Zhasnú pamiatky alebo vyvesia čierne vlajky. Pamiatkari protestujú proti novele stavebného zákona

Nový zámok v Banskej Štiavnici. Foto: Wikipedia/Marekkacir Nový zámok v Banskej Štiavnici. Foto: Wikipedia/Marekkacir

V utorok 15. februára budú poslanci Národnej rady SR hlasovať o novele stavebného zákona. Stoja proti nej pamiatkari i organizácie, ktoré sa zaoberajú hmotným kultúrnym dedičstvom našej vlasti. Chystajú aj protest, ktorý sa dotkne mnohých stavieb po celom Slovensku.

Pamiatkari naďalej kritizujú návrh zmeny stavebného zákona, ktorý vraj negatívne ovplyvní pamiatkovú ochranu historického dedičstva Slovenska. V deň hlasovania chcú na protest zhasnúť osvetlenie pamätihodností alebo na nich vyvesiť čierne vlajky.

O proteste s názvom Zhasíname pamiatky informovali na svojich stránkach či sociálnych sieťach viaceré združenia i organizácie, ktoré sa venujú slovenskému kultúrnemu dedičstvu. Patria sem napríklad iniciatívy ako Zachráňme hrady, Zachráňme pamiatky, Čierne diery, ale tiež Múzeum mesta Bratislava.

„Pamiatkari volajú o pomoc, ale vláda ich ignoruje. Podľa nového zákona sa majú z pamiatkových úradov stať stavebné. Spojili sme sa v ich mene, aby sme ich podporili – ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeologičky, architektky, akademičky a ďalšia odborná verejnosť,“ píše na sociálnej sieti iniciatíva Zachráňme pamiatky.

Zmiznú hrady i zámky

Na znak protestu sa preto v utorok 15. februára o 19. hodine vypne osvetlenie alebo vyvesí čierna vlajka na viacerých slovenských pamätihodnostiach. Do odporu proti novele stavebného zákona sa zapojili hrady, kostoly, múzeá i ďalšie stavby vrátane tých na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Medzi spomenuté patrí napríklad Kalvária a Nový zámok v Banskej Štiavnici alebo hrad Devín, pamätník Slavín a Michalská veža v Bratislave. Z hradov a zámkov je to Spišský hrad, Oravský hrad, Zvolenský zámok, Beckov, Revište, Strečno či Uhrovec.

„Systém ochrany pamiatok na Slovensku v súčasnosti nie je dokonalý. Ale transformácia na stavebné úrady, plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia, bude znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok. Pripomienky odbornej verejnosti a pamiatkarov dosiaľ neboli akceptované. Otvorený list riaditeľov krajských pamiatkových úradov poslancom Národnej rady SR musel byť stiahnutý z webovej stránky Pamiatkového úradu SR,“ pripomína sa vo vyhlásení.

Proti sú aj ďalší

Kritici tiež dodávajú, že zatiaľ čo sa na Slovensku venuje pamiatkovej ochrane zhruba dvesto osôb, v susednom Česku je to až dvetisíc ľudí. „Systém ochrany pamiatok má nedostatky, ale teraz mu hrozí kolaps, zrejme aby nekomplikoval rôzne kontroverzné investičné plány,“ dodáva iniciatíva.

Pamiatkový úrad s Inštitútom kultúrnej politiky ministerstva kultúry zasa pripravili analýzu vplyvu schválenia návrhu zmeny zákona na pamiatkové úrady. Vypočítali, že by po schválení potrebovali ďalších 213 zamestnancov a osem nových pracovísk, zatiaľ čo by náklady stúpli zhruba o desať miliónov eur.

Pamiatkari a odporcovia taktiež pripomínajú, že proti novele stavebnej legislatívy sa vyjadrilo aj občianske združenie VIA IURIS, nevládna organizácia ICOMOS, Združenie miest a obci Slovenska alebo Slovenská archeologická spoločnosť pri SAV.

O zákone budú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky hlasovať v utorok 15. februára. Tí rozhodnú, či sa zákon, ktorého autorom je podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina), posunie do druhého čítania.


Ďalšie články