Šikana poslancov: Bilbordy s vlastizradcami pribudnú na celom Slovensku, sľubuje Blaha napriek trestnému oznámeniu

Plénum pokraèuje v rokovaní o reforme justície Ľuboš Blaha. Foto: TASR/Jakub Kotian

Na Slovensku by mali napriek trestnému oznámeniu za podnecovanie pribudnúť bilbordy s takzvaným zoznamom vlastizradcov, ktorí v NR SR podporili obrannú dohodu s USA. Na Facebooku to uviedol poslanec Ľuboš Blaha, voči ktorému oznámenie smeruje. Blaha tým nadviazal na víkendové slová predsedu Smeru Roberta Fica. Medzitým sa objavili informácie, že domy niektorých zákonodarcov stráži polícia.

Bilbordy s takzvanými zoznamami „vlastizradcov“ z radov poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA, budú už onedlho po celom Slovensku. Na sociálnej sieti to avizoval opozičný poslanec Ľuboš Blaha.

Podpredseda Smeru na zámere, ktorý predstavil šéf strany Robert Fico cez víkend, trvá napriek trestnému oznámeniu za podnecovanie. To na neho podala koaličná SaS, pričom sa pod neho podpísali aj členovia poslaneckého klubu OĽaNO.

Blaha minulý týždeň na svojom facebookovom profile zverejnil zoznam 79 zákonodarcov, ktorí hlasovali za americkú obrannú zmluvu. V statuse ich nazval „vlastizradcami“ a pripojil aj zoznam obcí, kde daní poslanci žijú.

Ohrozenie či zverejnenie verejných informácií?

Kritici sa domnievali, že takto vystavaný príspevok môže v súčasnej vyhrotenej spoločenskej atmosfére zapríčiniť ohrozenie zákonodarcov a ich blízkych či už na majetku, zdraví alebo živote.

Blaha a ďalší opoziční zákonodarcovia, ktorí publikovali podobné zoznamy, sa bránili tvrdením, že ide o verejne dostupné informácie z oficiálneho webu parlamentu a že poslanci by mali za svoje hlasovanie čeliť občanom tvárou v tvár.

Krátko po zverejnení príspevku Blahovi Facebook na 24 hodín zablokoval účet za dva mesiace staré video o očkovaní, za čím poslanec videl trest za jeho vyjadrenia k zmluve s USA. Spoločnosť Meta, ktorá sociálnu sieť prevádzkuje, takéto postranné úmysly vylúčila.

Polícia v teréne

Po publikovaní zoznamu sa pri domoch niektorých koaličných poslancov objavili nápisy „tu býva vlastizradca“ alebo „tu býva pozývač amerických vojakov na Slovensko“ a podobne. Niektorí z politikov sú zase adresátmi výhražných správ.

Krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia. Televízia Markíza v utorok informovala, že domy niektorých poslancov už strážia policajti. Novinári písali o Miroslavovi Žiakovi z SaS a Anne Záborskej, šéfke Kresťanskej únie.

Na podporu poslancov, ktorí za dohodu hlasovali, vznikol aj otvorený list. Podpísalo ho zatiaľ viac ako 12-tisíc ľudí. „Poslanci, ktorí hlasovali za obrannú dohodu, sú dnes terčom vyhrážok a útokov, ktoré musia byť v spoločnosti rešpektujúcej demokratické zásady jasne odsúdené,“ uviedol autor listu a predseda iniciatívy Mladí proti fašizmu Marek Mach.

https://standard.sk/167910/blaha-sa-sprava-ako-hlupak-zastrasovanie-a-cely-ten-pohon-blaznov-treba-okamzite-zastavit/

Ďalšie články