Slovensko poskytne Ukrajine odmínovacie systémy, africkým štátom zasa prebytočné vakcíny

Hodnotiaca konferencia zahraniènej a európskej politiky SR za rok 2021 Eduard Heger. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko poskytne Ukrajine dva odmínovacie systémy Božena 5 a zdravotnícky materiál za 1,7 milióna eur. Vláda tak reagovala na ukrajinskú výzvu o pomoc. Počas rokovania vlády o tom informoval premiér Eduard Heger spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (obaja OĽaNO) a šéfom diplomacie Ivanom Korčokom (nominant SaS).

V dohľadnej dobe urobí Slovensko všetky potrebné kroky na to, aby dokázalo pomôcť ukrajinským občanom odmínovať „obrovské polia na území Ukrajiny“, povedal Naď. „Hovorí sa o miliónoch kusoch mín. Toto je to, čo Ukrajina potrebuje a čím by sme vedeli pomôcť,“ poznamenal.

Heger: Konflikt by bol katastrofou

Korčok uvítal tento krok vlády. Boženy majú byť podľa neho vnímané ako obranné zariadenia, ktoré majú pomôcť civilistom, aby neumierali. „Vnímam to ako súčasť širšieho diplomatického úsilia, kde tým najvyšším cieľom, ktorý máme, je dosiahnuť politické a diplomatické riešenie napätia, ktoré tu máme celé týždne,“ uviedol Korčok.

Dodanie zdravotníckych vecí a Boženy zabezpečí na Ukrajinu ministerstvo obrany v rámci humanitárnej pomoci. Uskutoční sa buď priamo príslušnému príjemcovi humanitárnej pomoci, alebo prostredníctvom mechanizmov pre uskutočnenie humanitárnej pomoci zriadených v Európskej únii alebo NATO, uvádza sa v materiáli schválenom vládou.

Premiér Heger deklaroval, že spolu s európskymi partnermi vyvíjajú všetko úsilie k deeskalácii konfliktu na Ukrajine, k dohode a  mierovému riešeniu. „Všetci si uvedomuje, že akýkoľvek konflikt by bol katastrofou pre všetky strany,“ podotkol.

Pomoc africkému kontinentu pri zvyšovaní zaočkovanosti

Slovenská republika chce pomôcť aj africkému kontinentu pri zvyšovaní zaočkovanosti. Je ochotné poskytnúť dodávky vakcín. V súvislosti s nadchádzajúcim samitom EÚ a Africkej únie to povedal premiér Eduard Heger. Okrem riešenia dôsledkov pandémie budú témami samitu aj bezpečnosť kontinentu a jeho ekonomický rozvoj. Pokiaľ sa bude dariť rozvíjať tento región, prispeje to podľa premiéra k regulácii migrácie.

Heger prezentoval postoje SR na stredajšom Výbore Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti. Veľkou témou s presahom na Slovensko je podľa neho pandémia. „Táto téma má veľký presah aj na Slovensko, pretože vieme, že zaočkovanosť v Afrike je, žiaľ, iba na úrovni siedmich percent. Cieľom bolo do konca minulého roka 25 percent, to sa nepodarilo. Preto je to podhubie pre nové varianty a je dôležité, aby sme boli nápomocní a pomohli vakcínami tomuto kontinentu,“ uviedol premiér po rokovaní výboru.

Slovensko má podľa jeho slov prebytok vakcín. „Slovensko už dalo 800-tisíc vakcín Afrike a rozprávame sa o ďalších podobných objemoch. Ale je to na dohode s ostatnými krajinami,“ doplnil.

Partneri majú riešiť aj posilnenie mieru na africkom kontinente. Slovenský premiér má s vybranými lídrami EÚ diskutovať ešte v stredu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o bezpečnostnej situácii v Mali, ktorému bolo pozastavené členstvo v Africkej únii pre dva vojenské prevraty v roku 2020 a 2021

Heger má počas samitu na programe tri bilaterálne rokovania s prezidentami krajín Ghany, Rwandy a Kene. Na samite vidí Heger príležitosť pre novú kapitolu obchodných vzťahov, keďže ide o kontinent mladých ľudí s rastúcou strednou triedou. „Africký kontinent má veľký potenciálny rast, je to kontinent mladých ľudí. A preto by sme chceli otvoriť väčšiu cestu pre budúce investície aj zo SR,“ dodal.

Zdôraznil tiež potrebu investovania do rozvoja kontinentu, aby sa zo vzťahu prijímateľ – darca stal partnerský vzťah. Slovensko sa už zapojilo napríklad do podpory vojenského výcviku či do projektu na vytváranie pracovných miest v poľnohospodárstve. „Ak sa tam rozvinú nové pracovné príležitosti, nebude potreba ľudí prichádzať do Európy, preto vieme tiež regulovať migráciu,“ dodal.

(tasr)


      


Ďalšie články