Trudeau je šašo, nie tyran

Kanadský premiér Justin Trudeau zápasí s vlastnou krízou. Hlavné mesto Ottawu mu „okupujú“ protestujúci proti covidovým opatreniam. Hlavnú úlohu medzi nimi majú vodiči nákladiakov, ktorí blokujú ottawské ulice. Po zhruba troch týždňoch panikárenia sa Trudeau odhodlal k ráznej akcii.

Justin Trudeau Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Kanadský premiér vyhlásil aktiváciu zákona o mimoriadnych situáciách, stalo sa tak prvýkrát od roku 1988, keď sa zákon schválil. Na jeho základe môžu úrady bez súdu zablokovať účty komukoľvek, kto demonštrujúcich finančne podporuje. Tiež chce odobrať poistenie tým vozidlám, ktoré sa na protestoch zúčastňujú. Najzaujímavejšie však na celej kauze je, ako ukazuje pokrytectvo na všetkých stranách kultúrnej vojny.

Vláda stratila nervy

Protesty začali po rozhodnutí kanadskej vlády, že truckeri pendlujúci medzi Kanadou a Spojenými štátmi musia byť povinne očkovaní, alebo musia ísť po každom návrate do Kanady do štrnásťdňovej karantény. Vodiči nákladiakov sa začali organizovať do takzvaného konvoja slobody. Plán bol doraziť do Ottawy a dať najavo svoju nevôľu. Vodiči tvrdili, že nie sú proti vakcínam, ale proti povinnému očkovaniu.

Kanadská vláda stratila nervy. Justin Trudeau dokonca na čas utiekol z Ottawy a ukryl sa na neznámom mieste. Američania najskôr dianie u svojho severného suseda pobavene sledovali. Situácia sa však stala rýchlo súčasťou amerických politických debát. Ľavica začala tvrdiť, že protesty organizuje krajná pravica.

Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Nacistické symboly

Dôkazom mali byť nacistické symboly medzi protestujúcimi. Nie je však vôbec jasné, či nimi mávali neonacisti. Objavila sa napríklad kanadská vlajka s namaľovaným hákovým krížom. Čo je pravdepodobnejšie? Že medzi demonštrantmi otvorene vystupujú stúpenci extrémnej pravice, alebo že ide o náznak toho, že Trudeau je fašista?

Navyše protesty nie sú zďaleka iba „biele“. Vysoko nadproporčnú časť kanadských vodičov nákladiakov totiž tvoria Sikhovia, pôvodne z indického subkontinentu. Podľa jedného odhadu až 40 percent truckerov sú Sikhovia. Niektorí ľavicoví konšpirátori dokonca tvrdia, že hlasné trúbenie je skrytým nacistickým pozdravom. V angličtine sú totiž citoslovce trúbenia „honk honk“, čo sa dá skrátiť na HH, teda na Heil Hitler. Zablokovanie Ottawy sa má rovnať pokusu o puč. Protesty sú však nenásilné, bez väčších priestupkov.

Mierové, ale otravné demonštrácie

Na druhej strane vzývanie truckerov ako obrancov slobody a vyzývateľov trudeauovskej tyranie, ako to robí časť pravice, je tiež prehnané. Demonštrácie sú síce mierové, to však neznamená, že nie sú maximálne otravné. Obyvatelia centra Ottawy sa niekoľko dní pre hlasné húkanie nákladiakov nevyspali. Blokády robia z dopravnej situácie peklo.

Záujem Američanov o kauzu vzrástol po tom, čo kamionisti zablokovali most medzi americkým Detroitom a kanadským Windsorom, čo je najrušnejší hraničný prechod v Severnej Amerike, po ktorom prúdi štvrtina tovaru pohybujúceho sa medzi Kanadou a USA. Navyše ciele, za ktoré vodiči bojujú, nemajú širokú podporu. Až 70 percent Kanaďanov podporuje nejakú formu povinného očkovania pre dospelých, dokonca takmer 90 percent truckerov je očkovaných.

Je tiež pravda, že kanadská vláda mala celkom veľkú trpezlivosť s demonštrantmi. Keby to bolo vo Francúzsku, polícia by ich najskôr už dávno násilím rozpustila, čo je presne to, čo žiada liberálna časť Ameriky.

Na druhej strane tá konzervatívna obhajuje právo truckerov na protest. Nie je to pritom tak dávno, čo ľavicu pohoršil komentár republikánskeho senátora Toma Cottona, v ktorom vyzýval na nasadenie armády proti rabujúcim ľuďom. V New York Times, kde článok vyšiel, dokonca padali hlavy.

Chce ich nechať finančne vykrvácať

Trudeau je asi najväčší šašo zo všetkých západných lídrov, ale nie je diktátor, ako sa ho niektorí snažia vykresľovať. Najrozumnejšie, čo by mohol urobiť, je zrušiť nariadenie o očkovaní, pretože s ustupujúcou pandémiou sa zdá, že už nebude potrebné.

Vlastne aj spôsob potlačenia protestov je v podstate zbabelý. Trudeau ich chce nechať finančne vykrvácať. O oveľa nebezpečnejší precedens sa pokúsila crowfundingová platforma GoFundMe. Tá totiž oznámila, že nielen prestane prijímať peniaze na podporu truckerov, ale vráti ich odosielateľom len na ich výslovné prianie, inak ich rozošle schváleným charitám. Po protestoch, že ide o krádež za bieleho dňa, oznámila automatickú refundáciu. Vodiči si však každým ďalším dňom, čo blokujú ulice Ottawy, ďalších stúpencov nezískavajú.

Sága kanadských truckerov je tak hlavne ďalším dôkazom o hlbokom rozdelení Ameriky, keď aktivisti menia názory podľa toho, ako sa im práve hodí.

Text, ktorý je redakčne krátený, vyšiel pôvodne na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články