Poslanci neschválili zmenu ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách

Prezidentka Zuzana Èaputová vystúpila v pléne so správou o stave republiky Národná rada SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

AKTUALIZOVANÉ Ústava SR sa v oblasti referenda o skrátení volebného obdobia meniť nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok neposunuli do druhého čítania novelu z dielne Miloša Svrčeka (Sme rodina). Ten navrhoval, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu ústavným zákonom aj referendom.

Svrček okrem iného navrhoval, aby sa referendum o skrátení volebného obdobia nemohlo konať prvý a posledný rok volebného obdobia. Novela mala reagovať na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR zo 7. júla 2021 o ústavnosti predmetu referenda. Účinnosť zmien navrhoval poslanec Sme rodina od marca 2024.

Do druhého čítania poslanci neposunuli ani obdobný návrh z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Ten chcel zmenu docieliť úpravou ustanovení v ústave o zániku mandátu poslanca NR SR tak, aby zanikol aj uplynutím skráteného volebného obdobia na základe platného celoštátneho referenda.

Poslanci NR SR, ktorí nehlasovali za novelu Ústavy SR a zmeny pri referende, išli proti poslaneckému sľubu a nehlasovali v záujme občanov. Vyhlásil to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii.

„Poslanci nehlasovali v záujme občanov SR, pretože im odmietli do rúk vrátiť moc, ktorá im patrí. Hlasovaním zabetónovali akúkoľvek možnú zmenu ústavy legálnou cestou,“ podotkol. Hovorí o pošliapaní práv ľudí zo strany koaličných OĽANO, SaS a Za ľudí. Hoci Pellegriniho poslanci nesúhlasili s účinnosťou návrhu Miloša Svrčeka (Sme rodina) až od roku 2024, podporili ho a v druhom čítaní boli pripravení rokovať o zmene termínu.

Avizoval, že Hlas-SD je pripravený podporiť petičnú akciu za referendum o tom, či ľudia chcú zmenu ústavy tak, aby sa mohlo konať aj referendum o skrátení volebného obdobia NR SR. Poznamenal, že nedávnu petičnú akciu za referendum o predčasných voľbách podporilo okolo 600-tisíc ľudí. Pellegrini je zvedavý aj na reakciu prezidentky SR Zuzany Čaputovej po utorkovom odmietnutí Svrčekovej novely aj vzhľadom na jej vyjadrenia po rozhodnutí Ústavného súdu SR o nesúlade referendovej otázky s ústavou.

(tasr)


Ďalšie články