Vlhová: Každý očakáva len víťazstvá, dnes to bol boj

slovenská lyžiarka Petra Vlhová Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

Líderka Svetového pohára v alpskom lyžovaní Petra Vlhová zakončila rok štvrtým miestom v slalome v rakúskom Semmeringu. Na svoje 40. pódium v kariére Svetového pohára si tak bude musieť počkať. Po troch rokoch slalom vyhrala iná pretekárka než Mikaela Shiffrinová či Vlhová. Podarilo sa to Švajčiarke Michelle Gisinovej.

Po zrušenom obrovskom slalome, ktorý Petra Vlhová začala s najrýchlejším časom, sa predstavila v rakúskom Semmeringu v ďalšej technickej disciplíne, v slalome. Tento typ pretekov patrí medzi jej obľúbené, už desaťkrát v kariére sa postavila na stupeň víťazov. Avšak po obhliadke trate prvého kola nebola slovenská lyžiarka celkom spokojná. Z rozjazdenia pred pretekmi mala hrozný pocit.

„Trať je zaujímavá. Niektoré pasáže sú rovnejšie, potom je to zatočené. Hlavne ten sneh je agresívny, myslím si, že to bude najväčší problém.“

Vlhová po prvom kole šiesta

Zlé pocity Vlhovej sa potvrdili v úvodnom kole. Zo štartujúcej prvej päťky, najlepšiu jazdu predviedla pretekárka s číslom tri, Michelle Gisinová. Švajčiarka elegantne rýchlo prekľučkovala bránkami s časom 51,11 sekundy. Vlhová, ktorá nasledovala po nej, zaostávala na medzičasoch a s traťou sa mierne trápila. Úvodnú pasáž prešla ešte bez problémov, následne však vypadla z rytmu, v niektorých častiach priveľmi tlačila na lyže, čo ju v konečnom dôsledku spomaľovalo. V cieli napokon strácala na Gisinovú 87 stotín sekundy.

Švajčiarku dokázala prekonať už len Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá bola rýchlejšia o dve desatiny stotiny sekundy, a ovládla tak prvé kolo. Vlhová sa umiestnila na šiestom mieste, rýchlejšie od nej boli ešte Rakúšanky Katharina Liensbergerová, Katharina Truppeová a Švajčiarka Wendy Holdenerová.

„Necítila som sa dobre od rána, ale to nie je výhovorka. To prvé kolo som nešla dobre. Vôbec som nepúšťala lyže a veľmi veľa som brzdila. Ten sneh je strašne agresívny. Nešla som čisto a nešla som úplne na risk, myslím si, že tam bol problém,“ priznala Vlhová po prvom kole. Počas prestávky si chcela oddýchnuť a ďalšiu jazdu si dať až na obhliadke druhého kola, v ktorom sa neplánovala vzdať. „Budem sa snažiť tú stratu nejako stiahnuť a riskovať,“ sľúbila.

Druhé kolo bolo dramatické

Druhé kolo sa líšilo najmä v zložení trati, ktorú postavil tréner Gisinovej s dôrazom na zmenu rytmov. S tými sa nedokázali vyrovnať tri zjazdárky z najlepších 30, ktoré preteky nedokončili. Nedarilo sa ani konkurentke Vlhovej v boji o líderstvo Svetového pohára Talianke Federice Brignoneovej, ktorá stratila cenné stotiny a umiestnila sa mimo najlepšej desiatky.

Vlhová predviedla v druhom kole lepšiu a agresívnejšiu jazdu. Aj s drobnými chybami dokázala svoj výkon vygradovať a z piatich lepších pretekárok z prvého kola dokázala predbehnúť Holdenerovú a Truppeovú.

Rakúšanka Liensbergerová však zdolala Vlhovú a s náskokom viac ako jednej sekundy nedala Slovenke šancu postaviť sa na pódium. Súboj o prvenstvo v slalome bol dramatický a veľmi tesný až do poslednej minúty. Druhá Gisinová z prvého kola napokon porazila Shiffrinovú o pol sekundy. Prvýkrát od roku 2017 tak vyhrala slalom iná pretekárka ako Shiffrinová či Vlhová.

Slovenská lyžiarka si dokázala vylepšiť pozíciu z prvého kola o dve miesta a po pretekoch nebola sklamaná.

„Som spokojnejšia, ale po pretekoch som si uvedomila, že dnes som nemala na prvú trojku. Dnes to sedelo skôr pretekárkam, ktoré jazdia čisto a vedia púšťať lyže. Som rada, že som si vylepšila pozíciu, aj štvrté miesto je dobré. Každý možno očakáva odo mňa len víťazstvá, ale dnes to bol naozaj veľký boj,“ zhodnotila Vlhová posledné preteky tohto roku.


Ďalšie články