Radil Trumpovi, teraz pracuje pre Bidena. Muž v šatách, ktorý sa stará o ľudských psov

Sam Brinton (v stoji). Foto: reprofoto/Twitter.com Sam Brinton (v stoji). Foto: reprofoto/Twitter.com

Kritika, zdvihnuté brvy i oslavy. Americká federálna vláda vymenovala na jednu z vysokých pozícií v energetike takzvane pohlavne premenlivého človeka Sama Brintona. Ten má za sebou okrem patričného vzdelania aj kariéru LGBT aktivistu.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena vymenovala na vysokú pozíciu rezortu energetiky muža menom Sam Brinton. Bude pomáhať s likvidáciou použitého jadrového paliva a odpadu na Úrade pre jadrovú energetiku.

Jeho menovanie na pozíciu zástupcu asistenta tajomníka úradu nepodlieha schvaľovaniu amerického Senátu. Napriek tomu vyvolal tento krok politický poryv, najmä medzi republikánmi a konzervatívnymi politikmi.

Brinton vyštudoval Massachusettský technologický inštitút (MIT) s dvojitým titulom, takže pochybnosti nepanujú o jeho vzdelaní. Podľa niektorých informácií radil v oblasti jadrovej energetiky aj bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Zároveň však vystupuje ako LGBT aktivista a sám sa označuje za takzvaného človeka s premenlivou pohlavnou identitou (anglicky gender fluid). Známy je tiež verejným prezliekaním sa za ženu (takzvanú drag queen) či prezentáciou zvláštnych sexuálnych praktík, napríklad keď sa ľudia hrajú na psov.

Jeho verejné vystupovanie i vyjadrovanie preto zrejme lahodí máloktorému oku bežného Američana. Fotografie zo sociálnych sietí poukazujú na jeho verejné prednášky, na ktorých vysvetľoval rôzne okrajové sexuálne úchylky.

Brinton je však z nového postu nadšený. „Dokonca budem (podľa mojich znalostí) prvou pohlavne premenlivou osobou vo vedení federálnej vlády. Ale čo je najdôležitejšie, budem zodpovedný za hľadanie riešenia problému, ktorému som zasvätil svoj život,“ vyjadril sa na sociálnej sieti Twitter.

https://twitter.com/mandystadt/status/1492172351688953857

Ďalšie články