Päť tipov na dobrý romantický film

ccc

Valentín je skôr komerčný sviatok, ktorý slávia zaľúbené páriky. Ak nemáte program so svojou polovičkou, pripravili sme si pre vás výber romantických filmov, ktoré sa hodia na dnešný deň. Ale nielen naň.

Cudzí obed

Ide o indický film, ktorý nie je úplne typicky romantický, no na Valentína sa môže hodiť. Je to o žene v domácnosti, ktorá každý deň pre svojho manžela varí obed a posiela ho poslíčkom do jeho práce. Je to jej najväčšia radosť, preto sa pri varení vždy veľmi snaží. No keď príde jej manžel domov z práce, zistí, že jeho obed dostal niekto úplne iný. No napriek tomu to hlavnú hrdinku Ilu potešilo, pretože obedár sa jej vracia domov úplne prázdny. Odvtedy si začne s neznámym mužom písať listy, ktoré si nechávajú v obedároch. Žena sa mu zdôveruje so svojimi problémami so svojím manželom. Zisťuje, že manžel ju podvádza a láska sa z ich vzťahu vytratila. Je to film o láske k jedlu, o sklamaní a smútku, ale hlavne o nádeji v lepší zajtrajšok.

The Beauty Inside

Snímka The Beauty Inside, teda vnútorná krása, pochádza z Južnej Kórey. Ide, samozrejme, o romantický film, no má aj prvky fantasy. Woo-Jin sa každý deň budí v tele niekoho iného. Raz sa narodí ako starý chlap, raz ako pekná žena alebo malé dieťa. Na takýto život si už dávno zvykol, no nečakal, že sa niekedy zamiluje, a to do predavačky nábytku Yi-Soo. A potom už len čaká na to, aby sa jeden deň zobudil ako pekný muž a pozval Yi-Soo na rande. Dovtedy ju spoznáva v rôznych telách a každý deň si od nej kúpi stoličku. No keď sa raz zobudí krásny aj navonok, neváha a ženu pozve von. Aby dlhšie zotrval v tomto tele, rozhodne sa nespať. Nemôže to však trvať večne. I keď ide o fantasy žáner, ktorý nemusí vyhovovať každému, je to veľmi pekný film, ktorý hovorí o tom, že človek je krásny hlavne vo vnútri. Vonkajšia krása nie je večná a veľmi rýchlo pominie.

Láska

Francúzi vedia robiť dobré komédie, no v roku 2012 sa im podarila aj romantická dráma. Snímka s názvom Láska nie je o dvoch mladých ľuďoch, ako je to vo väčšine filmov, v ktorých v názve sa nachádza toto magické slovo. Je to príbeh dvoch starých ľudí, ktorí majú vyše osemdesiat rokov, no napriek tomu sa z ich vzťahu nevytráca silná emócia. Spája ich aj láska k hudbe. Jedného dňa Anna dostane mŕtvicu a ochrnie na polovici tela. Jej manžel ju aj tak ľúbi a chce sa o ňu postarať. No nie vždy je to možné. Je ťažké, keď vás niečo bolí, no ešte ťažšie je, keď vidíte trpieť niekoho, koho máte radi. Aj o tom hovorí dielo režiséra Michaela Hanekeho.

A Moment to Remember

Máme tu ešte jeden tip z Južnej Kórey. Kórejčania totiž vedia robiť dobré romantické snímky. Film z roku 2004 sa najprv javí ako klasický romantický príbeh dvoch ľudí z rôznych prostredí. Ona je bohatá a on je tesár. Nakoniec sa aj tak zoberú, i keď jej otec s tým úplne nesúhlasí. Napokon sa z muža stane architekt, žena ostáva doma. Film je síce trochu dlhší, má takmer dve a pol hodiny, no má to svoj dôvod. Každý moment s hlavnými hrdinami prežívate. Emócie, ktoré prenášajú na diváka, stoja za to. Je to veľmi silný a emotívny film.

Nádych pre lásku

Niekedy sú tie najkrajšie romantické filmy podľa skutočných udalostí, pretože sám život ich píše najlepšie. Chytil sa toho aj britský režisér Andy Serkis, ktorý spracoval príbeh Robina Cavendisha a jeho manželky Diany, ktorí boli v manželstve veľmi šťastní. Na výlete v Afrike sa Robin dozvedá, že bude otcom. Onedlho sa však dostavia problémy. Robin ochorie, je paralyzovaný a nevie sa hýbať. Aj dýchať za neho musia prístroje. Odvtedy je zatrpknutý a jeho jediným snom je zomrieť. No jeho žena to s ním nevzdáva. Rozhodne sa ho zobrať domov. Jeho priateľ mu pomôže zostrojiť invalidný vozík s dýchacím prístrojom. Odvtedy Robin nemusí ostať len pripútaný na lôžko a so svojou manželkou môžu opäť aj cestovať. Vďaka tomuto vynálezu pomohli napokon viacerým ľuďom, ktorí boli pripútaní k posteli.


Ďalšie články