Wall Street Journal tvrdí, že Trumpa naozaj špehovali s cieľom vytvoriť spojenie s Rusmi a potešiť Clintonovú

Donald Trump Donald Trump. Foto: TASR/AP

Je to škandál a podvod väčší ako Watergate alebo len márna snaha o rozvírenie vôd americkej politiky? V Amerike sa do pozornosti dostal žalobca John Durham, ktorý v piatok 11. februára podal na súd obžalobu voči právnikovi z prostredia demokratov Michaelovi Sussmannovi. Opäť sa otvára téma Trumpa a Rusov, ale tentokrát v opačnom garde.

Keď si čitateľ včera otvoril stránku listu Wall Street Journal, musel mu do očí udrieť najvyšší článok spomedzi komentárov. Titulok znel Trump really was spied on, Trumpa naozaj špehovali. Ide o nepodpísaný redakčný komentár týchto vplyvných amerických novín, redakcia tým dáva najavo, že ide o postoj listu. Wall Street Journal pritom nie je žiadnym trumpovským médiom, sú to síce pravicové noviny, ale ku Trumpovi boli kritické v zahraničnej politike aj ekonomike. Wall Street Journal má rád voľný obchod a v zahraničnej politike neokonzervatívnu líniu, Trump mal iné priority.

Tentokrát však ide o niečo komplikovanejšie ako bežná politika. A možno nie úplne, a práve táto téma fungovanie americkej politiky viac obnaží. Tematicky sa treba vrátiť do minulosti, keď demokrati a vplyvné mainstreamové médiá obviňovali Trumpa z kontaktov na Rusko, téme sa hovorilo „Russian collusion“, to znamená tajné dohody s Ruskom. Trumpa podozrievali, že Rusi zasahovali do americkej prezidentskej kampane spôsobom, ktorý mu pomohol vyhrať voľby. Viacerým vysokopostaveným úradníkom to zničilo kariéry, postupne sa viedli dve veľké vyšetrovania na pôde Senátu a Snemovne reprezentantov, ktoré vyvrcholili v takzvanej Muellerovej správe. Viac ako dva roky sa hovorilo o podozreniach a indíciách, ktoré spájali Trumpa s Rusmi, ale nakoniec sa na nič významné neprišlo. Republikánsky senátor Lindsey Graham to nazval „kopou svinstva“ a myslel to kriticky k vyšetrovateľom a médiám.

Teraz, zdá sa, sa môže otočiť pozornosť na niečo celkom iné. Akú rolu v tom hrali ľudia, agenti a politici, ktorí chceli Trumpa poraziť.

Žalobca John Durham dostal v roku 2019 na starosť preskúmať pôvod obvinení o spolupráci Donalda Trumpa s Ruskom. Podľa dokumentov doručených v piatok 11. februára 2022 Durham obžaloval právnika Michaela Sussmanna zo lživej výpovedi pred predstaviteľmi FBI, pokiaľ ide o údajné spojenia Trumpa s Rusmi.

Príbeh je však zamotaný a každá strana vidí význam tejto žaloby inak. Tam, kde Wall Street Journal vidí škandál obrovských rozmerov, denník New York Times nevidí nič nové. O čo presne ide?

Durham v dokumentoch v zásade tvrdí, že počas prezidentskej kampane v roku 2016 kampaň Hillary Clintonovej sledovala internetovú komunikáciu Donalda Trumpa. Ten o tom mimochodom hovoril, ako pripomenul v svojej nedávnej relácii aj Tucker Carlson.

Teraz sme sa dozvedeli, ako k tomu malo prísť. Spomínaný Sussmann si na to mal prizvať na pomoc muža menom Rodney Joffe.

Ten mal využiť svoju vlastnú organizáciu i kontakty, aby získal prístup k internetovým údajom o rozhovoroch Donalda Trumpa. Podľa Durhama to robil preto, aby nabúral Trumpovu prezidentskú kampaň a zároveň „potešili“ niektoré dôležité osoby („VIPs“).

Joffe mal okrem iného nabúrať aj úrad prezidenta Spojených štátov amerických a špehovať Trumpa aj keď bol prezidentom. To sa mu malo podariť vďaka tomu, že jeho spoločnosť poskytovala internetové pripojenie pre Biely dom. Okrem toho vraj Joffe sledoval internetovú komunikáciu z budovy Trump Tower či z Trumpovho apartmánu.

„Komunikácia Bieleho domu má byť zabezpečená, a predstava, že nejaký dodávateľ – ešte k tomu s väzbami na prezidentskú kampaň – mohol získať jej obsah, je alarmujúca. Podozrenie, že tieto údaje boli využité na politické účely, je škandál, ktorý vyžaduje vyšetrovanie pod prísahou,“ podotýka k situácii Wall Street Journal.

Ruská stopa

Situácia však nie je vôbec tak jednoduchá. Joffeov hovorca odmietol tieto obvinenia a vyhlásil, že jeho klient je nestranný poskytovateľ služieb v oblasti internetovej bezpečnosti, ktorý nikdy nespolupracoval so žiadnou politickou stranou.

Sussmann mal podľa žaloby tieto získané informácie neskôr dodať predstaviteľom FBI, citujúc potenciálnu snahu Rusov ovplyvniť voľby v USA. Podľa Durhama právnik neinformoval FBI (ani neskôr CIA), že spolupracuje s prezidentskou kampaňou Clintonovej. Právnik tieto obvinenia odmieta.

Žaloba spomína aj stretnutie Sussmanna s predstaviteľmi CIA, keď im tvrdil, že niekto využíval ruský inteligentný telefón (YotaPhone) v Bielom dome a v Trump Tower, okrem iných priestorov. To mal byť dôvod, prečo začali skúmať internetovú komunikáciu v týchto priestoroch.

Rôznorodé názory

Denník New York Times pripomína, že tieto zistenia nie sú vôbec novou správou, informovalo sa o tom podľa nich už v októbri minulého roku. Rovnako odmietajú interpretáciu, že Durhamova žaloba znamená, že Trumpa odpočúvala Clintonova kampaň.

„Žaloba nikde nehovorí, že dáta [o ruskom telefóne, pozn. red.] z prostredia Bieleho domu pochádzali z prezidentovania Donalda Trumpa,“ podotýka denník a tvrdí, že podľa právnikov analytika Davida Dagona sú tieto údaje z obdobia, keď bol v Bielom dome ešte Barack Obama.

Americká televízia Fox News zasa tvrdí, že Clintonovej kampaň zaplatila technologickej spoločnosti, aby infiltrovala Biely dom a Trumpove majetky. Zámerom malo byť odhalenie potenciálnych spojení s Rusmi či jednoducho nabúranie Trumpovej prezidentskej kampane.

Chyby v žalobe?

Durhamova správa spomína viaceré faktúry od Sussmanna voči kampani Clintonovej za jeho prácu na obvineniach z komunikácie medzi Trumpom a ruskou bankou Alfa Bank. Zároveň sa mal stretnúť a komunikovať s hlavným poradcom kampane Clintonovej.

K dokumentom sa vyjadril aj samotný exprezident Donald Trump, ktorý uviedol, že žaloba „jednoznačne dokazuje, že moja kampaň a doba v úrade bola poznačená špionážou zaplatenou kampaňou Hillary Clintonovej v snahe vytvoriť úplne vymyslené spojenie s Ruskom“. Situáciu označil za horšiu ako bol škandál Watergate. Vo videu Wall Street Journal (viď nižšie) vystupujú aj vysokopostavení úradníci, ktorým „spájanie Trumpa s Rusmi“ zničilo život a kariéru. Tvrdia, že neprávom a teraz dúfajú, že sa domôžu spravodlivosti.

Aká je pravda, zatiaľ nevieme. Sussmann sa postaví pred súd niekedy v polovici mája až polovici júna tohto roku. Obhajoba uviedla, že v žalobe je viacero chýb, preto požiadala o čo najskorší termín súdu.   

Súd je dôležitý aj kvôli politike. O Hillary Clintonovej sa opäť špekuluje, že by mohla v roku 2024 kandidovať na úrad prezidenta. Kandidovať sa zrejme chystá aj Donald Trump. Budú si mať čo vysvetľovať.


Ďalšie články