Djokovič kvôli očkovaniu oželie ďalšie turnaje a šancu stať sa najlepším: Je to cena, ktorú som ochotný zaplatiť

Novak Djokoviè Novak Djokovič. Foto: TASR/AP

Jeden z najúspešnejších tenistov súčasnosti Novak Djokovič v rozhovore pre britskú televíznu stanicu BBC uviedol, že radšej vynechá ďalšie grandslamové turnaje, než by sa nechal donútiť k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19.

Prítomnosť či neprítomnosť vakcíny v tenistovom tele je opäť témou vzhľadom na fakt, že očkovanie proti koronavírusu môže byť podmienkou pre vstup na ďalšie grandslamy či iné menej dôležité turnaje.

„Áno, je to cena, ktorú som ochotný zaplatiť,“ odpovedal 34-ročný Djokovič na otázku, či pre svoj postoj obetuje účasť na Roland Garros, ktorý sa usporadúva vo Francúzsku, a Wimbledon, ktorého dejiskom je Anglicko.

Zároveň vyjadril nádej, že sa požiadavky na očkovanie na určitých turnajoch zmenia a že bude môcť súťažiť ešte mnoho rokov. Je tiež ochotný vzdať sa šance stať sa štatisticky najlepším mužským tenistom všetkých čias. Djokovič má na konte 20 grandslamových titulov, Španiel Rafael Nadal 21.

Antivaxerom vraj nie je

„Rozhodnutia, ktoré majú vplyv na moje telo, sú pre mňa dôležitejšie ako tituly alebo čokoľvek iné. Snažím sa byť v súlade so svojím telom, ako najviac to ide,“ uviedol Djokovič. „Vždy som sa veľmi zaujímal o zdravie, duševnú pohodu či výživu,“ pripomenul belehradský rodák.

Svoju vakcináciu proti covidu Djokovič pre budúcnosť nevylúčil. „Udržujem si otvorenú myseľ. Chápem, že všetci na svete sa maximálne snažia vírus zvládnuť a dúfajme, že čoskoro bude (pandémii) koniec,“ skonštatoval víťaz 86 turnajov ATP Tour.

V rozhovore pre BBC populárny športovec odmietol tvrdenie, že by bol antivaxerom. „Nikdy som nebol proti vakcinácii, ale vždy som podporoval slobodu vybrať si, čo si dávate do svojho tela,“ povedal.

Podľa životopisca sa zaočkovať dá, no bude to nutné?

Spisovateľ Daniel Müksch, ktorý napísal o Djokovičovi biografiu, nedávno uviedol, že tenista sa zaočkovať napokon dá. „Podľa toho, čo počujete z jeho okolia, si myslím, že sa zaočkuje. Možno k tomu prispelo aj finále v Melbourne. A 21. víťazstvo Rafaela Nadala ho k tomu bezpochyby tlačí,“ povedal pre nemecké médiá životopisec.

V súčasnej situácii pritom môže ísť o akési preteky s časom. Vzhľadom na masívne uvoľňovanie protipandemických reštrikcií v Európe je totiž možné, že absolvovanie očkovania nebude podmienkou účasti ani na jednom z turnajov, no zaručiť sa to nedá. Pripomíname, že Roland Garros sa uskutoční na prelome mája a júna, Wimbledon potom na prelome júna a júla.

Hrozba pre Austráliu?

Srbský športovec bol v polovici minulého mesiaca vyhostený z Austrálie po tom, ako minister pre migráciu Alex Hawke po dlhých dňoch ťahaníc zrušil jeho víza v obavách, že by tenistova prítomnosť v krajine mohla povzbudiť odporcov očkovania.

Keď sa Djokovič proti rozhodnutiu odvolal na federálnom súde v Melbourne, neuspel. Podľa sudcov, ktorí rozhodli o jeho deportácii, boli Djokovičove názory hrozbou pre austrálsku verejnosť.

Podnikateľ Djokovič

Onedlho sa objavila informácia, že srbský tenista kúpil podiel v dánskej spoločnosti QuantBioRes, ktorá vyvíja liek na covid. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa tejto škandinávskej firmy. Športovec teraz spolu s manželkou vlastní 80 percent spoločnosti.

Ivan Lončarevič, majiteľ QuantBioRes, uviedol, že Djokovič investoval do spoločnosti už v lete 2020. Odmietol však prezradiť, o akú sumu išlo. Počas doterajšej kariéry tenista zarobil najmenej 118 miliónov eur. Vyplýva to z oficiálnych údajov tenisovej asociácie ATP.


Ďalšie články