Prísne tajné: Nový dokumentárny seriál RTVS odkrýva zákulisie komunistickej ŠtB

hhhhhhh Foto: B PRODUCTION

V utorok 15. februára uplynulo 32 rokov od zrušenia Štátnej bezpečnosti, ktorá približne 45 rokov naháňala strach ľuďom v predchádzajúcom režime. Po jej zániku zostali archívy Štátnej bezpečnosti pre širokú verejnosť dlho nedostupné. Aj preto teraz vznikla dvadsaťdielna dokumentárna séria ŠtB: Prísne tajné.

Dokumentárny seriál ŠtB: Prísne tajné skúma mechanizmy fungovania ŠtB a ich premeny v čase. Odhaľuje pozadie tajných operácií, ich páchateľov a príbehy ich obetí, mapuje dejiny Štátnej bezpečnosti od jej vzniku až po zánik. Prvú časť série ŠtB: Prísne tajné odvysiela RTVS na Jednotke ešte tento rok. Ďalších devätnásť dielov budú môcť potom diváci sledovať pravidelne každý týždeň v rovnakom čase.

Dvadsať dokumentov po prvýkrát odkryje formovanie a metódy tajnej polície v bývalom socialistickom Československu naprieč celou jej existenciou. Zameria sa na dosiaľ filmovo a historicky nespracované príbehy a tiež na uvádzanie nových zistení a súvislostí v známejších prípadoch.

Okrem komentárov historikov a výpovedí pamätníkov či priamych účastníkov uvidia diváci rozhovor s Alojzom Lorencom, ktorý bol od roku 1985 do roku 1989 prvým námestníkom federálneho ministra vnútra Československej socialistickej republiky a poverený riadením Štátnej bezpečnosti. V decembri 1989 zorganizoval skartáciu veľkej časti živých zväzkov z archívov ŠtB.

Autormi námetu série sú Tibor Búza a Fedor Blaščák, kreatívnou producentkou Alexandra Gunišová. „Myslím si, že na Slovensku máme veľký dlh vyrovnávania sa s našou temnou minulosťou. A všemocná politická polícia komunistickej strany ŠtB k nej nepochybne patrí, keďže v Československu stála za smrťou mnohých ľudí a zničila životy desaťtisícom ďalších. Hlavnou postavou nášho seriálu je teda démon vtelený do Štátnej bezpečnosti – jej príslušníkov, agentov či praktík,“ hovorí Tibor Búza.

Sériou dokumentov chcú tiež autori vyjadriť úctu všetkým jej nevinným obetiam. Na ŠtB sa napriek všetkému chceli tvorcovia pozerať objektívne. „Za osobitne dôležitý krok považujem moment zverejnenia a širší verejný dosah historického poznania, ktorý umožňuje práve formát televízneho seriálu. Nadväzujeme pritom na odkazy Jána Langoša, ktorý zosobňoval potrebu pravdy o totalitnej minulosti. Uplynulých viac než 30 rokov vytvorilo potrebný odstup, aby sme sa na tému dejín ŠtB dokázali pozrieť objektívne a posunuli verejnú diskusiu o jej dedičstve na vyššiu úroveň,“ tvrdí Fedor Blaščák.


Ďalšie články