Fakty o vakcíne. Nežiadúce príznaky sú miernejšie ako u bežne dostupných liekov

vakcína oèkovanie Zdravotná sestra s vakcínou spoločností Pfizer a Biontech proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 sa začalo aj na Slovensku a obavy ľudí sú očakávateľné. Treba však povedať, že doposiaľ nahlásené vedľajšie účinky vakcíny proti novému koronavírusu sú miernejšie ako pri niektorých voľnopredajných liekoch, ktoré mnohí z nás užívajú bez toho, aby si prečítali príbalový leták či sa poradili s lekárom.

Ešte podľa novembrového prieskumu by sa na Slovensku nechalo zaočkovať len necelých 27 percent ľudí. Vakcínu proti Covid-19 naopak odmietalo vyše 44 percent z tisícky opýtaných respondentov. Aby bolo očkovanie účinné mala by sa dať zaočkovať aspoň polovica populácie, čo je dnes ďaleko od reality.

Prvé vakcíny už dostali niektorí zamestnanci kritickej infraštruktúry, ako zdravotníci, policajti a členovia záchranných zložiek, ale aj poslanci, členovia vlády či prezidentka. Prednostne sa budú ďalej očkovať rizikové skupiny obyvateľstva ako sú starí ľudia.

Tak ako v ďalších krajinách, aj na Slovensku sa začalo očkovať vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer a BioNTech. Účinná je podľa výrobcov na 95 percent a podáva sa v dvoch dávkach s rozostupom 21 dní. Ako dlho bude účinne chrániť pred ochorením COVID-19, nie je zatiaľ známe.

O vakcíne

Pár dní po začiatku očkovania vydal slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojich stránkach oficiálny príbalový leták k vakcíne Comirnaty. Tak ako u iných liečiv, aj v prípade tejto vakcíny proti ochoreniu Covid-19 nájdete na stránkach ŠÚKL jej podrobný popis.

Comirnaty je očkovacia látka používaná na prevenciu ochorenia COVID-19 spôsobeného vírusom SARS-CoV-2. Podáva sa dospelým a dospievajúcim vo veku od 16 rokov a starším.

Táto očkovacia látka spôsobuje, že imunitný systém (prirodzená ochrana tela) vytvára protilátky a krvinky, ktoré pôsobia proti vírusu, a tým chráni pred nákazou COVID-19.

Keďže očkovacia látka Comirnaty neobsahuje vírus ani v oslabenej forme, ako to pri iných druhoch vakcín býva, nemôže spôsobiť ochorenie COVID-19.

Výrobca v príbalovom letáku priznáva, že tak ako každá očkovacia látka, ani dvoj dávkový cyklus očkovania vakcínou Comirnaty nemusí úplne chrániť každého, kto ju dostane, a nie je zatiaľ známe ani to, ako dlho bude zaočkovaný pred novým koronavírusom chránený.

Možné vedľajšie účinky

Dôležitou súčasťou popisu liečiv sú aj vedľajšie účinky, ktoré sú v tomto prípade jedným zo zdrojov obáv verejnosti.

Možno budete prekvapení, ale niektoré lieky bežne predávané bez lekárskeho predpisu či predchádzajúcej konzultácie s doktorom majú horšie vedľajšie účinky, ako sú uvedené pri vakcíne Comirnaty.

Analytik a bývalý riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) Martin Smatana na svojom facebookovom profile zverejnil malý „kvíz“ alebo skôr tipovaciu súťaž. V nej kladie otázku, či ľudia dokážu rozoznať nežiadúce účinky vakcíny proti COVID-19 od tých, ktoré sú uvedené pri obyčajnom spreji do nosa či obľúbenej „ružovej“ pilulke proti bolesti užívanej mnohými, isto i tými, čo sa pre obavy z vedľajších účinkov nechcú dať očkovať.

„V tabuľke sú zobrazené 3 lieky (2 lieky a vakcína) a ich vedľajšie účinky. Jeden z liekov je známy sprej do nosa Muconasal plus, druhý je 400 Ibalgin vo forme tabletiek. Muconasalu sa predalo takmer 740-tisíc balení za prvé tri kvartály roku 2020, spomínaného Ibalginu takmer 330-tisíc kusov. Oba sú teda v Top 10 najpredávanejších voľnopredajných liekov. Ktorá možnosť: A, B alebo C popisuje vedľajšie príznaky vakcíny Comirnaty na COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech?“ kladie Smatana otázku.

(Článok pokračuje pod tabuľkou.)

Zdroj: Facebook/M.Smatana

Bez zbytočného napínania treba napísať, že veľmi časté vedľajšie účinky, ako sú únava, bolesť hlavy, bolesť svalov, bolesť kĺbov, triaška či horúčka, ktoré sa vyskytujú u viac ako jedného z desiatich ľudí, patria práve vakcíne Comirnaty. Tá je uvedená na obrázku vyššie v stĺpci „A“.

Stĺpec „B“ patrí nosnému spreju Muconasal plus. Ten nemá veľmi časté vedľajšie účinky, ktoré by sa vyskytovali u viac ako jedného z desiatich ľudí. Avšak 400-miligramový Ibalgin, ktorý je v stĺpci „C“ môže spôsobovať napínanie, zvracanie, pálenie záhy, hnačku, zápchu či nadúvanie a týmito vedľajšími účinkami trpí pri užívaní tohto obľúbeného lieku proti bolesti viac ako 1 z 10 ľudí.

Medzi časté vedľajšie účinky vakcíny proti novému koronavírusu, ktoré môžu postihovať najviac 1 z 10 ľudí patrí začervenanie v mieste vpichu či nevoľnosť.

Zväčšené lymfatické uzliny, pocit nepohody, bolesť v končatine, nespavosť, svrbenie v mieste vpichu sú menej častými vedľajšími účinkami postihujúcimi najviac 1 zo 100 ľudí, ktorým bola podaná vakcína proti COVID-19. Najviac v jednom z tisícky prípadov sa môže vyskytnúť dočasné jednostranné ochrnutie tváre, ale žiadne závažné alergické reakcie zistené zatiaľ neboli.

V porovnaní s menej častými vedľajšími účinkami Ibalginu či Muconasalu, ku ktorým patrí napríklad krvácanie z nosa, závraty, zápal sliznice žalúdka, vredy či dokonca zlyhanie srdca, sú vedľajšie účinky vakcíny Comirnaty pomerne mierne.

Výnimočné sú prípady, v ktorých sa u ľudí s výplňami pier či tváre objavili opuchy a zápaly v oblastiach upravených výplňami. Ide o výnimočnú alergickú reakciu týchto pacientov na vakcínu spoločností Pfizer a BioNTech.

Pochopiteľné obavy

Smatana píše, že chápe strach a rešpekt ľudí pred vakcínou, ktorá bola v porovnaní s inými očkovacími látkami vyvinutá extrémne rýchlo, v priebehu jediného roka, čo je desatina času bežne potrebného by vývoj, testovanie a schválenie vakcíny.

„Plne rozumiem, že ľudia majú pred vakcínou rešpekt či strach. Ja ale verím odborníkom a vedcom, preto sa očkovať dám, keď raz prídem ako rádový občan na rad,“ píše exriaditeľ IZP.

Smatana v závere svojho statusu dodáva, že jeho cieľom nebolo presviedčať ľudí, aby sa išli očkovať, ale ilustrovať, že často máme strach pred nepoznaným, čo je úplne prirodzené. „Úlohou autorít je tento strach odbúravať a pevne verím, že sa vláda (oddýchnutá po sviatkocha) tejto úlohy uchopí a čas hádok a robení si ‚naschválov‘ zostane v roku 2020,“ dodáva analytik.

ŠÚKL k vakcíne na COVID-19 uvádza, že tento liek je predmetom ďalšieho monitorovania, ktoré umožní rýchle získanie nových informácií o bezpečnosti. K tomu môžu prispieť aj tí, ktorí už vakcínu dostali tým, že nahlásia akékoľvek vedľajšie účinky, ak sa u nich nejaké vyskytnú.


Ďalšie články