Uvoľnenie opatrení: Všetky prevádzky maloobchodu idú v režime základ. OP+ sa rozširuje

Mesto Trenèín otvorilo pre verejnos krytú plaváreò Ilustračná fotografia. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

AKTUALIZOVANÉ Všetky prevádzky maloobchodu budú po novom fungovať v režime základ. Vyplýva to z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, zverejnených vo vestníku vlády SR, ktoré sú účinné od utorka.

Úrad pripomenul, že doteraz v režime základ fungovali iba vybrané maloobchodné prevádzky, ako napríklad prevádzky potravín, drogérie, lekárne, neskôr predajne odevov, obuvi, stavebniny či ďalšie. Po novom budú v „základe“ už napríklad aj hračkárstva, elektro, kníhkupectvá a iné.

Všetky prevádzky maloobchodu budú môcť podľa ÚVZ fungovať i po 22.00 h. Doteraz tak fungovali iba vybrané prevádzky, napríklad potraviny, lekárne, predajne s krmivom a iné. Po novom budú môcť byť po 22.00 h otvorené aj drogérie, predajne oblečenia a obuvi, elektro a iné.

Úrad zdôraznil, že opatrenia pre prevádzky poskytujúce služby sa týmito vyhláškami nateraz nemenia. Znamená to, že služby, ako napríklad gastrosektor, prevádzky starostlivosti o ľudské telo, hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, kúpaliská, akvaparky, fitnescentrá a iné, zostávajú v režime a s kapacitnými obmedzeniami ako doteraz – teda OP (očkovaní/prekonaní) alebo OP+.

Služby, ktoré mohli fungovať v režime OTP (očkovaní/testovaní/prekonaní), budú podľa úradu takto fungovať aj naďalej. Ide napríklad o ubytovanie pre lyžiarske alebo snoubordové výcviky a kurzy, ubytovanie v hoteli v súvislosti s výkonom práce či na účel návštevy zdravotníckeho zariadenia, lanové dráhy a vleky, vonkajšie športoviská a iné.

Rovnako podľa ÚVZ ostávajú bez zmeny aj služby, ktoré mohli fungovať v režime „základ“. Ide napríklad o veterinárne ambulancie, práčovne a čistiarne, zberné dvory a iné.

Obmedzené otváracie hodiny

„Upozorňujeme, že pre vybrané služby naďalej platia aj obmedzené otváracie hodiny od 5.00 h do 22.00 h, napríklad gastroprevádzky s konzumáciou na mieste, zariadenia starostlivosti o ľudské telo, fitnes, wellness služby, oprava a servis vecí, vonkajšie športoviská a iné,“ podčiarkol ÚVZ SR.

Úrad dodal, že vyhlášky vychádzajú z aktualizácie opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron), ktorú schválila vláda 10. februára. V predkladacej správe označilo Ministerstvo zdravotníctva SR navrhované úpravy a uvoľnenia za akceptovateľné riziko. V prípade prevádzok totiž stále platia ďalšie protiepidemické opatrenia, ako je povinné nosenie respirátora či kapacitné obmedzenia. Navrhované opatrenia boli zo strany ÚVZ SR akceptované a zapracované do vyhlášok. „Prevádzkovateľov aj zákazníkov žiadame o dôsledné dodržiavanie platných opatrení,“ uzavrel ÚVZ SR.

OP+ sa rozširuje

Do režimu OP+ sú od utorka zahrnuté aj osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Zároveň sú schopné sa preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19.

Za negatívny test sa podľa ÚVZ bude považovať RT-PCR a LAMP test nie starší ako 72 hodín a aj antigénový test nie starší ako 48 hodín.

Podmienky pre organizáciu hromadných podujatí zostávajú rovnaké ako doteraz.

https://standard.sk/169250/slovensko-rusi-povinnu-karantenu-pre-obcanov-susednych-statov-ohrozenych-vojnou/

Ubytovacie zariadenia múžu byť otvorené v režime OTP

Prevádzky poskytujúce hotelové služby, turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby budú môcť od stredy 16. februára fungovať v režime OTP. Vyplýva to z novej vyhlášky ÚVZ.

Režim na ubytovanie sa tak od stredy mierne uvoľní, keďže doteraz mohli hotelieri ubytovať záujemcov iba v režime OP+. To znamená zaočkovaných aj posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo tých, ktorí boli kompletne zaočkovaní a ochorenie prekonali menej ako pred 180 dňami. Dovolené bolo tiež ubytovať aj kompletne zaočkovaných alebo prekonaných, ktorí sa preukázali platným testom.

Od stredy tak môžu hotelieri ubytovať kompletne zaočkovaných, klientov, tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali pred menej ako 180 dňami, ale aj ľudí s platným negatívnym PCR alebo antigénovým testom.

(tasr, ste)


Ďalšie články