Smer chce odvolať Mikulca za prepisy rozhovorov o Santusovej. Minister hovorí o štvavej kampani

Mimoriadna schôdza parlamentu Roman Mikulec a Robert Fico. Foto: TASR/Jakub Kotian

Opozičný Smer-SD podal v pondelok ďalší návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Dôvodom je jeho údajná osobná zaangažovanosť v snahách o odstavenie vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby Diany Santusovej, o čom debatovali elitní vyšetrovatelia NAKA v prepisoch prokuratúry. Záznamy sa na verejnosti objavili v piatok. Mikulec ovplyvňovanie bezpečnostných zložiek odmieta a vraví o vzniku takzvaného smeráckeho tribunálu.

Koncom minulého pracovného týždňa sa na verejnosť dostalo dôležité uznesenie prokuratúry. Najzaujímavejšou časťou dokumentu boli aj legálne získané odposluchy elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) združených okolo policajta Jána Čurillu.

Reč je o skupine z tímu Očistec, ktorá bola pred niekoľkými mesiacmi obvinená a vzatá do väzby za zneužitie právomocí verejného činiteľa. A rovnako o skupine, ktorú predseda parlamentu Boris Kollár vlani označoval ako „čurillovskú mafiu“, za čo od neho menovaný vyšetrovateľ žiadal bezodkladné verejné ospravedlnenie.

Do väzby vzal vyšetrovateľov prvostupňový súd v Bratislave. Obával sa totiž, že by na slobode mohli ovplyvňovať vyšetrovanie kauzy, ktorej najznámejšími postavami sú bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a nitriansky oligarcha Norbert Bödör.

Aj keď bola skupina onedlho z väzby prepustená, obvinenie voči nej stále trvá. To sa jej členovia snažili zrušiť prostredníctvom sťažnosti voči stíhaniu, ktoré však prokuratúra zamietla. Súčasťou odôvodnenia prokuratúry boli aj spomínané prepisy rozhovorov.

Zapálenie auta, sledovanie, domová prehliadka

Publikované prepisy z leta 2021 obsahujú ostrú a miestami vulgárnu komunikáciu namierenú voči vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diane Santusovej. Santusová je bývalou vedúcou špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti ÚIS a v minulosti sa zviditeľnila tým, že prácu týchto vyšetrovateľov NAKA spochybnila.

V prepisoch sa aktéri zhovárajú o odstavení Santusovej od práce, zapálení jej auta kanistrom, domovej prehliadke jej bytu, sledovaní jej osoby alebo o jej posadení do väzby. Reč príde aj na ukradnutie vyšetrovacieho spisu z ÚIS, ktorý je namierený voči nim, či na osobu ministra vnútra Romana Mikulca (nominant OĽaNO), ktorý mal byť v celej veci zaangažovaný. „Úloha je spraviť Smer zločineckou skupinou a tak úplne zničiť opozíciu,“ vraví jeden z vyšetrovateľov. Podľa ďalšieho z nich by sa mali riešiť konkrétne Robert Fico, Robert Kaliňák a Peter Pellegrini.

Jej tím len nedávno zrušili

Medzitým po medializácii prepisov inšpekčný tím Oblúk, ktorý viedla práve Santusová, v pondelok zrušili. Rozhodol o tom dočasný policajný prezident Štefan Hamran a poverený šéf inšpekcie Robert Miko. Potvrdilo to aj ministerstvo vnútra. 

„Vo veci tímu ‚Oblúk‘ uvádzame, že dňa 14. februára 2022 bol na základe predchádzajúceho obojstranného posúdenia viacerých dôvodov a vyhodnotenia konkrétnych informácií vydaný spoločný rozkaz riaditeľa ÚIS a prezidenta PZ o zrušení špecializovaného tímu ‚Oblúk‘,“ uviedol Mikulcov rezort.

Smer hovorí o megaškandále a žiada Mikulcovu hlavu

Opozičný Smer hovorí v reakcii na prepisy o megaškandále s účasťou viacerých inštitúcií justičnej sféry a tvrdí, že by za neho mala padnúť celá vláda. Strana podala v pondelok návrh na odvolanie ministra vnútra z funkcie. Šéf strany Robert Fico ho nazýva gaunerom, ktorý ako minister vnútra zlyhal vo všetkých oblastiach. Pod návrh sa okrem poslancov Smeru-SD podpísali aj nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD či poslanci okolo Tomáša Tarabu. V tejto súvislosti požiadal Smer prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Prezidentka nie je vyšetrovací orgán a ani orgán dozoru nad vyšetrovaním,“ reagoval na to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Mikulec kategoricky odmieta obvinenia z riadenia akéhokoľvek vyšetrovania v rámci Policajného zboru alebo Úradu inšpekčnej služby. Tvrdí, že žiadnym spôsobom nezasahoval do kompetencií vyšetrovateľov a neusmerňoval ani ich, ani ich nadriadených. Vyšetrovatelia sú samostatní, majú rozviazané ruky.

„To, že si Robert Fico urobil z rozhodnutia Generálnej prokuratúry SR čítanie na pokračovanie a keď sa mu to hodí, obviňuje ma z káuz, v ktorých už pred rokmi vydali orgány činné v trestnom konaní meritórne rozhodnutia a súdy rozhodli v môj prospech, iba dokazuje jeho nízku úroveň a to, že ide o štvavú kampaň,“ povedal šéf rezortu vnútra. Hlavným cieľom tejto kampane je podľa Mikulca nielen diskreditácia jeho osoby, ale aj všetkých, ktorí pracujú na vyšetrovaní korupcie na najvyšších miestach v štáte.

„Zdá sa, že na Slovensku vznikol ‚smerácky tribunál‘, ktorý sa pasuje do role súdu a na tlačových konferenciách neváha rozhodovať o vine či nevine, vypúšťať informácie vytrhnuté z kontextu či polopravdy tak, ako sa im to hodí v rámci zbierania politických bodov,“ uviedol Mikulec. Ako dodal, jedine z ich strán padajú otvorené vyhrážky o tom, kto bude za čo pykať a rezolútne tvrdenia, že všetci obvinení vo veľkých kauzách by mali ísť na slobodu.

Polícia: Išlo o neformálnu komunikáciu a nebola podstatná

Smer aj Mikulec sa v podobnom duchu ako dnes k téme postavili aj koncom minulého týždňa. Vtedy zverejnila svoje oficiálne stanovisko aj Polícia SR. „Tlačová konferencia bola postavená na zverejňovaní neformálnej komunikácie vyšetrovateľov, ktorá nebola podstatná pre trestné konanie, v ktorom sa pripravovalo rozhodnutie o začatí trestného stíhania,“ napísala na sociálnej sieti k piatkovému brífingu Smeru, kde sa o prepisoch rozprávalo.

„Súdne rozhodnutie potvrdilo, že neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by dokazoval spáchanie trestného činu vyšetrovateľmi. Také dôkazy nepriniesla ani dnešná tlačová konferencia, ktorej scenár sa opiera len a len o neopodstatnené domnienky a spájanie nesúvisiacich vecí,“ pokračovala polícia s tým, že odmieta opakované zastrašovanie orgánov činných v trestnom konaní.


Ďalšie články