Akoby predsedovi zväzu včelárov uleteli včely, reaguje poslankyňa OĽaNO. Spor o zákone sa vyostruje, možno padnú aj trestné oznámenia

poslanci Na snímke zľava poslanci Jozef Pročko, Monika Kozelová a Martin Fecko z OĽaNO. Foto: Reprofoto Facebook/ OĽaNO

Poslanci OĽaNO nesúhlasia s tým, že by pripravovaná novela o ochrane zvierat ohrozila včelárov, včelstvá alebo spotrebiteľov medu na Slovensku. Slovenský zväz včelárov vraj šíri hoaxy, a preto zvažujú podanie trestného oznámenia.

Poslanci Martin Fecko a Monika Kozelová z hnutia OĽaNO na utorňajšej tlačovej konferencii opäť obhajovali novelu zákona o ochrane zvierat. Najväčšie vášne spustila v tomto smere kapitola o včelách.

Predseda Slovenského zväzu včelárov (SZV) Milan Rusnák kritizuje, že poslanci s ním pri príprave zákona nerokujú, hoci zastupuje viac než 15-tisíc včelárov. Poslankyňa Kozelová oponuje, že kapitola o včelách ešte nie je rozpracovaná.

„Akoby sa dvaja mladí dohadovali, kam pôjde ich dieťa na školu ešte predtým, ako mali prvý sex,“ okomentovala Kozelová výhrady pána Rusnáka. Má vraj pocit, akoby „predsedovi Slovenského zväzu včelárov uleteli včely“. Strana OĽaNO ešte nezačala oslovovať všetky organizácie, lebo poslanci ešte nestihli ku kapitole o včelách dôjsť. Nerokovali vraj ani s ministerstvami.

Prvým krokom je podľa Kozelovej zbieranie materiálov a podkladov. Potom nasleduje návrh obsahovej textácie zákona. Až potom sú podľa nej na rade okrúhle stoly. Po tejto dohode sa v poslednom kroku zlaďuje paragrafové znenie zákona.

„Sme na prahu kroku číslo jeden. Ako môže niekto hovoriť o zákone, ktorý sme ešte ani nezačali písať? Z tohto zákona nie je napísaný ani riadok,“ rozhorčovala sa poslankyňa.

So včelármi chce vraj komunikovať, až keď bude mať zákon určitú podobu. Vtedy však už bude podľa včelárskeho zväzu neskoro.

Strane OĽaNO na včelách záleží, zvyšujeme dotácie, bránia sa poslanci

OĽaNO odmieta obvinenie z toho, že zákon bude znamenať likvidáciu slovenského včelárstva. Najsilnejšej koaličnej strane vraj na včelách záleží, preto im chcú v pripravovanom zákone vyčleniť samostatnú kapitolu.

Zákonodarcovia na grafoch ukázali, ako sa každý rok zvyšujú dotácie na včely. „Za vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera sme zvýšili dotácie dokopy o 500 miliónov eur,“ uviedla Kozelová.

V programovom vyhlásení vlády je tiež záväzok vyhlásiť včelu medonosnú za chránený živočíšny druh a zriadiť podpory na medonosné plochy, ktoré sú spôsobilé na dlhodobé pasenie včelstiev.

Rusnák spustil nenávistnú kampaň, hovorí Fecko

S kapitolou o včelách poslancom externe radí včelár Martin Hodoško. Predstavitelia zväzu ho pritom nevnímajú ako svojho zástupcu, lebo si ho nezvolili. Vyčítali mu tiež, že včelári len pár rokov a nemá adekvátne znalosti o tom, ako včely fungujú.

„Martin Hodoško je dlhoročný včelár. Nie je pravda, že je včelárom len päť rokov. Už jeho otec bol včelárom a v tomto remesle pán Hodoško pokračuje. Zároveň je predsedom Včelárskeho ekologického spolku Slovenska,“ zhodnotil poslanec Fecko.

Práve Hodoško poslal minulý týždeň Slovenskému zväzu včelárov určité tematické body. Chcel totiž poznať Rusnákov názor na ne. Boli v nich napríklad zmienky o tom, že by sa na štvorcový kilometer povolili len dve včelstvá, zakázala by sa preprava (kočovanie), šľachtenie aj inseminácia včiel a sprísnilo by sa vzdelávanie budúcich včelárov.

Predseda včelárskeho zväzu označil časti vznikajúceho zákona za „likvidáciu slovenského včelárstva“ a vydal vlastnú tlačovú správu. Rusnák tým vraj zranil Hodoškovu dôveru a odprezentoval si veci po svojom. Malo ísť len o výmenu názorov medzi dvomi skúsenými včelármi, nie o výsledné znenie zákona.

„Je to taký hoax a klamstvo, že tomu ani neviem prísť na meno,“ skonštatoval Fecko.

Vo vzduchu visí trestné oznámenie

Zákonodarcovia včelárov ubezpečujú, že neprídu o živobytie a nemusia sa báť. „Tento zákon nie je proti včelárom. Tento zákon má byť o tom, aby všetci poctiví včelári, ktorí dodávajú do slovenských rodín poctivý med, tento med dodávali. Tento zákon má byť proti špekulantom,“ ubezpečil poslanec Jozef Pročko.

Zároveň včelárov vyzval, aby mu konštruktívne nápady posielali na jeho poslanecký e-mail, a tak sa podieľali na príprave zákona.

„V živote som nebola na trápnejšej tlačovej besede, ako je táto. Aby som obhajovala nič, to je nenormálne. Už stačilo. Práve toto je bod, keď pracujeme na trestnom oznámení. Namiesto toho, aby sa pán Rusnák ospravedlnil, pokračoval ďalej,“ oznámila Kozelová.

Trestné oznámenie poslanci podajú pre poškodzovanie dobrého mena OĽaNO a pre šírenie poplašnej správy.

O vyjadrenie požiadal Štandard aj predsedu včelárskeho zväzu Milana Rusnáka. Článok budeme aktualizovať o jeho vyjadrenie.


Ďalšie články