Do Česka dorazila prvá časť amerického konvoja, ktorý smeruje na cvičenie na Slovensko

americký vojenský konvoj presun NATO vlajka zástava Presun amerického vojenského konvoja. Ilustračné foto: TASR/Pavel Neubauer

Prvá časť amerického vojenského konvoja, ktorý smeruje na cvičenie na Slovensko, v utorok dorazila do Českej republiky. Približne o 21.00 h sa konvoj zastavil na hraničnom priechode Rozvadov v okrese Tachov. Čakala ho tam kontrola techniky a krátky oddych.

Americkí vojaci zamieria z Rozvadova k obci Ostrov u Stříbra, kde plánujú technickú prestávku. Ráno dôjdu do obce Rančířov v okrese Jihlava. Tam pre nich česká armáda pripravila stanový tábor. Keď si vojaci oddýchnu, vydajú sa vo večerných hodinách na cestu smerom k hraničnému priechodu Břeclav.

Cez územie Česka sa počas týždňa presunie 1 200 vojakov a 500 kusov techniky v siedmich konvojoch. Po cestách sa americké jednotky budú pohybovať najmä v noci a v skorých ranných hodinách, aby nenarušili premávku. Každý konvoj je rozdelený do skupín, ktoré majú medzi sebou rozostupy.

Americkí vojaci strávia v Českej republike maximálne 48 hodín, informovali webové Novinky.cz.

Podľa hovorkyne generálneho štábu českej armády Magdaleny Dvořákovej sa rovnako ako v minulosti do cvičenia zapojí 2. jazdecký pluk s kolesovými obrnenými bojovými vozidlami Stryker či terénnymi vozidlami HMMWV. Vojaci budú vybavení aj logistickou podpornou technikou.

Jednotky sa vrátia zo Slovenska rovnakou trasou v opačnom smere v druhej polovici marca.

https://standard.sk/165765/biden-stale-existuje-moznost-ze-rusko-zautoci-potom-zmobilizujeme-svet-proti-jeho-agresii/

(tasr)


Ďalšie články