili aj príspevky, ktoré udalosť politizovali. A to predovšetkým vo svetle nedávno ratifikovanej obrannej dohody, ktorú Slovensko uzavrelo práve s USA, naším stredajším hokejovým súperom.

“’Slováci napodobnili svojich československých predkov na čele s Golonkom a porazili okupantov‘, čo myslíte, bude sa aj takáto konštrukcia šíriť svetom internetu? Treba byť pripravený na všetko… Čo hoax nie je: Slováci po fantastickom výkone porazili Američanov a postúpili do semifinále. Gratulujeme!,“ napísala na sociálnej sieti Polícia SR.

Príspevok tohto druhu sa neskôr skutočne aj objavil, a to v profile podpredsedu opozičného Smeru Ľuboša Blahu. „Slovensko porazilo USA a postupuje na olympiáde do semifinále! Opakuje sa história, opäť sa malý národ vzoprel a porazil mocných okupantov. Aspoň v hokeji. Nádherné, proste nádherné! Celé Slovensko je teraz s našimi hokejistami. Ďakujeme!“ skonštatoval poslanec a prirovnal tak neporovnateľnú okupáciu Česko-Slovenska sovietskou armádou v roku 1968, pri ktorej zomierali naši občania, a obrannú zmluvu s USA, ktorá umožní využívanie našich letísk Američanmi.

Stránka Polície SR napokon v opačnom ideologickom duchu ako Blaha k téme zdieľala fotografiu (pôvodne umiestnenú na svojej podstránke Hoaxy a podvody – Polícia SR), na ktorej sa nachádzal tréner našich hokejistov Craig Ramsay odetý v slovenskom reprezentačnom drese, s vrkočmi a klobúkom a na ktorej bol umiestnený anglický popis Hey, Yankee, don’t go home. Ide o opak hesla Yankees, go gome (Američania, choďte domov), ktoré zaznievalo aj na demonštráciách proti obrannej dohode.

„Ďakujeme Kanaďanovi s americkým pasom, vďaka ktorému sme v semifinále. Ďakujeme Craig Ramsay. A taktiež, samozrejme, našim chlapcom. Paráda!“ napísala stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR, ktorá sa nedávno zviditeľnila napríklad tým, že odporcov spomenutej vojenskej zmluvy vyháňala z Facebooku.


Ďalšie články