Koncom februára sa zruší väčšina opatrení

Policajná kontrola na letisku v Košiciach Ilustračná fotografia. Foto: František Iván/TASR

Už o dva týždne budeme bližšie k životu spred pandémie. Bez testu aj očkovania sa dostanete do všetkých prevádzok.

Na Slovensku sa od 28. februára začnú uvoľňovať protipandemické opatrenia. Zrušia sa režimy OTP, OP aj OP+. Od marca sa teda občania nebudú musieť preukazovať covidpasom.

„Od 28. februára to bude vlastne bez režimov, ostane len ´základ´. Takisto zrušíme povinnosť karantény žiakov, ktorí boli v v škole v kontakte s pozitívnym, prevádzkové hodiny služieb sa predĺžia do 24:00. K navýšeniu kapacity príde aj pri vysoko rizikových podujatiach,“ informoval pred rokovaním vlády premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Každý (bez testu aj očkovania) sa dostane do hotelových a podobných ubytovacích zariadení, reštaurácií, fitnesscentier, prevádzok wellness, akvaparkov či prírodných liečebných kúpeľov.

Ide zatiaľ o najväčšie uvoľnenie opatrení od vypuknutia pandémie. Premiér avizoval, že sa zvýšia aj kapacity pri nízko a stredne rizikových podujatiach.

Medzi nízkorizikové podujatia možno zaradiť napríklad kino bez konzumácie jedál a nápojov v sále, bohoslužby bez spevu alebo divadelné predstavenie bez občerstvenia. Medzi stredne rizikové podujatia patrí napríklad kino s občerstvením alebo bohoslužba, na ktorej sa spieva.

Nízko rizikové podujatia

  • účastníci majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom,
  • platí zákaz konzumácie pokrmov a nápojov,
  • povinné sedenie
  • hromadné podujatie prebieha bez spevu a bez povzbudzovania


Stredne rizikové podujatia

  • účastníci hromadného podujatia majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom,
  • na hromadnom podujatí je fixné sedenie alebo státie

Medzi vysoko rizikové podujatia patria svadby, kary, oslavy a večierky v prevádzkach verejného stravovania. Aj tam dôjde podľa premiéra k ústupkom. Aktuálne je totiž maximálna kapacita stanovená na 20 ľudí v režime OP.

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) dodal, že vo štvrtok (17. februára) sa uskutoční okrúhly stôl, kde sa s premiérom chcú stretnúť so zástupcami jednotlivých sektorov.

Do karantény pôjde zrejme len pozitívny žiak

Veľké uvoľnenie opatrení pocítia aj školy. Podľa súčasného školského semaforu musia ísť do päťdňovej karantény všetci žiaci, ktorí prišli do kontaktu s pozitívnym spolužiakom.

Výnimku si smú uplatniť plne zaočkovaní žiaci a tí, čo pred najviac pol rokom prekonali covid. V oboch prípadoch stačilo, aby tieto osoby nosili týždeň respirátor FFP2.

V kategórii od päť do deväť rokov je podľa údajov platformy Veda pomáha zaočkovaných len 10 082 detí a v kategórii od desať do štrnásť rokov len niečo nad 16 percent detí (45 234 detí). Veľa žiakov preto končilo v karanténe, hoci nemali žiadne príznaky.

Premiér preto avizoval, že povinná karanténa pre všetkých, ktorí boli v kontakte s pozitívnym žiakom, sa zruší. Možno sa len domnievať, že po novom pôjdu do karantény len tie deti, ktoré budú mať príznaky. Presné nové pravidlá ešte nie sú známe.

Uvoľnenie opatrení schvaľujú aj lekári

Hoci počet hospitalizovaných pacientov s covidom v nemocniciach stúpa, počet obetí sa prudko nezvyšuje. Koronavírusový variant omikron sa zatiaľ vyznačuje menšou závažnosťou.

Aj infektológ Martin Novotný v rozhovore pre Štandard skonštatoval, že opatrenia strácajú na význame.

„Únava z opatrení je taká veľká, že sa už aj tak nedodržiavajú. Štát síce vyžaduje, aby sme používali covidpasy, ale veľká časť poskytovateľov služieb ich nekontroluje. Ak je opatrenie nevymožiteľné, je zbytočné tváriť sa, že ho máme. Ak štát nevie a nechce pravidlá vymáhať, nemal by ich požadovať. Extrémne to znižuje dôveru v štátne inštitúcie,“ povedal Novotný.

Na konci marca možno dáme zbohom rúškam

Podľa ministra zdravotníctva sa život na Slovensku vráti do bežných koľají približne na konci marca. Vtedy sa začne druhá fáza uvoľňovania. Od 28. marca sa majú zrušiť kapacitné obmedzenia, obmedzenia prevádzkových hodín a upraviť by sa mala povinnosť nosenia respirátora či rúška. Tu už sú však viacerí lekári obozretní.

Upozorňujú na to, že vďaka prekrytiu horných dýchacích ciest sme sa okrem COVID-19 vyhli celému radu ďalších ochorení. Vírusy, ktoré takéto ochorenia vyvolávajú, však nezmizli. Ak by sme rúška úplne zrušili, mohla by sa podľa nich zvýšiť celkové chorobnosť.

Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články