Zeman: Vojna nebude. Dostal som správu zo CIA, ktorá sa nepotvrdila. Ide o blamáž tajných služieb USA

Miloš Zeman: Foto: TASR/AP Miloš Zeman: Foto: TASR/AP

Prezident Miloš Zeman nečaká, že Rusko začne ozbrojený útok voči Ukrajine, informácie o ruskej agresii v týchto dňoch označil za ďalšiu blamáž amerických tajných služieb. V rozhovore pre Mladú frontu DNES zopakoval, že Rusom by vojna priniesla viac škody v podobe sankcií ako úžitku v tom, že vyšlú Kyjevu vojenské varovanie. A to podľa neho Moskva nebude riskovať. Nevylúčil, že situácia môže vyústiť do lokálneho konfliktu na hraniciach samozvaných republík v oblasti Donecka a Luhanska na východe Ukrajiny, ktoré vyhlásili proruskí separatisti.

Americkí činitelia v posledných dňoch opakovane upozorňovali, že by útok mohol prísť v podstate kedykoľvek. Informáciu, že by ruská invázia mohla začať v stredu 16. februára, dostali všetci spojenci v Európe od Spojených štátov.

„Rusi nie sú blázni, aby sa púšťali do operácie, ktorá im prinesie viac škody ako úžitku. Pokiaľ ide o americké tajné služby, je to ich tretia blamáž. Prvá bola v Iraku, kde sa nenašli zbrane hromadného ničenia. Druhá bola v Afganistane, keď tvrdili, že Taliban nikdy nedobije Kábul. No a tretia je teraz,“ vyhlásil český prezident. Kvôli stiahnutiu jednotiek NATO z Afganistanu by mal podľa neho odstúpiť generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

https://standard.sk/170001/blinken-sa-ma-na-buduci-tyzden-stretnut-s-lavrovom-ak-nepride-k-utoku/

Zeman si nemyslí, že by si Rusko chystaný útok rozmyslelo práve kvôli tomu, že o plánoch západnej tajnej služby dopredu vedeli a upozornili na to. „Myslím si, že to je pokus dodatočne zakryť spomínanú blamáž. Ja som dostal správu, že útok sa začne o päť dní. Táto správa pochádzala z amerických zdrojov a prišla pred piatimi dňami. Nuž, a ako vidíte, nestalo sa tak,“ uviedol český prezident s tým, že správa pochádzala od americkej tajnej služby CIA. „A ja sa CIA nepýtam, aké má informačné zdroje. Iba na základe troch uvedených prípadov pochybujem o kvalite týchto zdrojov,“ poznamenal český prezident.

Zeman v otázke rusko-ukrajinského napätia zdieľa názor svojho predchodcu v prezidentskom úrade Václava Klausa, ktorý vyjadril v otvorenom liste premiéru Petrovi Fialovi (ODS). Bývalý prezident vyzval Fialu, aby sa zasadil o rokovania s cieľom nájsť bezpečnostné záruky pre všetky zúčastnené strany sporu. Aj keď si Rusko sleduje svoje vlastné záujmy, ktoré nie sú totožné so záujmami ďalších účastníkov, jeho obavy sú legitímne a treba ich brať vážne, domnieva sa Klaus.


Ďalšie články