Čaputová: Nedeľme spoločnosť na konšpirátorov a na tých našich

Hodnotiaca konferencia zahraniènej a európskej politiky SR za rok 2021 Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obdobie, v ktorom sa Slovenská republika nachádza, je najzložitejšie za celé obdobie jej samostatnosti. Prezidentka Zuzana Čaputová to povedala na úvod dnešného 20. ročníka Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR, ktorú zorganizovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Zuzana Čaputová pripomenula, že konferencia o smerovaní zahraničnej politiky SR je veľmi potrebná, keďže sa znova objavujú hlasy, ktoré ju spochybňujú. „Ide pritom o tie isté osoby, ktoré ešte nedávno naše prozápadné smerovanie podporovali,“ povedala. Pochybnosti verejnosti ukazujú podľa nej aj prieskumy verejnej mienky.

Prezidentka považuje za potrebné poukazovať na to, čo sa v slovenskej spoločnosti deje, najmä v kontexte, v ktorom sa Slovensko nachádza. „Vyčerpaní a unavení koronavírusom a zlou sociálnou situáciou tu zrazu máme aj obavy z možnej vojny. Vedenie Ruskej federácie si zhromažďovaním vojenskej sily na hraniciach s Ukrajinou, ktorú v roku 2014 napadlo, vynucuje diskusiu o vymedzení sfér vplyvu v Európe. Je krátkozraké myslieť si, že ak by boli aj tieto podmienky Ukrajinou akceptované, kríza by pominula. Tieto požiadavky sa týkajú aj nás,“ povedala.

Problémom je podľa prezidentky aj príklon časti verejnosti k nedemokratickým režimom a slabnúca dôvera v medzinárodné inštitúcie, akými je Európska únia (EÚ) a Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO). Tiež vysoká miera nedôvery v inštitúcie štátu a ignorovanie odborníkov. „Táto miera nedôvery a neporozumenia nás robí mimoriadne zraniteľnými,“ skonštatovala.

Bolo by ilúziou si podľa Čaputovej myslieť, že zahraničná politika Slovenska by bola úspešná bez jasnej podpory doma. „Práve tu dnes strácame, a musíme sa o ňu znova uchádzať. Aj my, ako ústavní činitelia či politici, ale aj diplomati,“ povedala. „Dnešné zahraničnopolitické rozpoltenie spoločnosti je aj naším dielom. Pozorne vnímajme dobu, v ktorej žijeme, vysvetľujme a komunikujme. Nedeľme spoločnosť na konšpirátorov a na tých našich,“ vyzvala.

Diskusia je aj poctivou platformou na prehodnotenie a zhodnotenie slovenskej zahraničnej politiky, či má dobre nastavené priority v rámci EÚ a NATO, alebo bilaterálne vzťahy s našimi partnerskými krajinami z blízka, či z ďaleka. Hlava štátu pripomenula, že je dôležité zhodnotiť úroveň slovenskej diplomacie a o tom, či sieť zastupiteľstiev a diplomatických úradov aktívne podporuje nastavené priority.

Jubilejný 20. ročník konferencie bol venovaný pamiatke trojnásobného šéfa slovenskej diplomacie a europoslanca Eduarda Kukana, ktorý minulý týždeň zomrel vo veku 82 rokov.

(sita)


Ďalšie články